ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3584
    Dolar
  • Euro
    34,8015
    Euro
  • Altın
    2.394,720
    Altın
  • Bist-100
    10.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/27°
    ADANA
  • ANKARA
    10/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
15 Nisan 2022 Cuma - 10:07

"İzmir'in Çernobili" için Büyükşehir'e flaş başvuru...

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ile meclis üyeleri Necati Kırmaz, İzel Zenginobuz Derinsu ve İbrahim Özkara, "İzmir'in Çernobili" olarak bilinen Emrez Mahallesi'ndeki nükleer atıkların gömülü olduğu arazide toprak, hava ve su kirliliğinin tespiti için bilimsel çalışma yapılması talebiyle Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığı'na başvurdu. 

 İzmir in Çernobili  için Büyükşehir e flaş başvuru...

SONKALEİZMİR-Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve meclis üyelerinin imzasıyla Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığı'na verilen dilekçe şöyle: 

"İzmir’imizde bundan 14-15 yıl önce varlığı tespit edilen bir nükleer çöplük bulunmaktadır. Bu nükleer çöplük maalesef ki halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Söz konusu bu nükleer çöplükte ülkeye girişi yasak olan Europium 152 ve Europium 154 izotoplarının gömülü olduğu devletin resmi kurumlarınca tespit edilmiştir. Yani nükleer santrali olmayan bir ülkenin 3. büyük şehrinde nükleer atıklar bulunmaktadır. 
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından Gaziemir’de 2008 yılında yapılan ölçüm sonuçlarına göre bu alanda yaklaşık 100 bin metreküp radyoaktif atık bulunmaktadır. Bu da en az 250 bin tona tekabül etmektedir. Bu rakamlar 2008 yılına ait rakamlar olup geçen süreç içerisinde  yağmur sızıntı suları ve tepkimeler sonucu bu miktar en az 2 katına çıkmış durumdadır. 

İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki arazide radyasyon cihazı ile geçtiğimiz aylarda yapılan ölçümde normal değerin 7 bin 291 kat radyasyon tespit edilmiştir. Yani radyasyon ölçüm aleti 832,3 değerini göstermiştir. Söz konusu alanda yağmur sonrası topraktan çıkan duman video ve fotoğrafları da pek çok kez basında ve sosyal medyada paylaşılarak konuya dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Gaziemir Belediyesince konuya dikkat çekmek amacıyla 3 ay süre ile duran adam eylemi de gerçekleştirilmiştir. Fakat tüm bunlara rağmen konu ile ilgili çözüme yönelik hiçbir adım atılmamıştır. 
Söz konusu alanda bulunan nükleer atıklar sadece Gaziemir’i değil, tüm İzmir’i tehdit etmektedir. Bu atıklar tüm İzmir’in havasını, suyunu ve toprağını zehirlemektedir. Bu amaçla söz konusu arazide sağlam zemine kadar sondaj yapılıp alınan karotlarda yeraltının üç boyutlu haritalandırılması yapılarak hangi tür radyoaktif element, hangi tür radyo izotoplar var belirlenmelidir. Sahanın yakın alanlarında yer altı suları analiz edilmelidir. Söz konusu atıkların içme sularına etkisi ile İzmir Körfezi’ni hangi oranda etkilediği ortaya koyularak tüm bu bilgiler kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Uzun yıllardır bölgede yüksek ve tehlikeli kirletici unsurlar bulunduran nükleer atıklar mevcut durumda halk sağlığı üzerindeki etkisi ise henüz hiç raporlanmamıştır. Bölge ile ilgili geleceğe dönük planlama sağlık bakanlığının etki alanındaki ilçeler bazında hazırlayacağı halk sağlığı raporları dikkate alınarak yapılmalıdır.

Büyükşehir Belediye Kanunu 7/i. Maddesi: "Sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamak; ağaçlandırma yapmak; gayrisıhhî işyerlerini, eğlence yerlerini, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan diğer işyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak; inşaat malzemeleri, hurda depolama alanları ve satış yerlerini, hafriyat toprağı, moloz, kum ve çakıl depolama alanlarını, odun ve kömür satış ve depolama sahalarını belirlemek, bunların taşınmasında çevre kirliliğine meydan vermeyecek tedbirler almak; büyükşehir katı atık yönetim plânını yapmak, yaptırmak; katı atıkların kaynakta toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç katı atıkların ve hafriyatın yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yerine getirmek, bu amaçla tesisler kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; sanayi ve tıbbî atıklara ilişkin hizmetleri yürütmek, bunun için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; deniz araçlarının atıklarını toplamak, toplatmak, arıtmak ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak" demektedir.

Söz konusu veriler ışığında Büyükşehir Belediyemiz önderliğinde bölgenin toprak, hava ve su kirliliğinin tespiti için bilimsel bir çalışma yapılmasını, ayrıca söz konusu nükleer atıkların İzmir’in tamamına ilişkin etkilerinin tespit edilmesini ve yine halk sağlığına ilişkin etkilerinin raporlanması amacıyla bilimsel çalışmalar yapılması için gerekli kararların alınmasını sayın meclis heyetinden arz ve talep ederiz. Saygılarımızla."

 
Yanan ormanlar için İzmir'den 2 milyon fidan!
 
Her Mahalleye Bir Kütüphane kampanyası sürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da asfalt seferberliği!
Seferihisar Belediyesi, altyapı çalışmaları nedeniyle bozulan yollarda ...
Bornova'da tatil keyfi!
Bornovalı minikler ara tatilde eğlenceye doydu. Bornova Belediyesi’nin ...
Karabağlar Belediyesi’nden vatandaşlara şerbet ikramı!
Karabağlar Belediyesi, Ramazan ayında ilçede bulunan camilerde şerbet ...
 
Başkan Kayalar, mahalle ziyaretlerini tamamladı!
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, ilçedeki 44 mahalle muhtarını ...
Başkan Soyer'den İstanbul Sözleşmesi mesajı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir ve Giresun'da işlenen ...
Başkan Günel'den Ergün Poyraz hakkında suç duyurusu...
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, 12 Nisan’da evinin önünde uğradığı ...
 
Çiğli Belediyespor 3. Lig için son virajda!
Bölgesel Amatör Lig 9. Bölge 2. Grupta fırtına gibi bir sezon geçirerek ...
Kuşadası Belediyesi'nden 4 bin aleye Ramazan yardımı!
Kuşadası Belediyesi, Ramazan ayı dolayısıyla hazırladığı gıda yardım paketlerini, ...
Soyer'den Hızal'a canlı kapak gündem oldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, Narlıdere Metrosu'ndaki ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri