ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5578
    Dolar
  • Euro
    34,8758
    Euro
  • Altın
    2.427,920
    Altın
  • Bist-100
    9.722,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/36°
    ADANA
  • ANKARA
    17/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    19/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/23°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/27°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
6 Temmuz 2020 Pazartesi - 11:04

"Saray talimatıyla barolar vesayet altına alınmak isteniyor"

Çoklu baro teklifinin komisyon görüşmelerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, yapılan değişikliğin AK Parti’nin aleyhine döneceğini, siyasallaşma ile suçladıkları baroları gerçekte AK Parti’nin parti devletinde vesayet altına almaya ve aslında sarayın siyasallaştırmaya çalıştığı düzenlemenin Anayasa’ya açık bir şekilde aykırı olduğunu ifade etti.

 Saray talimatıyla barolar vesayet altına alınmak isteniyor

Sındır, “bölünmüş baro; bölünmüş ve parçalanmış savunma, parçalanmış barodur. Memleketin ekonomisiyle, sağlık sektörüyle, dış politikasıyla, bağımsız yargısıyla ilgili sorunlar ortadayken TBMM olarak, yasama organı olarak böylesi anlamsız bir kanun teklifiyle uğraşıyoruz” dedi.

“DÜZENLEME ANAYASA’YA AYKIRI”

Sözlerine üniter devlet vurgusuyla başlayan ve barolardan sonra kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarının da bölünmek üzere hedef alınacağını ifade eden Sındır, “Anayasa'nın 3'üncü maddesinde "Türkiye devleti ve milletiyle bölünmez bütündür" deniyor ve üniter devleti tanımlıyor. Yapılan düzenleme tek devlet ilkesine ve bu ilkenin de idari yapıda yansımaları olan Anayasa'nın 123'üncü ve özellikle 126'ncı madde hükmüne, açık bir şekilde aykırı. Çoklu baroyu olumlu bir şey gibi sunuyorsunuz. Çoklu baro bölünmüş baro, bölünmüş ve parçalanmış savunma, parçalanmış barodur. Barolarla ilgili bu düzenlemeden daha sonra Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birlikleri, meslek kuruluşları, esnaf sanatkar odaları, sanayi odaları da kamu tüzel kişilikleri, üniter devletin tanımındaki devlet unsurları ve organlarındaki teknik özellikleri yok sayılarak çoklaştırılacak” dedi.

“BAROLARI SİYASALLAŞTIRAN AKP!”

Düzenlemeyle AKP’nin baroları siyasallaştırdığını ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “ İzmir'de alamadığınız ilçeleri böldünüz, böldüğünüz ilçeleri kazanırız sandınız. Bornova'dan, Karşıyaka'dan Bayraklı’yı ayırdınız ‘Burası da Bayraklı, burayı alırız biz’ dediniz, ama alamadınız. Konak'tan Karabağlar'ı, böldünüz ‘burayı alırız" dediniz, yine alamadınız. Ne kadar bölmeye çalıştıysanız bunu yapamadınız. Bugün ‘barolarda siyasallaşma var, siyasallaşıyor, bundan kurtaralım’ diyorsunuz ve siyasallaşmadan kurtaralım derken aslında baroları siz siyasallaştırıyorsunuz. Yapılan bu değişiklik AKP’nin aleyhine dönecek. Milletvekili ya da belediye başkanı olmak isteyen bir hakim, savcı ya da TSK mensubu bir kamu çalışanı olarak istifa etmek, görevinden, ayrılmak zorunda. Peki, sonra aday gösterilemezse veya seçilemezse görevine geri dönebiliyor mu? Dönemiyor. Neden? Çünkü artık siyasi kimliğini ortaya koymuş. Ama siz ne yaptınız bu ülkede? AKP il başkanlığı, ilçe başkanlığı yönetimlerinde, yönetim organlarında, milletvekili adaylığı, belediye başkanlığı adaylığı da yapmış onlarca, yüzlerce avukatı getirdiniz; hakim, savcı yaptınız. Şimdi, avukatlara diyorsunuz ki ‘barolar siyasallaşamaz.’ Ama hakim ve savcıları kendi siyasal anlayışınızdan üreterek göreve aldınız. Siyasallaşmayı siz yapıyorsunuz siz” dedi.

“ANLAMSIZ BİR KANUN TEKLİFİ”

Düzenlemenin saraydan gelen talimatla Meclis gündemine getirildiğini ifade eden Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “AKP’li Bülent Turan Bey ‘ben, o ayrılan baroya girerim, katılırım’ demişti. Peki soruyorum; Sayın Bülent Turan'ın da gidip katıldığı bölünmüş bu baroda seçim olacak, üç tane aday çıkacak, adaylardan bir tanesi yüzde 34 oyla seçilecek. Demokrasi var mı, yok mu, tartışması yapacak mısınız o baroda? Hayır. Dolayısıyla, ortaya koyduğunuz gerekçe tamamen yapay, suni, saraydan gelen talimatın yerine getirilmesiyle yaratılan suni bir gerekçeden öte bir şey değil. Saray talimatıyla barolar vesayet altına alınmak isteniyor. Bir ilde bir tane vali, bir tane il belediye başkanı olur. Ama hiçbir ilçenin bir milli eğitim müdürü veya ilçe tarım müdürü veya diğer ilçe müdürlükleri bir başka ilçenin yetki ve sorumluluk alanına girmez. Sizin yaptığınız bu düzenleme devletin üniter yapısına ve teklik yapısına aykırı. Memleketin ekonomisiyle, sağlık sektörüyle, dış politikasıyla, bağımsız yargısıyla ilgili sorunlar ortadayken burada Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, yasama organı olarak böylesi anlamsız bir kanun teklifiyle uğraşıyoruz.”

 
İzmir'de bin 500 köpeğe rehabilitasyon merkezi
 
Agoralı Ferhat'ın büyük başarısı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çoklu baro düzenlemesi kabul edildi
AK Parti ve MHP'nin Meclis'e taşıdığı 'Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ...
Erdoğan bu kez Bakan Dönmez'i payladı! Müsaade edin de konuşmamızı yapalım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son iki yılda devreye alınan bin 439 ...
Kılıçdaroğlu'ndan Cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. ...
 
CHP'li Bakan: Devleti öldürüyorsunuz!
Çoklu baro düzenlemesine karşı verilen mücadelede ön saflarda yer alan ...
Tire'deki böcek olayına CHP'den ilginç çıkış! AH MAĞDURİYET VAH MAĞDURİYET, YERSEN!
İYİ Partili Tire Belediye Başkanı S. Atakan Duran'ın makam odasındaki ...
CHP'li Beko: Maden ocağı Bayındır ovasını bitirecek!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, karacaların yaşam alanı olan, İzmir'in ...
 
Davutoğlu: Sorumlusu bizzat Erdoğan'dır
Davutoğlu, Erdoğan hakkında yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki adaletsizliğin, ...
CHP'li Yücel'den Urla yorumu... ''Kayyum kararı gözden geçirilmeli''
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Urla Belediye başkanı iken tutuklandıktan ...
CHP'li Kılıç baro başkanlarını yalnız bırakmadı
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Çoklu Baro” teklifinin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri