ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5874
    Dolar
  • Euro
    34,8352
    Euro
  • Altın
    2.507,260
    Altın
  • Bist-100
    9.693,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/26°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/22°
    IZMIR
  • KONYA
    11/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Balık fiyatları fırladı!
Balık fiyatları fırladı!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
AK Partili Külünk'ün hedefinde Hisarcıklıoğlu var!
AK Partili Külünk'ün hedefinde Hisarcıklıoğlu var!
3 Aralık 2019 Salı - 10:59

"Kamuda engelli çalıştırma oranı artırılsın"

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunlarından birisi olan kamuda istihdam meselesini Meclis gündemine taşıdı. 

 Kamuda engelli çalıştırma oranı artırılsın

Av. Kılıç, bu amaçla hazırladığı, 5378 Sayılı ve 1/7/2005 Tarihli Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Kamu kurum ve kuruluşlarında yaklaşık 57 bin engelli memur istihdam edildiğini vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, bunların sadece 13 bininin eğitim durumlarına göre etkin oldukları alanlarda çalıştığını, geri kalan 44 bininin ise Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) ve Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (GİHS) kadrolarında istihdam edildiğini kaydetti.
CHP’li Av. Kılıç, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile devlet memurluğuna atanan birçok engelli vatandaşın, mezuniyetlerine uygun kadrolar açılmaması nedeniyle yetkin oldukları alanlar dışında tercih yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Yardımcı hizmetler ve idari hizmetler sınıfı kadrolarını tercih etmek durumunda kalan engelli bireylerin, çalışma koşullarına adaptasyon sorunlarının yanısıra, psiko-sosyal açıdan da birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Av. Kılıç, engelli bireylerin yetkin olmadıkları alanlarda çalıştırılmasının, performans ve verimliliklerinin azalmasına, böylece iş arkadaşlarının ve amirlerinin nezdinde çalışmaktan aciz bireyler olarak görünmelerine sebep olduğunu bildirdi. 
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, şunları kaydetti: “Anayasa’nın 10. Maddesi ve BM Engelli Hakları Sözleşmesi gibi ulusal ve uluslararası mevzuat, engelliler lehine yapılacak düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırılık iddiasında bulunulamayacağı güvence altına almıştır. Engelli bireylere, ihraz ettikleri yani ‘mezuniyetlerine’ uygun olan kadrolara atanma imkanı tanınmalıdır. Unvan değişikliği sınavına gerek kalmaksızın, engelli bireylerin yetkin oldukları alanlara atanmaları durumunda, çalışma motivasyonları olumlu yönde etkilenerek iş hayatlarında daha verimli olacaklardır. Bu da kamuda hizmet kalitesinin artmasına katkı sağlayacaktır. 21-23 Ekim 2016 tarihli Devlet Personel Başkanlığının düzenlediği Kamu Personeli Sisteminin Değerlendirilmesi Çalıştayı kapsamında, Sosyal Nitelikli Atamalar Başkanlığı’nın aldığı tavsiye kararlar içerisinde yer alan 13. Madde ile ‘engellilerin mezuniyetlerine göre istihdam edilmeleri ve bu çerçevede unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimleri ile ihraz etmiş oldukları kadrolara atanabilmelerine imkan verilmesi’ görüşü önerilmiştir.”
CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, bu kanun teklifinin yasalaşması halinde, engellilerin özlük haklarının iyileşeceğini, çalışma azimlerinin artacağını, ayrıca onları üretime katkı sunan bireyler haline de getireceğini vurguladı. 
Mevcut 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre, kamu kurum ve kuruluşlarının istihdam ettikleri personele ait kadrolarda yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorunda olduğunu belirten Av. Kılıç, “Biz kanun teklifimizle bu oranı yüzde 5’e çıkararak daha çok engelli vatandaşımızın kamuda istihdam edilmesini amaçlamaktayız. Ayrıca, mevcut kanuna göre bu yüzdenin hesaplanmasında kurum ve kuruluşun toplam dolu kadro sayısı dikkate alınıyor. Biz ‘toplam dolu kadro’ ibaresini de ‘toplam kadro’ şeklinde değiştirerek, istihdam edilecek engelli sayısının artmasını istemekteyiz.” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, teklifle, 4857 Sayılı İş Kanununda da değişiklik öngördüklerini ifade etti. Buna göre, Kanunun “Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu” başlıklı 30. maddesinde geçen “yüzde dört engelli” ibaresini “yüzde beş engelli” olarak değiştirerek, işverenlerin kamu işyerlerinde yüzde beş engelli çalıştırmakla yükümlü olduğunun hüküm altına alınmasını istediklerini kaydetti. 

   
 
 
  

          

 

 

 


   
 

 
Karşıyaka'da çevre adımı... Çöpe değil, geri dönüşüme!
 
Sürekli: Engel kalplerde değilse aşılır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sındır'tan tüm partilere çağrı...
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, engelli vatandaşların istihdama ...
Yeni partinin logosu belli oldu
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisini 6 Aralık’ta resmen kurmayı planlanıyor. ...
CHP heyetinden Demirtaş'a ziyaret kararı
3 kişilik heyet Demirtaş'ı yarın Edirne F Tipi Cezaevi'nde ziyaret edecek
 
Selahattin Demirtaş cezaevinde fenalaştı
Cezaevinde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın fenalaştığı ...
İmamoğlu, Erdoğan'ın çılgın projesine 'Ucube' dedi
İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' Kanal İstanbul'u değerlendirdi. ...
Belediyede yolsuzluk... Paralar naylon poşetlerle geldi
Belediyede 8 yıl çalışan Veysel Kömürcü, yeminli zabıt katibi huzurunda ...
 
Davutoğlu yeni partinin kuruluş tarihini açıkladı
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni parti çalışmalarına hız verdi. Kurmaylarıyla ...
Kılıçdaroğlu: O zaman asgari ücrete de yüzde 22 zam yap!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Maltepe Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada ...
Baltalı müdürden muhalefet liderlerine hakaret
Çorum'a bağlı Sungurlu'da Özel İdare Müdürü olarak görev yapan Erol Erkoç, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri