ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2417
    Dolar
  • Euro
    34,8032
    Euro
  • Altın
    2.430,130
    Altın
  • Bist-100
    10.056,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/26°
    ADANA
  • ANKARA
    3/14°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    6/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Bir kadın daha katledildi!
Bir kadın daha katledildi!
Ayten Gökçer yaşamını yitirdi!
Ayten Gökçer yaşamını yitirdi!
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Bir sigara grubuna daha zam!
Bir sigara grubuna daha zam!
18 Eylül 2020 Cuma - 10:31

Balkan göçmenleriyle ilgili sözlere tepki

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal'ın katıldığı bir televizyon programında "Balkan göçmenleri Türk değildir, Türkleşmiştir" sözlerine tepki geldi. Balkan Göçmenleri (Bal-Göç), Genel Başkanı Veli Öztürk, Uysal'ın sözlerini kınadıklarını ifade ederek, "Biz; Balkanlara git dediler, Türk gittik, gel dediler, Türk geldik" dedi.

Balkan göçmenleriyle ilgili sözlere tepki

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sunduğu 16 Eylül tarihindeki Teke Tek programında Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal’ın “Balkan göçmenleri Türk değildir, Türkleşmiştir” sözlerine Balkan Göçmenleri Genel Başkanı Veli Öztürk tepki gösterdi.

Bal-Göç Genel Başkanı Öztürk, yaptığı açıklamada, “Uysal’ın ‘Bu insanlar Türk diye gelmedi, sığınmak için geldi, işgalden kaçtılar, geldiklerinde dil bilmiyorlardı’ sözleri tarih bilgisinin ne kadar zayıf olduğunu göstermektedir” dedi.

TÜRK GİTTİK, TÜRK DÖNDÜK!

6 asır tüm Balkan Yarımadası Osmanlı Devleti sınırları içerisinde olduğunu ifade eden Öztürk, “1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı sonrası 2,5 milyondan fazla Türk Balkanlardan kovulmuştur. Biz; Balkanlara git dediler Türk gittik, gel dediler Türk döndük!” ifadelerini kullandı.

(Fotoğrafta Bal-Göç Genel Başkanı Veli Öztürk)

KANIMIZI, CANIMIZI VERDİK

Genel Başkan Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:

* Türk isimlerimiz zorla değiştirilmeye çalışıldığı için, Türkçe eğitim kurumlarımız, Camilerimiz ve Kuran kurslarımız kapatıldığı için, Hacca gitmemiz ve sünnet olmamız engellendiği için, cenazelerimizin yıkanma usulü yasaklandığı için, Arapça ve Türkçe yazılı çeşme ve mezar taşlarımız paramparça edildiği için ve bütün bu uygulamalara direniş gösterdiğimiz için canımızı verdik, kanımızı verdik, hapis yattık, bin bir türlü işkence gördük ama başkaları gibi milletinden, milliyetinden, dininden, vatanından ve bayrağından asla taviz vermedik. Bizi başkalarıyla karıştırmayın, tarihi öğrenin! haddinizi bilin!

BÜYÜK ÜZÜNTÜYE YOL AÇTI

Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dr. Kader Özlem ise ifadelerin Türkiye'deki Balkan göçmenleri camiasında büyük bir üzüntüye ve güçlü bir tepkiye yol açtığını belirtti.

Federasyon Başkanı Özlem, şu açıklamalarda bulundu:

* 14. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Anadolu'dan Rumeli'ye yönelik yapılan Osmanlı fütuhatıyla birlikte Balkanlar'ı “vatan yapmak” ve “şenlendirmek” için bizler Anadolu'daki Oğuz Türkleri olarak Balkanlar'a yerleştirildik. Kökenimiz Anadolu'ya dayanan Oğuz'dur, Evlad-ı Fatihan'dır, Yörük'tür, dolayısıyla Türkoğlu Türk'tür.

* Kadim bir Türk yurdu olan Balkanlar Osmanlı Devleti öncesinde de Avarlar, Uzlar, Bulgarlar, Kumanlar gibi farklı Türk boylarının yerleşim yerleri olmuştur.

TÜRK’ÜN TÜRK VATANINA GÖÇÜ

* 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan günümüze değin Balkanlar'da Misak-ı Milli sınırlarımız dışında kalan soydaşlarımız maruz kaldıkları katliam, baskı, zulüm ve asimilasyon politikalarının etkisiyle anavatanları Türkiye'ye göç etmişlerdir. Bu yaşanan nüfus hareketliliği ise Türk'ün Türk vatanına göçünden başka bir şey değildir.

* Bunun yanı sıra bugün halen Balkanlar'da yaklaşık 1.5 milyon soydaşımız bulunurken; geçtiğimiz yüzyılda görüldüğü üzere “Türk” olmakla itham edilerek soykırıma, katliama maruz kalan akrabalarımız yaşamaktadır. Dolayısıyla “Beklenen'in”, “Özlenen'in” bölgedeki nüveleri olarak sahadayız.

* Önemle belirtmek gerekir ki Balkan Türkleri sadece zor günlerinde Türkiye'yi hatırlamaz. Fiziki olarak Türkiye sınırları dışında olsalar da ruhen yaşamlarını Türkiye'yle ve Türkiye'de idame ettirirler. Kırcaali, Gümülcine, Üsküp, Prizren, Köstence vb. gibi bir çırpıda sayabileceğimiz şehirlerde yaşayan soydaşlarımızın sofrasına oturmak bu realiteyi gözlemlemek için yeterlidir.

RAHATSIZLIK DUYUYORUZ

* Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan ve hukuken “geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin” dramını ve zorluklarını anlamakla birlikte, Balkan göçmenleri olarak bu kapsamda anılmaktan son derece rahatsızlık duymaktayız.

* Göç sosyolojisi bağlamında sağlıklı değerlendirmelerde bulunmak için bilimsel karşılaştırmanın aynı niteliklere sahip topluluklar arasında yapılmasının daha doğru olacağı hatırlatmasında bulunarak bu kapsamda temel tarih bilgilerinin gözden geçirilmesini tavsiye ederiz.

* Geçici koruma altında ülkemizde bulunan Suriyeliler ile Türkiye'nin asli unsur olarak biz Balkan göçmenleri arasında kurulmak istenen bağıntıyı şiddetle reddediyor, Türk toplumunda bu kapsamda oluşturulmak istenen kutuplaşmanın ve algı operasyonunun bir parçası olmayacağımızın altını çiziyoruz.

 
Hamza Yerlikaya'yı eleştiren AK Partili ihraç edildi!
 
Kent A.Ş. Et Üretim Tesisi’ne Tam Not
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs kedilerde ölümcül...
İzmir Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Türel Gürcan, ...
3 gün kaldı... Okullar açılacak mı?
Okulların açılışı için ilan edilen tarihe kısa süre kala birçok öğrenci ...
"Atmosfer ısınınca hava olayları arttı"
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim ...
 
Mahsur kalan tilki kurtarıldı
İzmir'in Karaburun ilçesinde terk edilmiş otel binasının çatısında mahsur ...
Acı haber geldi... 2 asker şehit
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Pençe-Kaplan Operasyon ...
Bir sağlık çalışanı daha koronavirüsten yaşamını yitirdi!
Rize'deki devlet hastanesinde çalışan elektrik ve diyaliz makineleri teknisyeni ...
 
Çöp konteynerinde bebek cesedi bulundu!
Kayseri'nin merkez Kocasinan ilçesinde çöp konteyneri yanında bebek cesedi bulundu.
Üzerinden 1 milyon dolarlık banknot çıktı!
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, ABD Merkez Bankası tarafından koleksiyon ...
Halil Sezai tutuklandı!
Tuzla'da komşusunu darbettiği gerekçesiyle mevcutlu şekilde adliyeye getirilen ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri