ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3629
    Dolar
  • Euro
    34,6630
    Euro
  • Altın
    2.383,210
    Altın
  • Bist-100
    10.194,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/26°
    ADANA
  • ANKARA
    10/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/24°
    IZMIR
  • KONYA
    12/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kıyıları vatandaşa kapatıp otellere açan yönetmelik iptal!
Kıyıları vatandaşa kapatıp otellere açan yönetmelik iptal!
Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hapis cezası istemi!
Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hapis cezası istemi!
11 Haziran 2021 Cuma - 16:32

ALAÇATI SULAK ALANI'NDA PROTESTO... "16 YIL ÖNCE VERİLEN ÇED RAPORUYLA FLAMİNGOLARIN CENNETİNİ TALAN EDİYORLAR"

Çeşme'de flamingolar başta olmak üzere 150'ye yakın kuş türüne ev sahipliği yapan Alaçatı Sulak Alanı'nda kepçeler ve büyük iş makinalarıyla yürütülen inşaat çalışmaları çevrecileri isyan ettirdi. 2005 yılından kalma, eski ÇED raporu ile sulak alanın tahrip edildiğini, kanal açılmaya çalışıldığını ileri süren doğa savunucuları, "Kanuna aykırı inşaat derhal durdurulsun" çağrısı yaptı. Dr. Ahmet Güler, "Alaçatı halkına masallar anlatıp bu işi başlattılar. Masal Venedik, gerçek beton oldu" dedi.

ALAÇATI SULAK ALANI NDA PROTESTO...  16 YIL ÖNCE VERİLEN ÇED RAPORUYLA FLAMİNGOLARIN CENNETİNİ TALAN EDİYORLAR

SONKALEİZMİR- Çeşme- Urla- Seferihisar- Güzelbahçe- Karaburun Çevre Platformu'nun çağrısı ile Alaçatı Sulak Alanı'nda bir araya gelen 100'ün üzerinde çevre ve doğa savunucusu, flamingoların yurdunda büyük kepçeler ve iş makinalarıyla yürütülen inşaat çalışmalarını protesto etti.

Alaçatı Port adlı inşaat firmasının geçerliliğini çoktan yitirmiş, 2005 yılından kalma, eski ÇED raporuyla, hukuka aykırı bir şekilde inşaat ruhsatı aldığını iddia eden çevreciler, başta flamingolar olmak üzere 150'ye yakın kuş türünün yaşam alanı olan Alaçatı Sulak Alanı'na tekne parkı için kanal açılmaya çalışıldığını, denizin ve kıyının tahrip edildiğini savundu.

"KUŞLARIN SONUNU GETİRECEK.."

İnşaat çalışmalarıyla geniş bir habitatı kaplayan alanın zarar gördüğünü, bölgede sadece son 7 yılda 155 farklı göçmen kuş çeşidinin kayıt altına alındığını belirten kuş gözlemcisi Prof. Dr. Sezai Göksu, şunları söyledi:

"Bu deltada başta dünyanın en egzotik kuşlarından olan flamingolar ve bir birinden güzel göçmen kuşların konaklama ve yaşam ve üreme alanı.. Bunun haricinde deltaya giren deniz balıklarının yumurtlama sahası.. Sulak alanda kuşlar, balıklar, bir çok farklı hayvan, böcekler, bitkiler inanılmaz bir ekolojik denge yaratmış. Betonlaşma ile bu önemli bölge, kuşların göç rotasından çıkacak ve birçok ender kuşun da sonu gelecek."

"GERİ DÖNÜLEMEZ ZARARLAR VERİLİYOR..."

"Birds of Alaçatı - Alaçatı Kuşları" sivil çevre hareketi adına konuşan Serap Yurdaer Erboy ise şu ifadeleri kullandı:

"2019 yılının Ağustos ayında WWF-Dogal Hayat Koruma Vakfı'nı, Çeşme Belediyesi'ni, sayısız gönüllüleri ve platformumuzun yetkililerini bir araya getirdik. Bu doğa alanının betonlaşmasını önleyici kıyı kenar çizgisinin belirlenmesinde, korunmasında ısrar ettik. Ne yazık ki bugün hepimizin tanık olduğu, hızla ilerleyen yeni yapılaşmalar bu umut ışığımızı söndürdü. Bu bölgede flora ve faunasıyla bir bütün, birbirine kenetlenmiş bir ekosistemden bahsediyoruz. Bu zincirin tek bir halkasının zarar görmesi sistemin tamamını olumsuz, hatta geri dönüştürülemez şekilde etkilemektedir.”

"MASAL VENEDİK, GERÇEK BETON!"

Çeşme-Urla-Seferihisar-Güzelbahçe-Karaburun Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Ahmet Güler ise sulak alanın içinde bulunduğu 650 dönümlük hazine arazisinin 1990 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in onayı ile Alaçatı Belediyesi'ne devredildiğini hatırlatırken, şunları söyledi:

"Alaçatı halkına masallar anlatıldı. Bu sahada, Venedik gibi kanallar, deniz kıyısında halkın gezebileceği, parklar ve kahveler bulunan 50 metrelik rıhtımları olan bir turizm cenneti projesi vaat edildi. Bilahire zamanın Alaçatı Belediyesi daha sonra yüzde 5 ortaklıkla Alaçatı Port adlı bu şirketi kurdu. Şirketin 95’i yatırımcılara açıldı. O zamandan beri Alaçatı Port isimli bu şirket bu bölgede kafasına göre evler- denize sıfır villalar inşa edip, 20-30 milyon TL’ye pazarlıyor. Masal Venedik Projesi, gerçek bir betonlaşmaya dönüştü, deniz halka kapatıldı. Projeye onay veren sevinen Alaçatı ahalisi ise bu evlerde bekçi-temizlikçi oldu."

"NASIL RUHSAT ALDILAR MERAK EDİYORUZ"

Güler, inşaatın ilk etabını bitiren şirketin şimdi ikinci etaba geçtiğini belirtirken, "Şimdi, Sörf Körfezi'nin doğal SİT alanı olması gereken kısmına betondan evler yapıyor, denizin kıyı kenar çizgisini değiştirerek, tanesi 1- 2 milyon euro'dan önüne tekne bağlanabilecek özellikteki villaları pazarlıyorlar. Şirketin inşaat ruhsatı 14 Ekim 2020 tarihinde verilmiş. Ruhsatları 2005’de verilmiş bir ÇED raporuna dayandırmışlar. 16 yıl önce verilen ÇED raporu artık geçersizdir. Nasıl ruhsat aldılar merak ediyoruz" diye konuştu.

"NE ZAMANDAN BERİ DENİZ KIYISINA KANAL YAPMAK YASAL OLDU"

Şirketin alana iş makinaları sokup tekneler için denizden kanallar açtığını aktaran Dr. Güler, "Betondan evlerin arkasına kafasına göre deniz kanalları kazıyor, deniz ve tatlı suyun birleştiği deltada sulak alanı harap ediyorlar. Bu tahribatların hepsini 8 Nisan'dan beri fotoğraflayıp video ile tespit ediyoruz. Çeşme Cumhuriyet Savcılığı'na ve Cumhurbaşkanlığı’na şikayette bulunuldu. CİMER’den gelen Çevre Bakanlığı cevabı ise akıllara ziyan. 'Bölgede yapılan her şey yasaldır, kunun çerçevesindedir' diyorlar. Ne zamandan beri deniz kıyısına  3-4 metre derinliğinde kanal kazıp, denize sıfır ev yapmak yasal oldu" dedi.

Çevreciler, inşaat firmasına karşı her türlü hukuki girişimi başlatacaklarını, her ay bölgede protesto gösterisi düzenleyeceklerini açıklarken, yerel yönetimleri de bu katliama ortak olmamaya, karşı çıkmaya çağırdı.
 

 
Başkan Günel'den Uydukent sakinlerine müjde!
 
Seferihisar'da köylülerin JES zaferi...
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emine Aktaprak 13 Haziran 2021 Pazar 18:21

Çeşme belediyesi ilgilenmesi lazım ama nerde bu başkan kafasına göre istediğini yıkıyor belediye öne yıkılmış berbat dunumdaymış koca kış ne yaptı yaz mevsimi çirkin bir görüntü kervan sarayın karşısı filomingo kafeyi yıktı neymiş ruhsatsızmış Atatürkün resmi dolu hep nezih insanlar gelir Atatürk düşünce derneği başkanı üye olanlar gelir asmalar altında havuzlu çok güzel yerdi beğenmedim çeşmede sahile yakın öyle bir yer yok avrupada modernlik ken bıkmışız marina yı sevmem ruhsatsız çok yer var mesela kocan koy denizin içinde evler ruhsatsız biz ordan köşe denize nazır arsa aldık denize elle metre diye koca arsaya yüzde yirmi verdi birde tek kat önümüzde yamulmuş iki katlı ruhsatsız ev manzarası kapatıyor ençok yol yapılması parasibını biz verdik köşe arsa büyük diye yapıldı onlar hiç para vermeden kullanıyorlar yıkım kararı geldi tamir yasak tahminde ettiler tapuda verildi niye Hilmi Özkök paşanın akrabaları kendi evide var diye inanmayan gidip baksın deniz içinde yani kanun yalan gemisini yürüten kaptan şimdide ikinci mafya inşaat şirketleri rant çok çeşmede onun için yapıyorlar sanki az kalabalık çeşme yazın birde belediye başkanı demeç veriyor çeşmede kornavüs yokmuş gelin diye zaten ipini koparan geliyor şimdiden kalabalık başlamış denizde rahat çözülmüyor kucak kucağa kalabalık kornavüs yoksada olur hemde çok benim evim var gurbet elden bu sebeplerden dolayı gelmek istemiyorum eski çeşme güzeldi nezihti gelenler yerlisine allah kolaylık versin esnaf ise söyleniyor kuru kalabalık alış veriş yapan yok her şeyini ucuz diye vilayet kasaba köyünden getiriyor biz döviz getiriyor alış verişimizi yapar restorantlarda yer para harcarız işte yorum daha çok yapacakların var dertliyim ha polisi çalışmıyor ilgilenmiyor eskisi gibi değil çay kahve keyif evim orda görüyorum motorla kaldırımdan gidiyor polisler peki yayalar nerde yürüsün arabalar vızır vızır arayı yerinden oynatıp bir yere gittiniz park yeri bulunmuyor çeşmenin en büyük sorunu marina yapıldı park yeri ufacık karşıdaarsada ufak sözde park bir adam değnekçimi belediyedenmi bilmem rant peşinde koşacaklarına paraları olsa park yeri yarın o inşaat şirketleri nerde zarar orda varlar.

Yorumu oyla      0      0  
Emine Aktoprak 13 Haziran 2021 Pazar 15:15

Çeşme belediyesi ilgilenmesi lazım körmü sağırmı başkan CHP li olduğuna şüpheliyim herkes de diyor neden kervan sarayın karşısındaki filominğo kafeye yıktı Atatürçü nezih yerdi hatta karşısından ev bile aldım ruhsatsızmış yerine hiçte birşey yapılmamış ruhsatsız yer dolu halbuki onları niye yıkmıyor meydan berbat vaziyette imiş yıkıntı halde halbuki orda yılbaşı konserler yapılır illa birşey yapacaksa koca kış niye yapılmadı da tam bu yaz mevsiminimi buldu sanki çeşme düşmanı adam balık baştan kokarsa.

Yorumu oyla      0      0  
Dr. Coşan Talu 11 Haziran 2021 Cuma 18:18

Bu gün çevre bilincimizin yaygınlaşması duyarlığın çoğalması adına yerinde gördüğümüz tam doğa katliamı rant adına beton yığınına dönmüş yer olmuş Devlet yönetiminin işbirlikçi teşebbüslere destek vermesi ayrı acı verici insanlık dramını yaşıyoruz gördük Ülkenin bunun gibi diğer köşelerindende benzer yağmalama olaylarınıda her gün görüyor görüyoruz Geleceğimizi tüketiyoruz gelecek çocuklarımız hepimizin çok yazık Bu uyanış hareketimiz çoğalarak devam ettikçe bu talanı yapanlar altında kalacakları gün yakındır

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evsiz adamın üzücü sonu!
Bursa'da evsiz olduğu belirtilen Memduh Desen (55), parkta ölü bulundu.
PKK'nın kritik ismi öldürüldü!
Gelen son dakika haberine göre; MİT'in Irak’ın kuzeyindeki Mahmur Kampı ...
Almanya'dan flaş Türkiye kararı!
Gelen son dakika haberine göre, Almanya, Türkiye için de geçerli olan ...
 
Kargo çalışanları ve kuryeler aşılanıyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kargo çalışanları ve kuryelerin de aşı kapsamına alındığını duyurdu. 
Başkan Arda'dan Vali Köşger'e 'şov' yanıtı!
Duran Adam” eyleminin üçüncüsünü gerçekleştiren Gaziemir Belediye Başkanı ...
Sedat Peker gibi kamera karşısına mı geçecek?
Türkiye organize suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Sedat Peker'in ...
 
Cemil Çiçek: Çantalar dolusu para iddialarını görmezden gelemeyiz!
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in paylaştığı videolar ile tekrar gündeme ...
Bayındırlı Defne yardım bekliyor!
Bayındır ilçesinde yaşayan Işıkdere ailesi SMA hastası olan kızları Defne’yi ...
İBB'den Erdoğan'ın diploması hakkında karar!
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri