ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2403
    Dolar
  • Euro
    34,9929
    Euro
  • Altın
    2.430,340
    Altın
  • Bist-100
    10.629,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/28°
    ADANA
  • ANKARA
    11/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/25°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/23°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/29°
    IZMIR
  • KONYA
    12/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Beyaz et sektöründeki 4 firmaya büyük ceza!
Beyaz et sektöründeki 4 firmaya büyük ceza!
Sokak hayvanları taslağı Meclis'te...
Sokak hayvanları taslağı Meclis'te...
Bakan Şimşek: Dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz!
Bakan Şimşek: Dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz!
İki ülke arasında balonlu dışkı krizi!
İki ülke arasında balonlu dışkı krizi!
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 22:16

Başkan Tugay'dan 90 Dakika tepkisi.. Daha ne kadar engel olacaksınız!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Torbalı’nın 6 bin yıllık tarihe sahip Metropolis Antik Kenti’nde toplandı. Toplu ulaşımda ilk binişten sonraki 90 dakika içinde ücretsiz aktarma yapılmasına olanak tanıyacak sisteme ilişkin teklifin, UKOME’de reddedilmesine değinen Başkan Dr. Cemil Tugay, “Hayır oyu verenlerin öncelikle vicdanlarına sonra onlara bu talimatları veren kişilere seslenmek gerekir. Bu insanlara 90 dakikayı daha ne kadar çok göreceksiniz? Daha ne kadar engel olacaksınız" dedi.

Başkan Tugay dan 90 Dakika tepkisi.. Daha ne kadar engel olacaksınız!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı meclis toplantısının ikinci oturumu meclis toplantılarının her ay başka ilçede düzenlenmesi kararının ardından Torbalı'da yapıldı.  Geçmişi 6 bin yıla uzanan Metropolis Antik Kenti’ndeki toplantıda kentteki tarihi kazılara verilen desteğe, kültürel, tarihi ve turistik mekanların önemine değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Tugay, tarihin gün ışığına çıkarılması çalışmalarının arttırılması gerektiğini ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan toplu ulaşımda ilk binişten sonraki 90 dakika içinde ücretsiz aktarma yapılmasına olanak tanıyacak sisteme ilişkin teklifin Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) reddedilmesi de gündeme geldi.



Tugay: “Meclis toplantılarımızı ilçelerimizde yapacağız”
Meclis toplantısını şehrin en önemli antik miraslarından birinde yaptıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay; “Metropolis Antik Kenti’nin amfi tiyatrosundayız. M.Ö. 300'lü yıllarda da burası demokrasiyle yönetilen bir şehir olmuş. Şu anda bulunduğumuz alanda meclis toplantıları yapılırmış. 2 bin 200 yıl sonra ilk meclis toplantısı gerçekleşiyor. İnsanı ister istemez etkileyen şeyler bunlar. Şehrimizin çok önemli antik mirasları var gerçekten. İlk defa bu toplantı vesilesiyle gelenler vardır. Her birimizin sahip olduğumuz tarihi mirasla ilgili daha çok bilinç ve bilgi sahibi olması gerekiyor. Bununla ilgili belediye olarak daha fazla çalışmamız gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aziz Kocaoğlu başkanımızın zamanından beri antik kazılara destek veriyor, bütçe ayırıyor. Agora alanında bir kazı çalışması devam ediyor. 700 bin liralık bütçe ayrılmış ancak yavaş ilerliyor. Burası Efes ile neredeyse eş değer. Ona yakın nitelikte bir antik kent. Burada şarap üretilirmiş. Üretilen şaraplar amforalara konurmuş. Onları da İskenderiye’de bulmuşlar. Burada bir liman da varmış. Oradan gemilerle Efes’e oradan da Akdeniz’in her tarafına gidermiş. Zaman zaman İzmir’in potansiyelinden, tarımından, ticaretinden, güncel sanayisinden, turizm potansiyelinden bahsederiz. Bu değerlerin korunmasına yönelik mesaj vermesi açısından bugün burada toplanmış olmamız kıymetli diye düşünüyorum. Zaman zaman dış ilçelerde toplantılarımızı yapmaya devam edeceğiz” dedi.



“Halkımızın gündeminde 90 dakika var”
Toplu ulaşımda ilk binişten sonraki 90 dakika içinde ücretsiz aktarma yapılmasına olanak tanıyacak sisteme ilişkin teklifin Ulaşım Koordinasyon Kurulu’nda (UKOME) merkezi idareyi temsil eden kurum ve kuruluşların temsilcilerinin olumsuz oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Başkan Tugay, “Halkımızın gündeminde 90 dakika vardı. Biz onu UKOME’ye gönderdik. Çoğunluk belediyede değil. Hükümetin müdürlerinin oylarıyla 90 dakika kararı 15’e 13 reddedildi” dedi.

Ret kararıyla ilgili geniş bir bilgilendirmede bulunan Başkan Tugay şunları söyledi:

“90 dakika talebi halkımızın isteğiydi. Ben ve diğer belediye başkan adaylarının da vaadiydi. Biz arkadaşlarımızla uzun süreli bir çalışma yaptık ve bunun sonrasında bu talep UKOME gündemine getirildi. İZBAN gerekçe olarak bize söylendi. Sorun yaşayacağı söylendi. Zaman zaman seferlerde aksamalar oluyor. Raylar bozuluyor. İnsanlar, ‘belediyeye bak, raylara bakmıyor’ diyorlar. Bilmiyorlar ki o raylar Devlet Demiryolları’nın rayları ve biz onlar için kira ödüyoruz. Çok iyi niyetle bu şehirdeki insanların ulaşım hizmetini görmek üzere bir ortaklık yapılmış. Devlet Demiryolları’nın yükümlülükleri var ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığı çerçevesinde yükümlülükler var. İZBAN bir şirket yüzde 50’si Devlet Demiryolları’nın yüzde 50’si İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin. Rayların bakımı, seferlerin aksamasında çoğunlukla gerekçe olan sinyalizasyon Devlet Demiryolları’nın yükümlülüğünde. İZBAN’ın toplu ulaşımdaki payı yüzde 14. Bunun dışındaki sistem yüzde 86. Deniyor ki, ‘siz bu 90 dakika kararını alırsanız İZBAN mağduriyet yaşar’. Belediyenin yaşadığı mağduriyetle ilgilenmiyor kimse. Ve mali yükünü İzmir Büyükşehir Belediyesi taşıyor sistemde. Yani bu yüzde 14’lük payın yüzde 50’sinin de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu düşünürsek toplam ulaşım finansmanının yüzde 93’ünün İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlandığını herkesin bilmesi lazım. Sanki ulaşımın yüzde 50’sini İZBAN taşıyor gibi bir algı var;  öyle bir durum yok. Neticede yüzde 7’lik bir dilimde üstelik daha önce yapılan protokoller çerçevesinde onun da bir ölçüdeki yükünü İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlendiği halde, bugün gelen önergede de yapılan diğer düzenlemelerle bunun finansmanı sağlandığı halde 15’e 13 merkezi hükümeti temsil eden bürokratların oylarıyla halkın döne döne defalarca istediği, bizlerin de adaylar olarak döne döne defalarca yapacağız diye söz verdiğimiz şey reddedildi. Bütün bu şartlar altında çok kolayca alınacak bu karar tekrar tekrar halkımız istediği için tekrar tekrar gündeme getirilecek. Her defasında da biz sizlere bunu halkımızın istediğini aktaracağız. Biz üzerimize düşeni yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. O karara hayır oyu veren arkadaşlarımızın öncelikle vicdanlarına sonra onlara bu talimatları veren kişilere seslenmek gerekir. Bu insanlara 90 dakikayı daha ne kadar çok göreceksiniz? Daha ne kadar engel olacaksınız? Bunu yapmamanızı diliyorum.”  

Başkan Tugay’a teşekkür
Meclise ev sahipliği yapan Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, Başkan Tugay’a teşekkür ederek,  “Geldiğiniz için ayağınıza sağlık. M.Ö. 3’üncü yüzyılda Metropolis Antik Kenti’nde ciddi kararlar alınırmış. İlçemiz Ege Bölgesi’nin yüzde 75 sebze ve meyvesini üretiyor. Biz çok mutlu olduk. Bugün için kentim adına, Torbalı adına teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.



Torbalı Metropolis Antik Kenti'nde düzenlenen meclis toplantısını köylü kadınlar da büyük bir ilgiyle izledi. Toplantının sonunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve meclis üyeleri hatıra fotoğrafı çekildi.

 
İzmir'de bir belediyede daha eylem kararı...
 
Zehra'nın katilinin cezası belli oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bir belediyede daha eylem kararı...
İzmir'de yerel seçim sonrası maaşların ödenmemesi nedeniyle Foça Belediyesi'nde ...
Kuşadası'nda Engelliler Haftası'na renkli kutlama...
Kuşadası’nda ‘Engelliler Haftası’ düzenlenen programla kutlandı. Kuşadası ...
4 yıldır ayda 500 TL'ye kiralanmış... O tesis artık Manisalılar'ın!
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısında, ...
 
Kuşadası'nın tarihi evleri restore edildi!
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, restorasyon çalışmaları tamamlanan ...
Efes Selçuk'un engelsiz yetenekleri İzmir'de beğeni topladı!
Efes Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
19 Mayıs'a özel turnuvada ilk düdük çaldı!
Narlıdere Belediyesi'nin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ...
 
17. Kolordu Şehitleri’nin anısı yaşatılıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 Mayıs 1919 günü, başta Albay Süleyman ...
Konak’ta Okuyan Bir Gelecek projesi!
Konak Belediyesi ve AÇEV iş birliğinde sürdürülen ‘Okuyan Bir Gelecek’ ...
Başkan Tugay’ı duygulandıran sürpriz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ortaokul ve liseyi ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri