ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3726
    Dolar
  • Euro
    34,7889
    Euro
  • Altın
    2.440,740
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
22 Aralık 2022 Perşembe - 12:38

Bakan Varank: ''İzmir güzel bir şekilde ilerliyor''

İzmir'de düzenlenen AR-GE ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi ve Ödül Töreni'nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Hedefimiz teknolojiyi ithal eden Türkiye'den, yüksek teknolojili üretim yapısına sahip bir Türkiye'ye hızlı bir geçiş yapabilmek. İzmir'deki ARGE ve inovasyon ekosistemi de güzel bir şekilde ilerliyor. Şu anda 4 teknoparkımız mevcut. Yeni yatırımlar var. İstanbul, Kocaeli, İzmir üçgeninde inovasyon ekseni oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Bakan Varank:  İzmir güzel bir şekilde ilerliyor

SONKALEİZMİR-Teknoparklarımıza altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi desteği olarak geri ödemesiz yaklaşık 2.4 milyar lira kaynak aktardık. ARGE merkezlerimizin yararlandığı teşvik ve muafiyetlerin tutarı 36 milyar, tasarım merkezlerinin ise 1 buçuk milyar liraya yaklaştı" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın AR-GE ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi ve Ödül Töreni bugün İzmir Balçova'daki Kaya İzmir Thermal Convention otelde yapıldı. AR-GE Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AR-GE ve inovasyon yatırımlarını anlattı. 

"97 TEKNOPARKTA 1567 AR-GE VE TASARIM MERKEZİ"

Türkiye'nin yüksek teknolojili ürünleriyle bu alanda ivme kazandığını söyleyen Bakan Varank şöyle konuştu:

"Biz, TBMM'ye her gittiğimizde muhalefet milletvekillerimiz söze şöyle başlıyor. 'Yüksek teknoloji nerede?' diye soruyorlar. Cevabını sayın Kılıçdaroğlu verdi. Kılıçdaroğlu'na Jeremy Rifkin'in kendi düzenlediği vizyon toplantısına katılmadığı sorulduğunda dedi ki 'Milletimiz teknolojiyi de görsün. Allah aşkına teknolojiyi görsün milleti. Oturduğum yerden Amerika'yı izliyorum.' Sayın Kılıçdaroğlu'nun yüksek teknoloji vizyonu bu cümlelerdi. Oturduğu yerden Amerika'yı izlemek. Ben kendisinden bu yaşımda kendisinden Rifkin'in zoom toplantısına katılmasıyla yüksek teknolojinin ne olduğunu öğrendim. İşin şakası. 'Yüksek teknoloji ile alakalı neler yapılıyor?' sorusunun cevabı çok açık. Yüksek teknoloji burada. Türkiye'nin dört bir tarafındaki 97 teknoparkta sayıları 1567'ye ulaşan ARGE ve tasarım merkezlerinde buralarda faaliyet gösteren 11 binin üzerindeki firmada, buralarda yürütülen yapay zeka, biyoteknoloji, nesnelerin interneti, uzay, havacılık, robotik nanoteknoloji gibi projelerde, buradaki başarı hikayelerinde biz şu anda yoğun bir şekilde yüksek teknolojiyi görüyoruz. Sadece görmekle de kalmıyoruz. Yüksek teknolojili üretim yapan bir Türkiye'de şu anda hamdolsun yaşayabiliyoruz. Bunları görmek için New York'a, Londra'ya, Almanya'ya gitmeye gerek yok. Türkiye'yi gezmek yeterli. Buradaki paydaşlarımızın her biri yüksek teknolojili alanlarda çalışmalar yaparak kendileri kazanıyorlar, Türkiye'ye de kazandırıyorlar. 

"TÜRKİYE'YE DE KAZANDIRIYORLAR"

ARGE ve inovasyonu kalkınmanın ve refahın anahtarı olarak görüyoruz. Hedefimiz teknolojiyi ithal eden Türkiye'den, yüksek teknolojili üretim yapısına sahip bir Türkiye'ye hızlı bir geçiş yapabilmek. Son yıllarda katma değerli ürünlerde ve yüksek teknoloji üretiminde oldukça önemli bir ivme yakaladık. Ancak bu ivmenin devam edebilmesi için ekosistemdeki aktörlere büyük sorumluluklar düşüyor. Bu aktörlerin başında da teknoparklar geliyor. Bilgi ticari ürüne dönüşüyor. Teknoloji tabanlı girişimlere, kuluçka merkezlerinde uygun ortamlar sağlanıyor. Danışmanlık ve eğitim gibi desteklerle girişimcilerin gelişimlerine önemli katkılar sağlanıyor. Teknoparklarda sağlanan bu gelişmelerle birçok başarı hikayesi ortaya çıkmış durumda."

ABD'YE 200 MİLYON DOLARA OYUN SATILDI

Yatırımlara, teşviklere ve Türkiye'nin teknoloji üretme potansiyeline dikkat çeken Mustafa Varank şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz aylarda Hacettepe Teknopark'ı ziyaret etmiştim. Orada bir genç kardeşimizle tanıştım. 8 kişilik ekibiyle bir oyun geliştirdi. Bunu 200 milyon dolara Amerika Birleşik Devletleri'ne sattı. Bu satışla Ankara'daki vergi rekortmenlerinden biri haline geldi. Ortaya koydukları başarı, mütevazılıkları etkileyiciydi. 'Bu oyunu sattınız, şimdi ne yapacaksınız?' dedim. Dediler ki, "Sayın bakanım biz oyunu takip ediyoruz. Sattığımız şirket iyi götürmüyor ama önemli değil. Biz zaten yenisini yazıyoruz. Yenisini de bu rakamlara satacağımıza inanıyoruz.' Türkiye'nin yeni ekonomi modeli bu. Milyar dolar değerlemeye ulaşan teknoloji tabanlı şirketler bu modelle başat aktörler olacak. Ülkemizden çıkan unicornların sayısı 6'ya ulaştı. Hedefimiz bu sayıları çok daha yukarılara taşıyabilmek. Bulunla alakalı Turcorn 100 programının lansmanını gerçekleştirdik. Bu programla Turcorn adaylarının ihtiyaçlarına destekler vereceğiz.  Tanıtım, alan bazlı danışmanlık, iş ağlarına ve finansman kaynaklarına erişim destekleri sunacağız. Büyük markaların başarılarında imzası olan profesyoneller ulusal yol göstericiler olarak girişimlere danışmanlık desteği verecek. Teknopark yönetimlerinden de bir beklentimizin altını çizmek istiyorum. Teknoloji girişimciliği üzerine titreyerek varmalılar. Gelecek de refah da dünya ekonomisinin gideceği yer de buralardan geçiyor. Teknoparklarımız bu işi çok güzel bir şekilde yapıyorlar. İnşallah yapmaya devam edecekler.  Bir diğer aktörümüz, ARGE ve tasarım merkezlerimiz. Biz yapılar sayesinde yüksek teknolojiye dayalı özgün ürünlerin geliştirilmesini sağlıyoruz. Bu merkezler sayesinde nitelikli iş gücü istihdamını artırmanın yollarına bakıyoruz. ARGE ve tasarım ürünlerinin önemli bölümü ticarileşiyor ve bu merkezler sayesinde yurt dışına ihraç edilebiliyor. Yalnızca ihracat değil, mesela TOGG'un birçok bileşininde ARGE ve tasarım merkezimizin imzası var. Aynı zamanda Türkiye'de bu tip projelerde ARGE ve tasarım merkezlerimizle katkı sağlamanın haklı gururunu yaşıyoruz."

"4 KULUÇKA MERKEZİ KURULDU"

AR-GE ve inovasyon teşvikleriyle ilgili bilgi veren Bakan Varank sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamu olarak teşviklerle ve düzenleyici politikalarla teknoloji geliştirme bölgeleri ve ARGE ile tasarım merkezlerinin yetkinliğinin artırılmasında önemli rol oynuyoruz. Bugüne kadar teknoparklarımıza altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi desteği olarak geri ödemesiz şekilde güncel rakamlarla yaklaşık 2.4 milyar lira kaynak aktardık. ARGE merkezlerimizin bugüne kadar yararlandığı teşvik ve muafiyetlerin tutarı 36 milyar, tasarım merkezlerinin ise 1 buçuk milyar liraya yaklaştı. Kuluçka merkezlerinin teknoparklar dışında da faaliyet göstermesinin önünü açtık. Bu kapsamda bölge alanı dışında 4 kuluçka merkezi kurulumu gerçekleşti. Şehir ve teknoparkları birleştirerek özellikle genç girişimcilerin kuluçka destekleriyle çalışmasının önünü açtık. Belediyelerimiz öncü rol üstleniyor. İstanbul'da, Ankara'da belediyelerimizin öncü olduğu çalışmalar var. 

"SİYASİ PARTİ AYRIMI YAPMIYORUZ"

Biz ARGE ve inovasyondan bahsettiğimizde siyasi birtakım eleştiriler getiriyorlar. 'Siz sadece kendi belediyelerinizle, yandaşlarınızla çalışıyorsunuz' diye. Bu eleştirilerin tamamı haksız eleştiriler. Gerçekle alakası olmayan eleştiriler. Şehirde kuluçka merkezlerinden ilk örneklerinden biri Bilkent Cyberpark nerede gerçekleştirdi? Ankara'da gerçekleştirdi. Paydaşı kim? Ankara Büyükşehir Belediyesi. Hangi Partili? Cumhuriyet Halk Partili. Biz destek verirken, ARGE'ye inovasyona alan açarken siyasi parti ayrımı göstermiyoruz. Bunları dile getiriyoruz. Anlamak isteyenler, istemeyenler oluyor. Keşke bu ekosistemi daha yakından takip etseler. Keşke Tunç Soyer, davet ettik bugün bu toplantıya gelmiş olsaydı, bunları dinleseydi. O da bir Cumhuriyet Halk Partili belediye olarak ARGE ve inovasyon alanında neler yapılıyor, duysaydı. Biz çalışmaya devam edeceğiz. Bu ülkede taş üstüne taş koyan kim varsa bilsin ki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onların yol arkadaşıdır. Kimsenin çekinmesine gerek yok. Onlarla yolda yürümeye devam edeceğiz." 

"İZMİR GÜZEL ŞEKİLDE İLERLİYOR"

İzmir'deki çalışmalara da değinen Bakan Mustafa Varank sözlerini şöyle tamamladı:

"Temel bilimler desteğinin kapsamını genişlettik. Destek ve muafiyetlerin süresini 2028 yılına kadar uzattık. Bir belirsizliği de ortadan kaldırmış olduk. ARGE desteklerinden istifade eden büyük ölçekli firmalar artık girişim sermayesi fonlarına aktarmakla yükümlüler. Ya da bizzat kendileri girişimlere yatırım yapabilirler. Biz bu sene bu rakamın 600 milyon lirayı bulacağını öngörüyoruz. Bunların etkilerinin milyar liralara ulaşması mümkün. Özel sektörün ARGE ve inovasyon kabiliyetlerini geliştiren altyapılarımızın sayısını artırıyoruz. Ülkemizi Türkiye Yüzyılı'na taşıyacak projeler yürütülüyor. Önemli başarı hikayeleri ortaya çıkıyor. Bu başarı hikayelerinin gerçekleşmesi için girişimcilerimiz büyük özveri gösteriyor. Araştırmacılarımız gecelerini gündüzlerine katıyor. Bu çabayı ödüllendirmesek olmaz. İzmir'deki ARGE ve inovasyon ekosistemi de güzel bir şekilde ilerliyor. Şu anda 4 teknoparkımız mevcut. Paydaşlarımızla konuştuk. Yeni yatırımlar var. İstanbul, Kocaeli, İzmir üçgeninde inovasyon ekseni oluşturmaya çalışıyoruz.

"BİLİŞİM VADİSİ İZMİR'İN İNŞAATI SÜRÜYOR"

Kocaeli ve İstanbul'daki yatırımlardan sonra şu anda Bilişim Vadisi İzmir'in inşaatı da devam ediyor. 2023 yılında burada çok önemli faaliyetler gerçekleştirilmeye başlayacak. Bu şehir üniversiteleriyle, insan kaynağı ve teknoparklarıyla güçlü kuruluşlarıyla Türkiye'deki inovasyonun öncülerinden bir tanesi olacak. Bu toplantıyla farkındalık oluşturmaya çalıştık. Yurt dışından gelip ARGE merkezi yatırımı yapmak isteyenlerin gündemine bakıyorsunuz, İzmir bunların başında geliyor. İyi yolda ilerliyoruz. Biz desteklerimizi İzmir'e vermeye devam edeceğiz. Gençlerimize şirketlerimize destek verirsek önemli işler başarabiliyorlar. Sabah uçakta bizim arkadaşımız, Zafer beyle geldik. Katar'daki dünya kupasında kullanılan taraftar yazılımını Türkiye'den biz göndermişiz. İşte teknoloji görmek isteyen bizim firmalarımıza bakabilir. Zoom toplantısına gerek yok. Maça gittiyseniz, oradaki taraftar softwareini (Yazılım) Türkiye'nin yazdığını görürseniz, teknolojiyle muhatap olursunuz."

TOPLAM 42 ÖDÜL SAHİPLERİNİ BULDU

Bakan Varank'ın konuşmasının ardından AR-GE ve ve tasarım merkezleri için 10 kategoride 30 ödül, teknoparklar için ise 4 kategoride 12 olmak üzere 42 ödül dağıtıldı.

 
Asgari ücret zammı açıklandı!
 
Karşıyaka, Türkiye'nin en gelişmiş 7. ilçesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de yangın paniği!
İzmir'in Kiraz ilçesinde evde çıkan yangın hasara neden oldu.
Bakan Koca'dan İzmir'le ilgili uyuşturucu itirafı...
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun soru önergesine yanıt veren Sağlık ...
Köpeğini böyle çaldılar... Her yerde onu arıyor!
İzmir'in Konak ilçesinde oturduğu kafede 10 aylık French bulldog cinsi ...
 
Kuşadası açıklarında göçmen faciası!
Aydın'ın Kuşadası İlçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk karasularına ...
İmamoğlu'ndan soruşturma açıklaması!
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ...
İçişleri Bakanlığı'ndan Başsavcılığa İBB raporu!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "İçişleri Bakanlığı ...
 
3 kilogram esrarla yakalandı!
İzmir'in Kiraz İlçesi'nde jandarma ekipleri tarafından takibe alınan şahıs ...
İzmir'de alkollü sürücü mahalleyi karıştırdı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, bir sürücü otomobiliyle park halindeki 4 ...
Destici asgari ücret için rakam verdi!
Asgari ücretin yeni yılda ne kadar olacağı merakla bekleniyor. 2023 yılı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri