ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3257
    Dolar
  • Euro
    35,0767
    Euro
  • Altın
    2.306,870
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    12/23°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    9/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
11 Aralık 2019 Çarşamba - 09:24

50 yaşından sonra spora dikkat!

Endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, sağlıklı ve uzun yaşam isteğinin herkesin ulaşmak istediği bir hedef olduğunu, ama yaşlananların da yaşlanmaktan yakındığını söyledi. Gençlik iddiasıyla zamana ve yaşa meydan okumanın hata olduğunu belirten Bahçeci, “70 yaşındaki bir kişinin 30 yaşındaki bir kişinin yapacağı sporlara zorlanması onun ani ölümüne yol açar" dedi. Bahçeci, 50 yaş üzeri insanlara depar gerektiren sporların önerilmediğini sözlerine ekledi

50 yaşından sonra spora dikkat!

Gelişen bilim ve teknolojinin de etkisiyle sağlıklı ve uzun yaşama isteğinin daha da güçlendiğine dikkat çeken İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bahçeci, bu hedefe ulaşmanın çok basit formülünü verdi. “Spor, egzersiz yap, düzenli beslen ve uykuya dikkat et”  olarak açıkladığı formülün basit ancak ayrıntılarının önemli olduğunu ifade eden Bahçeci, yaşlanmanın insana verilmiş çok büyük bir armağan olduğunu söyledi. Yaşlandıkça tüm vücut fonksiyonlarının zamanla bir yavaşlama gösterdiğini ve insanların da bundan yakındığını belirten Prof. DR. Bahçeci şöyle konuştu:
ZAMANA VE YAŞA UYGUN DAVRANILMALI
“Oysa hayatımızdaki bu yavaşlama aynı zamanda bizi tehlikelerden de koruyor. Mesela hareketlerimiz yavaşlıyor ki kolay hoplayıp zıplamayalım ve düşüp bir yerimizi kırmayalım. Ya da çok hızlı koşamıyoruz ki, sertleşmiş damarlarımızdaki damar sertliği plakları (aterom) yırtılıp kalp krizi, felç ya da ani ölüme sebep olmasın. Bu nedenle spor ya da egzersiz yapma konusu çok önemli. İnsan davranışı, yaşam tarzı ve hareket örneği kesinlikle yaşıyla uyumlu ve barışık olmalı. Zamana veya yaşa meydan okuma biçiminde değil tam aksine zamana ve yaşa uyumlu davranmak sağlıklı ve uzun yaşam için gerekli en önemli faktörler. Hemen her gün medyada karşımıza çıkan ‘90 yaşında dağa çıkıyor, 80 yaşında futbol oynuyor, 70 yaşında maraton koşuyor’ haberleri sağlıklı ve uzun bir yaşam süresi sağlayan güzel örnekler mi? Hayır, değil. Tam aksine dikkat edecek olursak bu tür önerileri yapan, hatta daha da iddialı olup bu konuda kitap bile yazan insanlar veya bu tür davranışları uygulayan kişiler çoğunlukla ironik olarak daha erken yaşta hayatını kaybediyorlar. Çünkü insan vücudu kişinin yaşına uygun olarak hareket etmeye programlanmış ve kişi 20 yaşındaysa 20 yaşında gibi, otuzunda ise 30, ellisinde 50, 70’indeyse 70, doksanında ise 90 yaşının yapabileceği sporları veya aktiviteleri yapmak gerekiyor. Aksi takdirde 70 yaşındaki bir kişinin 30 yaşındaki bir kişinin yapacağı sporlara zorlanması onun ani ölümüne yol açabilmektedir.”


YAŞLANMAK ŞANSIZLIK DEĞİL, BAHTİYARLIKTIR
Yaşlanan vücudun insana “Sakin ol, rahat ol! Yaşına uygun davran çünkü risk altındasın!’ mesajı verdiğini söyleyen Prof. Dr. Bahçeci, depar gerektiren sporların (futbol, maraton, hızlı koşma vs..) 50 yaş üstüne önerilmediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Temiz havada tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklet binme, dans etme (düşmeye dikkat) gibi aktiviteler çok daha yararlıdır. Hem sağlık hem de bu sırada salgılanan ‘endorfin’ hormonu nedeniyle mutluluk sağlar. Fiziksel aktivitenin mümkün olduğunca sabah sekizden sonra yapılması gerekir. Özetle sağlıklı ve uzun yaşamak için yaşımıza uygun spor yapmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, saflaştırılmış besinlerden uzak durulmalı ve karanlık ortamda yeterli süre uyumalıyız. Ve yaşlanmanın şanssızlık değil bahtiyarlık olduğunu unutmamalıyız.”

 
İzmir ve İstanbul'da eş zamanlı FETÖ baskını
 
Bayraklı'da tiyatro günleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuğunun annesine kurşun yağdırdı!
Bolu'da, bir çocuk annesi Sevgi Ö., yürüyerek babasının evine giderken ...
MHP’li eski başkana hapis cezası!
MHP’li eski Belediye Başkanı Haluk Alıcık, otogarı Aydın Büyükşehir Belediyesi ...
İzmir'de silah kaçakçılığı operasyonu!
İzmir'in Menemen ilçesinde ruhsatsız silah ticareti yapıldığı bilgisine ...
 
Ege Denizi'nde şiddetli deprem!
Balıkesir'de art arda meydana gelen depremlerin ardından bir sarsıntı ...
Balıkesir art, arda şiddetli depremlerle sarsıldı!
Balıkesir, gece geç saatlerde Richter ölçeğine göre 4.6, 4.3 ve 4.0 büyüklüğünde ...
AİHM’den Osman Kavala kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı ...
 
Baki Can İzmir'de sağlığına kavuşuyor
Aydın'ın Germencik ilçesinde, doğuştan 'ayrık omurga' olarak bilinen 'Spina ...
Zihinsel engelli genç kızı taciz etti!
Esenyurt'ta parkta zihinsel engelli genç kız H.A'yı, taciz ettiği iddia ...
4 yaşındaki Hasan kendi servisinin altına kaldı!
Küçükçekmece'de servis minibüsü, evine bıraktığı 4 yaşındaki çocuğun üzerinden ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri