ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
29 Kasım 2023 Çarşamba - 21:55

Bakan Fidan’dan ‘garantörlük’ açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ve Filistin arasındaki sorununun çözülmediği sürece ağır bir radikalizmin bütün dünyaya musallat olacağını söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni eleştiren Fidan, garantörlük hakkında "Böyle bir mekanizma barışı koruyacak ve taraflardan herhangi birinin ihlalini önleyecektir" dedi.

Bakan Fidan’dan ‘garantörlük’ açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, New York'ta toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne hitap etti.

Bakan Fidan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

– “Benden önceki konuşmacıların tamamı Gazze'de yaşanan insanlık trajedisinin vahametine değindi. Çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan sivillerin maruz kaldığı ıstırabı anlatmak için hiçbir kelime yeterli olmayacaktır. İsrail’in bu işlediği suçun kabul edilemez olduğunu ve diğer ulusların da bunu kınaması gerektiğine inanıyoruz. Bu tür durumlarda tabii ki insanlığın bize getirdiği değerler söz konusu olmalıdır ve tüm tarafların kendilerini bu suçlar ayırması gerektiğine inanıyorum. Ancak başta Güvenlik Konseyi olmak üzere çağımızın kurumları bir kez daha uluslararası barış ve güvenliğe yönelik sorumluluklarını yerine getiremediler. Tek bir sesle anlamlı bir ateşkes ve çağrısında bulunamıyorlar.

– Dahası konsey bu tarihi adaletsizliği kendi benimsediği 2 devletli çözüm parametreleri çerçevesinde çözecek bir gelecek perspektifi dahi sunamıyor. Bu felç durumu diğer küresel krizlerle başa çıkma konusunda da yankı bulacak ve konseyin insanlığın gözündeki güvenilirliğini daha da aşındıracağı kesindir.

“İNSANİ DURAKLAMA UMUT IŞIĞI OLDU”

– Aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin üzerine kurulduğu kurallara dayalı uluslararası sistemi ve ahlakı da yerle bir ediyor bu durum. Uluslararası hukuk olmadan ve ahlaki bir pusula olmadan hepimiz keşfedilmemiş sularda yüzmeye devam ediyoruz. Eğer bu sorunu bir an önce çözemezsek cezasızlık ve adaletsizlikten beslenen her türden radikalizm hepimizin peşini bir kez daha bırakmayacaktır.

– Dünyanın dört yanında milyonlarca insan bazı durumlarda ifade özgürlüğüne yönelik üzücü kısıtlamalara rağmen Filistinle dayanışma ve barış için bir araya geliyor. Ve birçok ülkede bununla ilgili sosyal bazı hareketler devam ediyor. Güvenlik Konseyinden bu kişilerin beklentileri açık çatışmaların durulmasını sağlayacak bir ateşkesin sağlanması ve Gazzeye engelsiz bir şekilde insani yardımı ulaştırılmasının sağlanması. Gazzedeki insani duraklamanın uzatılması ve bu doğrultuda rehine ve tutukların takas edilmesi bir umut ışığı teşkil ediyor. Bu çatışmanın temel nedenlerini ele almak için bunu bir fırsata dönüştürmeliyiz.

– 11 yıl önce bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Filistinin üye olmayan gözlemci statüsünü onaylamak üzere oy kullandık. Filistinlilerin kendi devletlerini, tüm hakları ve imtiyazlarıyla kurmasının sağlamalıyız ve ancak bu şekilde bugün karşılaştığımız engellerle mücadele etme sona erebilecektir. Aslında bu kez hepimiz kollarımızı sıvamalı ve iki devletli çözüme dayalı bir barış süreciyle artık bu problemi bir sona getirmeliyiz.

GARANTÖRLÜK MEKANİZMASI

– İsrail ve Filistin, barış ve güvenlik içinde 1967 öncesi sınırlarında Doğu Kudüsün Filistin devletinin başkenti olduğu bir durumda yaşamaya devam edebilmeliler. Ayrıca geçmiş deneyimlerden de farklı olarak böyle bir çözümün uygulanacağından da emin olmalıyız.

– Bu düşünceden hareketle Türkiye garantörlük mekanizması fikrini ortaya atmıştır. Böyle bir mekanizma barışı koruyacak ve taraflardan herhangi birinin ihlalini önleyecektir. Bu nihai anlaşmaya giden süreçte öngörülebilir ve paketin bir parçası haline getirilebilir. Bir çok tarafın ortaya dile getirdiği gibi aslında böyle bir mekanizmaya gerçekten ihtiyaç duyuluyor ve bu mekanizmanın da desteklenebileceğini anlıyoruz.”

“FİLİSTİN HALKINI YALNIZ BIRAKAMAYIZ”

Fidan, X sosyal medya hesabından da 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’ne ilişkin paylaşım yaptı.

29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’nde Filistinli kardeşlerinin yanında olduklarını belirten Fidan, “Türkiye olarak, Filistin halkına işgal ve zulme karşı haklı mücadelesinde desteğimizi sürdüreceğiz. Gazzeli sivilleri hedef alan savaşın durması için yoğun çaba harcıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği’ni temsil eden Temas Grubu’nun çalışmaları çerçevesinde, Fransa’nın başkenti Paris ve İngiltere'nin başkenti Londra’da yaptıkları görüşmelerin ardından 27 Kasım’da İspanya’nın Barselona kentinde Gazze konulu Akdeniz İçin Birlik 8. Bölgesel Forumu’na katıldıklarını anlattı.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda dün Gazze konusunu gündeme getirdiklerini anımsatan Fidan, bugün de New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi oturumuna ve Filistin Halkının Vazgeçilmez Hakları Komitesi’nin toplantısına katıldıklarını belirtti.

Fidan, temaslarına ilişkin, şunları kaydetti:

“Bir an önce tam ateşkes ilan edilmesi, Gazze’ye insani yardım ulaştırılması ve kalıcı barış için çözüm sürecinin hemen başlatılması gerektiğini vurguladık. Filistin halkını yalnız bırakamayız. Uluslararası toplum, hukuki ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmelidir.”

Etiketler:
 
AK Parti İzmir'de Kocabaş'a önemli görev
 
Galatasaray pes etmedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz taşkını mağduru esnafa 15 milyon TL...
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, deniz taşması ...
İzmir'de vapur seferleri yeniden başladı
İzmir'de olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle iptal edilen vapur seferleri, yeniden başladı.
İzmir için kış lastiği kararı!
İzmir'de yük ve yolcu taşımacılığı yapan taşıtlar ile hususi araçlarda ...
 
Polise bak... Bakan Yerlikaya ve Zafer Aktaş'ın imzasını taklit etmiş!
İstanbul’da bir polis memurunun, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve İstanbul ...
Bayan Kahkaha'dan acı haber!
Bayan Kahkaha lakabıyla tanınan usta sanatçı Güzide Kasacı, 94 yaşında ...
Külliye’de sürpriz görüşme!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Bahçeli bugün ...
 
Dilan Polat cezaevi günlerini anlattı!
Kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 5 Kasım'da tutuklanan ...
Tayyibe Merve Çakar, Zafer Partisi'nden istifa etti!
Tayyibe Merve Çakar, mobbinge uğradığı gerekçesi ile Zafer Partisi'nden istifa ettiğini açıkladı.
Başkan Karakayalı'dan miting gibi adaylık başvurusu!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı yerel 2024 yerel seçimleri ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri