ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3445
    Dolar
  • Euro
    34,9538
    Euro
  • Altın
    2.389,090
    Altın
  • Bist-100
    10.203,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/25°
    ADANA
  • ANKARA
    11/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
RTÜK’ten Now TV ve Tele1’e ceza!
RTÜK’ten Now TV ve Tele1’e ceza!
Tartıştığı babasını bıçaklayarak öldürdü!
Tartıştığı babasını bıçaklayarak öldürdü!
Dilan Polat sinir krizi geçirip kendine zarar verdi!
Dilan Polat sinir krizi geçirip kendine zarar verdi!
CHP'li Arslan'dan ''sipariş'' yasa teklifi tepkisi!
CHP'li Arslan'dan ''sipariş'' yasa teklifi tepkisi!
8 Haziran 2021 Salı - 11:01

Aliağa pazarında neler oluyor?

Aliağa’daki iki pazar yerinde, pazarcı esnafından işgaliye bedelinin yanı sıra yasaya aykırı şekilde 10’ar bin TL civarında para alındığı, ödeyemeyenin tezgah açmasına izin verilmediği ileri sürüldü. Aliağa Belediyesi Jeotermal A.Ş. ile AK Partili Faysal Acar’ın başkanlığını yürüttüğü İzmir Pazarcılar Derneği arasında imzalanan protokol uyarınca toplanan paralarla ilgili bakanlığa da şikayette bulunulduğu ancak herhangi bir işlem yapılmadığı belirtildi.

Aliağa pazarında neler oluyor?

SONKALEİZMİR (ÖZEL)- İzmir’in Aliağa İlçesi’ne bağlı Yeni Mahalle’deki çarşamba pazaryeri ve Merkez’deki cumartesi pazaryerlerinde birkaç ay önce ortaya çıkan “tahsis bedeli” krizinin perde arkasından skandal iddialar ortaya döküldü. 21 Aralık’ta sözleşmeleri biten pazarcı esnafı, yılbaşından sonra, tezgahları için fahiş fiyatlardaki “tahsis bedellerini” ödeyemedikleri için pazaryerine alınmamıştı.

AK PARTİLİ ACAR'IN YÖNETTİĞİ DERNEKLE PROTOKOL İMZALANDI

Pazarcıların büyük tepkisini çeken krizin, MHP’li Serdar Acar başkanlığındaki Aliağa Belediyesi’nin yetkisini, iştiraki olan Aliağa Belediyesi Jeotermal A.Ş. adlı firmaya devretmesi sonucu ortaya çıktığı anlaşıldı. Yasaya göre, belediyenin İzmir Pazarcılar Esnaf Odası ile anlaşılıp pazaryerlerinin idaresini sağlanması gerekirken, Aliağa Belediyesi Jeotermal A.Ş.’nin ise Karabağlar Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi Faysal Acar’ın başkanlığını yürüttüğü İzmir Pazarcılar Derneği’yle protokol imzaladığı belirlendi.

Derneğin daha sonra bu protokole göre, Aliağa’daki iki pazaryerinde bulunan yaklaşık 1150 tezgah için pazarcı esnafından yıllık 800 TL’lik işgaliye bedelinin haricinde “tahsis bedeli” adı altında 10 bin TL ile 10 bin 500 TL tutarlarında para talep ettiği ortaya çıktı.

PAZAR YERİNİ, ESNAF PARA TOPLAYIP KENDİSİ YAPTIRDI

Aliağa pazarcı esnafı, kapalı Pazar yerini 2009 yılında zaten kendi aralarında para toplayıp dönemin Aliağa Belediye Başkanı AK Partili Tansu Kaya’ya rica ederek yaptırdıklarını, tezgah başı 12’şer bin lira ödediklerini, karşılığında “12 yıl boyunca işgaliye bedeli vermeme” sözü aldıklarını anlattı. MHP’li Serkan Acar başkan seçilinde 800 TL işgaliye bedelini tekrar ödemek zorunda kaldıklarını belirten pazarcı esnafı, daha sonra ise “tahsis bedeli” şokuyla karşılaştıklarını dile getirdi. Pazarcı esnafı, AK Partili Faysal Acar’ın tüm tezgahlardan 10 bin TL ile 15 bin 500 TL arasında para topladığını ileri sürdü. Ödenen paraların makbuzlarını da paylaştılar.

(Ticaret Bakanlığı'nın uygulamanın yasal olmadığına ilişkin Aliağa Belediyesi'ne yolladığı yazı)

ODA BAŞKANI TEPKİLİ: YASAL OLMAYAN İŞLER YAPILDI

Yasa gereği Aliağa’da belediye ile birlikte Pazar yerlerini idare etme hakkı bulunan ancak yapılan protokolle saf dışı edilen İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen de pazarcı esnafının anlattıklarını doğruladı. Erişen, bu gelişmeler olmadan önce Aliağa Belediye Başkanı MHP’li Serkan Acar’la görüştüğünü anlatırken, “Başkan bu böyle olmaz dedim. Ama o ‘ben dernekle protokol yapıyorum’ dedi. ‘Başkan bizi taca atıyorsun’ dedim ama dinlemedi. Sonra biz bu konuyu Ticaret Bakanına yazdık. Bize bakanlıktan cevap geldi. Bakanlık, ‘belediye, dernekle beraber bu işi yapamaz, yetkili oda var’ dedi. Yazı, Aliağa Belediyesi’ne de yollandı. Ancak dikkate almadılar. Çok çaba sarf ettik. Ama olmadı. Ben devletin bakanından daha başka kimi arayayım. Aliağa’da maalesef yasal olmayan bir takım işler yapıldı. Pazarcı esnafı çok mağdur oldu” diye konuştu.

(AK Partili Faysal Acar, Karabağlar Belediye Meclisi'nde konuşurken)

AK PARTİLİ ACAR, BAŞKAN SELVİTOPU’NU HEDEF ALMIŞTI

Aliağa’daki skandal iddiaların odağındaki AK Partili Faysal Acar, önceki günlerde kapalı Pazar yerlerindeki tuvalet ve çay ocaklarının işletmesini yasa uyarınca bir protokol yapıp İzmir Pazarcılar Odası yönetimine devreden Karabağlar Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Selvitopu’nu hedef almıştı. Karabağlar Belediye Meclisi’nde gerilim yaratan bir konuşma yapan Acar, Başkan Selvitopu’na taşınmazların kimlere, hangi yöntemle, ne kadara, hangi şartlarla verildiğini sormuş, “Bu kamu zararı değil de nedir?" ifadelerini kullanmıştı. Karabağlar Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri ise ortak bir yazılı açıklama yapıp AK Partili Faysal Acar’a tepki göstermişti. Açıklamada, “Faysal Acar beyefendi yalan söylemekte, iftira atmakta, ayrımcı ve kişisel çıkarlarını ön plana alan davranış sergilemektedir” denilmişti.

 
İzmir'de Sosyal Projeler Yerleşkesi açıldı...
 
Akrabasını uyurken göğsünden bıçakladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'i yıkan ölüm!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzmir Metro A.Ş'de mühendis olarak ...
İşte 7 Haziran koronavirüs tablosu!
Türkiye'nin Günlük Koronavirüs Tablosu paylaşıldı. Son 24 saatte virüs ...
İşte o babanın ifadesi!
Denizli'nin Buldan ilçesinde kızı Kadriye Esenay Akçaöz'ü (20) pompalı ...
 
Korkutan deprem! Datça yine sallandı!
Gelen son dakika bilgisine göre; Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4.3 ...
İzmir'de değişmeyen manzara!
İzmir'in Dikili ve Foça ilçelerinde, Yunanistan unsurlarınca Türk kara ...
Annesine çiçek toplamak isterken kayboldu!
Bursa’nın İznik ilçesinde annesine çiçek toplamak için evinin bahçesine ...
 
HDP'ye yeniden kapatma davası!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden ...
Genç kızın sır ölümü!
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde lise öğrencisi M.D. (16) evinde ölü bulundu. ...
1 ay önce 18 yaşına bastı! Muhtar seçildi!
Samsun'un Havza ilçesinde yapılan muhtarlık seçiminde Ağcamahmut Mahallesi'nin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri