ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5098
    Dolar
  • Euro
    34,9631
    Euro
  • Altın
    2.436,940
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
15 Şubat 2020 Cumartesi - 12:08

Acil kamulaştırma tepkisi... 'Çeşme ranta teslim edilmesin'

İzmir Düşünce Topluluğu önderliğindeki çevreci gruplar, yurttaşlar ve STK'lar, Çeşme ile Urla'da alınan acele kamulaştırma kararı sonrası hazırlanan turizm projeleriyle ilgili gerçekleştirdiği yoğun katılımlı toplantının ardından sonuç bildirgesi yayınladı. Bildirgede acele kamulaştırmalara karşı dava açılması ve Yarımda'nın ranta kurban edilmemesi gerektiği vurgulandı

Acil kamulaştırma tepkisi...  Çeşme ranta teslim edilmesin

SONKALEİZMİR-İzmir Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen, Çeşme ve Urla bölgesi “Acele Kamulaştırma Kararı ve turizm projesi” hakkındaki bilgilendirme toplantısı Urla'da gerçekleştirildi. Büyükşehir Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü salonunda gerçekleşen toplantıya arazileri kamulaştırma kapsamında yer alan ve diğer bölge yurttaşları büyük ilgi gösterdi. Yoğun katılımdan dolayı, katılımcıların birçoğu ayakta, salon dışında kaldı.

Moderatörlüğünü sosyolog Dr. Engin Önen’in yaptığı panelde, çevre konusunda deneyimli avukatlar Şehrazat Mercan, Senih Özay ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Mutluer hukuki ve ekolojik olarak yurttaşları aydınlattı.
Türkiye-Avrupa Bilimsel Araştımalar Vakfı’dan Dr. Ahmet Güler de son kararnameler ile başka bir boyut kazanan, proje ve kamulaştırma alanları hakkında haritalarla bilgilendirme yaptı.
İDT’den İbrahim Akın, İzmir Düşünce Topluluğu hakkında bilgi verdi. Toplantıda yoğun olarak yer alan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yurttaşlar söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi. İzmir Düşünce Topluluğu (İDT)  yetkilileri kamulaştırmalarla ilgili ileride yapılacak çalışmalarda yurttaşlar ve STK’lar için koordinasyona devam edeceklerini, İzmir’in sahipsiz olmadığını belirtti.

Çok sayıda katılımcının söz aldığı toplantıda ana hatları ile şu sonuçlar hakkında mutabakat ortaya çıktı:

- “Acele kamulaştırma kararı”, aslında kamulaştırma tanımına uymamaktadır. Burada kamu yararından ziyade kar amaçlı ve kaynak yaratmaya yönelik bir uygulama söz konusudur. Bu kapsamda hem bazı özel mülklere el konması hem de çok geniş alana yayılmış olan hazine arazilerinin turizm amaçlı işletmelere tahsisi, haksız bir uygulamadır. 

- Bu proje uygulamaya konduğunda, bölgede, adeta milyonluk yeni bir şehir kurulması planlanmaktadır. Bu ise sadece kamulaştırmaya konu olan alanda değil, Yarımada’nın tamamında ekolojik sistemi olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracaktır. Denizdeki ve karadaki bazı canlı türlerin yanı sıra bölgedeki geleneksel tarım ve hayvancılık son bulacaktır. 

- Halkın tepkisini azaltmak için “Bölgeye Turizm Piyangosu vurdu”, herkes zengin olacak, iş bulacak algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Farazi ve abartılmış turizm projeleri öne sürülmektedir. Hiç kimse Yunanistan’da olduğu gibi doğa ile uyumlu turizm yatırımlarına karşı değildir. Ancak zaten su fakiri olan bölgede 20 tane golf sahası, 14-15 milyarlık turizm yatırımı da içeren bu abartılmış proje, ciddi bir ekolojik tehdit unsurudur.

- Yurttaşı ve bölge halkını dikkate almadan hazırlanmış bu projeye ve acele kamulaştırma kararına karşı bireysel ve toplu davalar açılmalıdır. 

- Hukuki mücadelenin yanı sıra, sivil toplumun bazı eylemler yapmasının da yararlı olacağı düşünülmektedir. Yurttaşların katılacağı sivil itaatsizlik eylemlerinin, yerel yönetimlerin, kent konseylerinin ve milletvekillerinin de katılımı ile kamuoyu oluşturması beklenmektedir. 

- Bu sorun sadece Urla ve çeşme de yaşayanların degil aynı zamanda İzmir ve Türkiye'nin sorunudur. Kanal İstanbul ne ise bu durumda aynı mantıkla yapılmaktadır. Bizlerde aynı duyarlılıkla itiraz ediyoruz.

- Bu bölge tarihi, kültürel ve doğal değerleri ile çok özel bir bölgedir. Yarımada, beton yığını haline gelen Antalya, Bodrum, Marmaris gibi ranta kurban edilmemelidir. Bu nedenle telafisi imkansız tahribatlar oluşmaması için her duyarlı yurttaşın sürece dahil olması için kampanyaların düzenlemesi gerekir.   

NELER YAŞANMIŞTI?
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çeşme ve Urla’da 511 taşınmazla ilgili alınan acele kamulaştırma kararı daha sonra revize edildi. Yeni kararname yayımlayan Cumhurbaşkanlığı, Urla’da 293 parseldeki kamulaştırmaların iptal edildiğini, Çeşme’de ise ‘turizm alanı’ olarak belirlenen sınırların genişletildiğini bildirdi. 
Böylece, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un da açıkladığı yeni turizm alan projesi, Urla’dan tamamen Çeşme’ye kaydırılmış oldu.

 

 
Ci Group Buca'dan müthiş seri
 
Altay Başkent'te galibiyet peşinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya şampiyonu Elanur'a burs ödülü
İZMİR Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD), örnek bir uygulamaya ...
Deprem olunca aklımıza geldi!
Türkiye'de son günlerde meydana gelen depremler sonrası zorunlu deprem ...
Güzellik salonu mağdurları artıyor
Binlerce kadın, sokakta dağıtılan broşürlere ve asılsız sosyal medya kampanyalarına ...
 
Rekabet Kurumu'ndan Google'a rekor ceza!
Rekabet Kurumu'nca, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google ...
İşte halk sağlığı ile oynayan 74 firma!
Tarım ve Orman Bakanlığı, laboratuvar incelemesi sonucu taklit ve tağşiş ...
10 yaşındaki çocuğu taciz etti...
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, bir süredir pastaneye ekmek almaya giden 10 ...
 
Akdeniz'de 4,5 şiddetinde deprem!
Akdeniz'de, Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Hurda araç yüklü TIR, alt geçitte sıkıştı
İzmir'in Konak ilçesinde, hurda araç yüklü TIR, yasak olmasına rağmen ...
Acele kamulaştırmaya karşı dava
Urla'daki acil kamulaştırmaların iptal edilip turizm alan projesinin tamamen ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri