ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3373
    Dolar
  • Euro
    35,1065
    Euro
  • Altın
    2.235,760
    Altın
  • Bist-100
    8,73
    Bist-100
  • ADANA
    10/19°
    ADANA
  • ANKARA
    4/13°
    ANKARA
  • ANTALYA
    14/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    8/18°
    IZMIR
  • KONYA
    5/13°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Otobüs durağına daldı: 4 ölü 5 yaralı!
Otobüs durağına daldı: 4 ölü 5 yaralı!
PKK'lı terörist Rojda Bilen öldürüldü!
PKK'lı terörist Rojda Bilen öldürüldü!
Binayı CHP'ye satan Ali Rıza Braka konuştu!
Binayı CHP'ye satan Ali Rıza Braka konuştu!
Tabancayla oyun kanlı bitti: 2 yaralı!
Tabancayla oyun kanlı bitti: 2 yaralı!
18 Şubat 2020 Salı - 09:30

10 yaşındaki Ege tarihi olayları resmediyor

İzmir'de, 5'inci sınıf öğrencisi Nazım Ege Tetik (10), tarihe duyduğu büyük ilgiyi, öğrendiği olayları resme aktararak pekiştiriyor. Ege, yaptığı eserlerini, 'Egetopya' ismini verdiği sergisinde, sanatseverlerin beğenisine sundu.

10 yaşındaki Ege tarihi olayları resmediyor

Küçüklüğünden beri güçlü bir görsel hafızaya sahip olan Nazım Ege Tetik, kalem tutmaya 1 yaşında, resim yapmaya ise 2 yaşında başladı. 4 yaşına kadar annesinin görevi nedeniyle Ukrayna'da yaşayan Tetik, İngilizce, Rusça ve Türkçeyi anlayabilecek kadar öğrendi. 5 yaşında asperger sendromu teşhisi konulan Ege, zamanla bu sendromun olumsuz etkilerinden olan sosyalleşme sorununu büyük oranda aştı. Ege, 8 yaşında annesinin doktora yapmaya başlamasıyla tarihe merak sardı. Anne Melike Bahar Tetik, Ege'ye birçok tarih kitabı aldı. Kitap okuyarak ve internetten videolar izleyerek tarih bilgisini geliştiren Ege, tarihe olan sevgisini resim tutkusuyla birleştirdi. Ege, öğrendiği tarihi olayları resme aktarmaya başladı ve 'Egetopya' ismini verdiği bir sergi açtı. Ege'nin en büyük hayali ise, Osmanlı Devleti'nin yükseliş dönemi sınırları içindeki şehirleri gezip bunları resme dökmek ve bununla ilgili bir sergi açmak.

'RESİM YAPMAYI ÇOK SEVİYORUM, İLK RESMİM İSTANBUL'UN FETHİ'

Ege Tetik, resim yapmayı çok sevdiğini belirterek, "Her şey annemin Türk edebiyatı okumasıyla başladı. O Türk tarihini bana da anlattı. Ben de tarihe bu şekilde merak sardım. Annem, bana tarih kitapları aldı. Zamanla birçok kitaptan oluşan dev bir kütüphanem oldu. Daha sonra tarih videoları izledim. Bu şekilde tarih bilgimi geliştirdim. Resme ise 2 yaşında başladım. Resim yapmayı çok seviyorum. İlk olarak İstanbul'un fethi ve Prut Savaşı'nı resmettim. Bu tarihi olayları resme döktüğüm sergime de 'Egetopya' ismini verdim. Aynı zamanda Star Wars ve Angry Birds gibi güncel film ya da oyunlara da resimlerimde yer verdim" dedi.

'TARİH KONUSUNDAKİ ÖĞRENDİKLERİNİ RESME AKTARIYOR'

Oğlunun resim, tarih ve coğrafyayı bir araya getirdiğini söyleyen Melike Bahar Tetik, şunları söyledi:

"Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü'nde doktora yaparken öğrendiklerimi ona da hikayeleştirerek anlatmaya başladım. Çünkü benim okuduğum kitapları çok merak ediyordu. Daha sonra özellikle Türk tarihine merak sardı. Bana sürekli sorular sormaya başladı. Ardından ben ona yetemedim ve kaynaklar almaya başladım. Kitaplar ve haritalarla onu destekledim. Özellikle 2 yıl önceki yaz tatilini harita çalışarak geçirdik. 9 tane büyük boy harita almıştım, bütün yaz boyunca bu haritaları saatlerce inceledi. Haritalar da yetmeyince ona kitaplar aldım. Onları da okudu. Bu şekilde tarihe ve coğrafyaya olan ilgisi arttı. Ege'nin daha öncesinde de bir resim merakı vardı. 8- 9 yaşlarındayken ilk resim sergisini açmıştık. Şimdi de tarih konusundaki öğrendiklerini resme aktarıyor. Bunu coğrafya ile de birleştiriyor. Çok güzel ve detaylı haritalar çiziyor. Gördüğü haritalardaki hataları bulabiliyor yani görsel hafızası oldukça yüksek. Saatlerce bize tarih ile ilgili öğrendiklerini anlatıyor. Normalde bu yaştaki bir çocuk video oyunlarıyla vakit geçirirken o tarih videoları ve kitaplarıyla kendini besledi ve geliştirdi. Sonra da bunları bizlere, arkadaşlarına ve yakınlarımıza anlatmaya başladı. Sosyal medyada da tarih kanalı açtı. Ege'nin bu yeteneklerini değerlendirmek için de resim sergisi açmaya karar verdik."

'HAYALİ OSMANLI'NIN YÜKSELİŞ DÖNEMİNDEKİ ŞEHİRLERİ GEZMEK'

Oğlunun hayalini anlatan Melike Bahar Tetik, bunun için sponsor aradıklarını kaydederek, "Ege'nin bir hayali var. Özellikle Osmanlı Devleti'nin yükseliş dönemindeki sınırları içinde olan şehirleri gezmek istiyor. Ancak tabi bizim bunun için büyük bir bütçemiz yok. Eşim de ben de birer öğretmeniz. Bu yüzden Türkiye'yi gezmek istiyoruz. Bunu da bütçemize uygun olarak bir karavan ile yapabiliriz diye düşündük ama henüz gerçekleştiremedik. Hayali gezdiği şehirlerdeki tarihi yerleri, müzeleri ve kütüphaneleri araştırarak gün sonunda da gezdiği o şehrin haritasını çıkarmak ve resmetmek istiyor. Eğer sponsor bulup bu şekilde bir gezi yapabilirsek sonucunda Ege'ye ait şehir ve harita resimlerinin olduğu bir sergi daha açabiliriz" dedi.

'OĞLUMUN BU KADAR TAKDİR GÖRMESİ ÇOK GURUR VERİCİ'

Oğlunun resimlerine ilginin çok olduğunu belirten Melike Bahar Tetik, çok gururlandığını söyleyerek, "Sergiye ilgi oldukça güzel ve yoğun. 30 günlük bir sergiydi. İlgi çok fazla olunca 15 gün daha uzattık. Ziyaretçiler anı defterine de çok güzel şeyler yazmışlar. Benim için oğlumun bu kadar takdir görmesi çok gurur verici. Resim alanındaki uzman kişiler onun kendine özgü bir tarzı olduğunu söylediler. Bu da çok ilgi çekici bir durum. Biz de çok gururlanıyoruz. Umarım ilerde de teşvik edip bu yeteneğini daha iyi yerlere taşıyabiliriz" diye konuştu.

 

 
Buca'da yöresel ürünlere yoğun ilgi
 
Anne ve babasının karanlık dünyasını aydınlatıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kripto FETÖ'cülere baskın! 157 kişi hakkında gözaltı kararı...
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik ...
Van art, arda depremlerle sarsıldı!
Van'ın Tuşba ilçesinde, 2 dakika arayla Richter ölçeğine göre 4.1 ve 3.7 ...
Şehir efsanesi 1600 yıllık tarihi yok etti!
Çatalca'da 1600 yıllık Ballıgerme Su Kemeri definecilerin hedefi oldu. ...
 
11 yaşındaki Nedim okul yolunda can verdi!
Pendik'te sabah saatlerinde okula gitmek için karşıdan karşıya geçen 11 ...
Teoman öğretmen Çin'de mahsur kaldı!
Çin'in Xi'an kentinde İngilizce öğretmenliği yapan ve aynı zamanda sosyal ...
Başkan Soyer'den Bergama'ya İZBAN müjdesi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergamalı 137 muhtarla bir araya geldi. 
 
Firari savcının izi bulundu
Ergenekon'un gizli tanığı Efe kod adlı eski savcı Bayram Bozkurt, Makedonya'dan ...
İzmir'de kaçak tütün operasyonu
İzmir'in Menemen ilçesindeki bir depoya yapılan baskında, kaçak olduğu ...
Süt ürünleri işletmelerine baskın!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 'Tarladan Sofraya, Çiftlikten Çatala' sloganıyla 81 ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri