ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3809
    Dolar
  • Euro
    34,7793
    Euro
  • Altın
    2.394,640
    Altın
  • Bist-100
    10.241,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/27°
    ADANA
  • ANKARA
    11/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Polat'tan YHT garı tepkisi: 'Bir yandan damı akıyor, diğer yandan dolar basıyor!'
CHP'li Polat'tan YHT garı tepkisi: "Bir yandan damı akıyor, diğer yandan dolar basıyor!"
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Dehşet anları... Ailesini rehin aldı!
Dehşet anları... Ailesini rehin aldı!
Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 2 ölü, 34 yaralı!
Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 2 ölü, 34 yaralı!
16 Şubat 2024 Cuma - 14:41

Akaryakıtta karta zam nakite indirim geliyor!

Bankaların yüksek komisyon oranlarına isyan eden akaryakıt istasyonları, nakit ödemede indirim, kartlı ödemede ise yüzde 3,3'lük komisyon tutarının vatandaşa yansıtılması için BDDK'ya teklifte bulundu.

Akaryakıtta karta zam nakite indirim geliyor!

Artan vergiler, döviz kurları ve petrol fiyatları nedeniyle zam yağmuru yaşanan akaryakıta bir zam da bankaların uyguladığı yüksek kart komisyonları nedeniyle gelebilir.

Akaryakıt istasyonları ile bankalar arasında yüksek kredi kartı komisyonları kaynaklı çekişme büyürken, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş'tan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) çağrı geldi.

Aktaş, nakit ödemelerde var olan pano satış fiyatına “hizmet bedeli” olarak eklenecek yüzde 3’lük kart komisyonunu almayarak bir depoda vatandaşa 2 litre benzini bedavaya verebileceklerini, kartlı ödemelerde ise “hizmet bedeli fişi” keserek komisyonun vatandaş tarafından karşılanmasını talep edebileceklerini söyledi ve bu yönde BDDK'nın düzenleme yapmasını istedi.

Yaklaşık 12 bin 700 akaryakıt istasyonunun hizmet verdiği Türkiye’de akaryakıt istasyonları bankaların uyguladığı yüksek komisyon oranlarından şikâyet ederken bu durum vatandaşın cebine de yansıyabilir.

BANKA 100 TL'LİK ÖDEMENİN 3,36 TL'SİNİ ALIYOR
Bankalar kredi kartı ile yapılan alımlarda istasyonlara ertesi gün hakkedişlerini vermek için yüzde 3,36 oranında komisyon uygularken, ancak komisyonu 40 güne varan zamanda parayı bankalarında tutmaları karşılığında almıyorlar. İstasyonlar ise büyük çoğunlukla ödemelerini aksatmamak için ertesi gün tercihli yüzde 3,36 komisyonla hakkedişlerini bankalardan alıyor.

Komisyon tutarlarına karşı BDDK’ya bir teklif sunan EPGİS Başkanı Aktaş, “Akaryakıt alımlarında banka kredi kartı komisyon oranları yüzde 3’ler seviyesinde. İstasyonlarda alımların yüzde 90’ının kredi kartı ile yapıldığını düşündüğümüzde bu durum istasyonları olumsuz etkiliyor. Bizim önerimiz BDDK ilgili yönetmeliğinde değişiklik yapsın. Kredi kartı ödemelerinde bizde taksi ya da benzeri hizmet sektörlerinde olduğu gibi ‘hizmet bedeli fişi’ keselim, bankanın bize yansıttığı komisyonu vatandaş ödesin, biz de nakit ödemelerde vatandaştan komisyon tutarını almayalım” dedi.

Nakit ödemede de zaten fatura düzenledikleri için devletin vergi kaybı olmayacağını kaydeden Aktaş, “Kredi kartı ile ‘hizmet bedeli faturası’ kestiğimizde ayrıca buna KDV ekleneceğinden Hazine'nin bu miktar üzerinden ek vergi geliri de oluşacaktır. Ayrıca vatandaş bu şekilde ortalama nakit 2 bin 500 TL’ye doldurduğu bir depoda 2 litre benzinin parasını ödemeyecek. Bu durum istasyonlar ve vatandaş için tam bir kazan kazan yöntemi olacak” dedi. 

TAKSİ MODELİ
Aktaş, “Halihazırda istasyonlar olarak bu modele geçmemizin önünde kanuni açıdan bir engel yok. Ama biz devletine bağlı, sektörler içerisinde düzenlemelere uyan ve de uymaya devam edecek yegane sektör olduğumuzdan bu doğal ticari hakkı kendi başımıza kullanmayıp BDDK’nın düzenleme yapmasını talep ediyoruz. BDDK’nın ilgili yönetmeliği taksi ya da diğer sektörlere verdiği hak doğrultusunda güncellemesini istiyoruz. Böylece bayi karlılığı içerisinde yer alan ve bel büken bu komisyon konusu da tamamen kapanmış olacak” diye konuştu.
  
Aktaş, bankaların hiçbir iş yapmadan kendilerine ortak olduklarına dikkat çekerek, “İstanbul merkezi baz aldığımızda bayiye ve dağıtıcıya nakliye ve KDV dahil kalan brüt oran yüzde 9,67’dir. Dağıtıcılarla en adil dağılım olan yüzde 50-50 paylaşımda bayiye 4,83 brüt oran kalmaktadır. Bunun yüzde 3,36’sını bankaya komisyon olarak verdiğimizde elimizde tüm işletmemizi, giderlerimizi ve de hayatımızı idame ettirmemiz için yüzde 1,47 kalmaktadır. Yani 1000 TL’lik akaryakıt alışverişinde 14.7 TL bayilere kalıyor. Bununla deniyor ki; rafineriden nakliyeni yap, maaşlarını, SGK’larını, genel giderlerini öde ve de yaşa. Bu durum artık dayanılamaz bir boyuta geldi” diye konuştu.

 
Sevgililer boğazda can verdi!
 
Erdoğan duyurdu... Bayram ikramiyesine zam!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de konut satışları çakıldı!
TÜİK verilerine göre 2023 yılı Ocak ayında İzmir’de 4 bin 894 olan konut ...
Dolarda yeni rekor!
Dolar TL, Eylül 2023'ten beri sürdürdüğü kademeli yükselişine devam ederek ...
İZTO’da sağlık turizmi zirvesi...
İzmir Ticaret Odası’nda 120 sektör temsilcisinin katılımıyla “sağlık turizmi” ...
 
İngiliz mimarlar ve tasarımcılar Türk taşlarına hayran kaldı
Türk doğal taş sektörü, İngiltere’ye işlenmiş ürün ihracatını artırmak, ...
Hazırgiyim ihracatçıları yılın son çeyreğinden umutlu
Hazırgiyim ihracatçıları, ana ihraç pazarı Avrupa’daki durgunluk, Rusya-Ukrayna ...
Benzine de büyük zam geliyor!
Dün motorine gelen büyük zammın ardından bu gece yarısından itibaren geçerli ...
 
Motorine bu gece büyük zam geliyor!
Motorin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere büyük ...
Motorine büyük zam geliyor
Motorin fiyatlarına 12 Şubat Pazartesi gecesinden itibaren zam geliyor. ...
Organik ürün ihracatında 1 milyar dolar sınırı aşıldı
Kuru, taze ve dondurulmuş meyveler ve pamuk başta olmak üzere 268 farklı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri