ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5666
    Dolar
  • Euro
    34,9544
    Euro
  • Altın
    2.445,000
    Altın
  • Bist-100
    9.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    15/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
Fenomen Yağmur Taktaş'ın ölümüyle ilgili şok iddialar!
Fenomen Yağmur Taktaş'ın ölümüyle ilgili şok iddialar!
Sağlık Bakanlığı 36 bin sözleşmeli personel alacak!
Sağlık Bakanlığı 36 bin sözleşmeli personel alacak!
Otomobilde gördüğü annesini vurdu!
Otomobilde gördüğü annesini vurdu!
6 Ağustos 2020 Perşembe - 10:23

17 yılda yandaş firmalara 106 milyon TL!

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, TOKİ ile ilgili soru önergesine verdiği yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bir gerçeği ortaya çıkardığını söyledi. Kılıç, "AKP, TOKİ aracılığıyla 17 yılda yandaş firmalara 106 Milyar Lira ödemiş" dedi

17 yılda yandaş firmalara 106 milyon TL!

 Bakan Kurum, Av. Sevda Erdan Kılıç’ın TOKİ ile ilgili soru önergesini Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan aldığı bilgilerle cevaplandırdı. Murat Kurum, TOKİ’nin, Hazine’den pay almaksızın kendi kaynağını kendisi üreterek projelerini sürdürdüğünü, kendi mülkiyetindeki arsalar üzerinde konut inşa ettirdiğini ve bu konutları kredilendirerek satışa sunduğunu bildirdi.  “TOKİ’nin hisse devriyle Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’deki kamu payı yüzde 50’nin altına düşürülerek TBMM KİT Komisyonu’nun denetim alanı dışına çıkartılıp 50 gün içinde 85 milyon Lira zarara uğratılmasının sorumlusu kimdir?” sorusuna, Bakan Murat Kurum, “Bahsedilen husus, 2013 yılı sonlarında geri alınan hisselerle ilgili olup, böyle bir zarar söz konusu değildir.” yanıtını verdi.    

"HESAP SORACAĞIZ"

CHP Milletvekili Av. Sevda ErdanKılıç, Murat Kurum’un, “Böyle bir zarar söz konusu değildir” diyerek konuyu geçiştirdiğini, açıklayıcı cevap vermediğini ifade ederek, “Sayın Bakan, böyle bir zararın nasıl oluşmadığını detaylı bir şekilde açıklaması gerekirken bunu yapmamıştır. Her bakanın yaptığı gibi klasik bir cevapla ‘zarar söz konusu değildir’ diyebilmiştir. Ama bizler, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sürekli olarak vurguladığı gibi AKP hükümetlerinin, milletin ve ülkenin aleyhine oluşturduğu kamu zararlarının farkındayız, biliyoruz ve bunun hesabını da zamanı geldiğinde mutlaka soracağız.” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, “TOKİ, AKP hükümetleri döneminde müteahhit firmalara ne kadar hak ediş ödemesi yapmıştır?” sorusuna verdiği, “TOKİ tarafından 2003 yılından bugüne kadar yüklenicilere KDV dahil 106.904.814.217,60 TL hakkediş ödemesi gerçekleştirilmiştir.” yanıt da bugüne kadar gizlenen bir gerçeği gözler önüne serdi.

HANGİ MÜTEAHHİTLER ZENGİN OLDU?

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, 2002’de iktidara gelen AK Parti’nin, TOKİ aracılığıyla 18 yılda yandaş müteahhitleri ve firmaları ne kadar çok zengin ettiğinin bilindiğini, ancak ne kadarlık bir kaynak aktardığının bugüne kadar bilinmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Sayın Bakanın soru önergemize verdiği cevap, artık bu bilinmezliği ortadan kaldırmıştır. Evet, AKP iktidarı yandaş firmalara 17 yılda 106 milyar 904 milyon Lira aktarmıştır. Tabi burada şu soruyu da sormadan geçmemek lazım. Acaba bu kaynakla kim ya da kimler zengin olmuştur? Sayın Bakan, ‘Bu hak ediş ödemelerinin firmalara göre dağılımı nasıldır?’ sorumuza da cevap vermiş olsaydı, 106 milyar Lira ile kimlerin zengin olduğunu öğrenirdik. Ama nedense bakanlık bu sorumuzu es geçerek cevaplamamayı tercih etmiştir. Bizlerin ve kamuoyunun, AKP iktidarı döneminde hangi müteahhit firmaların zengin olduğunu öğrenmesini istemeyerek, bu bilgiyi saklamayı tercih etmiştir. Ama AKP hükümetleri döneminde TOKİ’den iş alan firmalar ile devlet ihalelerini kazanan şirketlere baktığımızda, kimlerin zengin olduğunu görebilmekteyiz. Cengiz İnşaat, Limak Grup, Kolin Grubu, Çalık Holding, Kalyon Grubu, Sancak Grubu, Torunlar Grup, Rönesans Şirketi… Bu şirketlerin isimleri farklıdır ama bir özellikleri vardır; o da AKP’ye yakın olmalarıdır, hatta bazılarının akrabalık ilişkisi içerisinde olmasıdır. ‘Ateşe yakın olan ısınır’ derler ya bu firmalar da hep iktidara yakın durarak, onların kol ve kanatları altına girerek hep ısınmışlardır!
 Bu yandaş sermayeler, 18 yılda aldıkları ihaleler nedeniyle hep yükselmişlerdir. Bu şirketlere devletin tüm imkanları seferber edilerek, ‘ihale fırsatları’ sunulmuştur. AKP’nin; ‘hayırsever, vatansever, milletsever…’ methiyelerine mazhar olan bu isimler ve şirketlerden bazılarının,bazı tapelerde yer aldığı üzere, millete küfür edebilecek kadar alçaldığını da görmek bizleri üzmüştür. AKP döneminde bu firmalara ‘yürü ya kulum…’ denmiştir. Onlar da yürüye yürüye! kendilerini, çevrelerini, kendilerine o ihaleleri verenleri zengin etmişlerdir. Milletin ise açlık ve sefalet içerisinde boğuşmasıumurlarında olmamıştır.”

 
Göztepe'de Kamil gitti
 
Güzelbahçe'de mafya usulü cinayet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akşener'den Bahçeli'ye 'Evine dön' yanıtı
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin kendisine "Evine dön" çağrısı yaptığı İYİ ...
CHP'li Beko: Yine işçiler mağdur olacak
İktidarın kadro vermediği binlerce KİT işçisinin Yüksek Hakem Kurulu'nun ...
İYİ Partili Çıray'dan yeni uyarı... SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR!
İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Sağlık Bakanlığı’nın ...
 
Bahçeli’den Akşener’e ‘evine dön’ çağrısı
Muharrem İnce'nin parti kuracağı yolundaki iddialar siyasetin gündemini ...
Muharrem İnce yeni parti mi kuruyor?
Muharrem İnce'nin CHP'den ayrılarak yeni parti kuracağı iddiası kulisleri ...
Erdoğan'a son ankette 'başkanlık sistemi' şoku
Avrasya Araştırma Anketi Başkanı Kemal Özkiraz, yaptıkları son anketin sonuçlarını paylaştı.
 
CHP'li Beko, işçi intiharını sordu! Bakan Selçuk'u halka şikayet etti...
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Aile, sorularına ciddiyetsiz yanıtlar ...
Muharrem İnce’den parti kuracağı iddialarına yanıt!
CHP'li Muharrem İnce'den parti kurma iddialarıyla ilgili ilk açıklama... ...
Meral Akşener Ayasofya Camii’ni ziyaret etti
İYİ Parti lideri Meral Akşener 24 Temmuz'da yeniden ibadete açılan Ayasofya ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri