ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5773
    Dolar
  • Euro
    34,7956
    Euro
  • Altın
    2.506,360
    Altın
  • Bist-100
    9.693,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/24°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Balık fiyatları fırladı!
Balık fiyatları fırladı!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Haldun Yerlikaya
Belediye başkanı olsam ne mi yapardım?
24 Ekim 2020 Cumartesi

Hemen söyleyeyim: Tarım...

''Canım Tunceli Ovacık'da komünist başkan bunu yaptı zaten'' demeyin, o da güzel tabii ama benim proje ondan biraz farklı.

Bahsedeyim... 

İzmirli olduğum için İzmir'den örnek vereceğim fakat elverişli toprağı, tarıma uygun coğrafi yapısı, su sağlama imkanı ve yeterli nüfusa sahip olan her yerde aynı proje büyüterek veya küçülterek uygulanabilir. Ben İzmir'e göre anlatacağım.

İzmir'in Çiğli ilçesi ile Sasalı Köyü Doğal Yaşam Parkı arasında (Tuzla yolu-Askeri havaalanı mevkii) ne kadar büyük bir ova bulunduğunu herkes bilir. Çocukluğumdan beri her geçtiğimde oranın bomboş duruşunu izlemek içimi acıtır.

Bölgenin tarıma elverişli bir araziye sahip olduğunu hemen yakınlardaki bakımlı tarlalara bakarak anlamak mümkün.

Hemen hatırlatalım İzmir'de 5 milyona yakın insan yaşıyor ve bunların %99'u toprağa hiç değmiyor. Toprakla oynamayı sevmeyen kaç kişi çıkar bilinmez ama genlerimiz çok fazla kişi çıkmayacağını işaret ediyor.

İşaretli alanda 5 kilometrekare, yani 5 milyon metrekare alan olduğunu düşünelim ki fazlası vardır.

Bu alanı 5 bin parsele bölelim ve yan yana 5 bin tane 1000 metrekarelik (1 dönüm) arazi elde edelim.

Tam merkezinde kalan bölüme alışveriş kısımları, restoranlar, çocuklar için güvenli parklar, havuz, sinema, amfi tiyatro/konser alanı ve orada yetişen ürünleri satmak üzere büyükçe bir pazar yeri kurduğumuzu hayal edelim.

Her dönüm işin meraklısına kiralık. Kendi alanını öyle çitle çevirmek falan yok, belediyenin belirlediği işaretleme sistemi ile ayrılmış. Fakat hepsinde küçükçe birer üst baş değiştirmelik ve kürek çapa vs.. malzemelerini koymak için ahşap veya polyester kabin mevcut.

Ne ekileceğine her dönem ziraat mühendisleri karar verecek. Seçenekler içinden bir veya birkaçını kendin seçeceksin. Sadece yerli tohum kullanılacak ve bunun için kiralayan ayrıca ücret ödemeyecek. Belediyeye ait traktörler sürülmesi gereken tarlaları yine ücretsiz olarak sırayla sürecek. Kiralayan kişi topraktan hiç anlamıyor olabilir, olsun. Bu durumda günlük bir bakıcı ile anlaşıp sadece tarlasındaki gelişmeleri izlemekle yetinebilecek. Tarlasını ektikten sonra ilgilenmeye fırsat bulamayanlar belediyeye haber vererek durumu bildirecek ve içindeki üründen (yiyeceği kadar hariç) hak talep etmemek şartıyla bakımını belediyeye veya bir başkasına devredebilecek.

Gelelim satılmak istenen ürünlerin satış şekline...

Merkeze kurulacak bir pazar yerinden söz etmiştik. Belirlenen günlerde (örn. hafta sonu) dileyen kişiler veya belediyeye ait ürünler buralarda satılabilecek.

Bir ikinci satış şekli de şu olacak...

Yıllar önce Almanya'da denk gelmiştim ve sanıyorum aynı uygulama halen devam ediyordur. Çilek tarlalarına girip kendiniz toplayabiliyordunuz. Girişte satın aldığınız sepetin kilogramına göre ücret ödüyorsunuz. Yanınızda getirdiğiniz çanta veya sepet benzeri bir şey varsa çıkışta tartı üzerinden ücret ödüyorsunuz. İşin ilginç yanı ise şuydu; içeride yiyebildiğiniz kadar çilek yemek serbest!

Bu sistem pekala uygulanabilir ayrıca üretici toplama maliyet ve zahmetinden de kurtulmuş olur. Toplayanların çoğu da belki de hayatında ilk kez yiyeceği bir şeyi dalından toplama imkanına kavuşur. Bu, özellikle çocuklar için harika bir şey olmalı...

Şimdi düşünün...

Bir pazar günü çocuklarınızla beraber bir AVM'ye tıkılıp hamburger yemek mi, yoksa bir tarlada yiyeceğiniz ürünlerle haşır neşir olup açık havada güneşin, oksijenin ve hemen aynı yerdeki restoranların, sinemaların, havuzun ve diğer tüm sosyal aktivitelerin tadını çıkarmak mı kulağa daha hoş geliyor?

Belediyelerin bu işten elde edeceği geliri hiç hesap bile etmiyorum ama sadece kiralanan 5 bin tarladan aylık sadece 150 TL alındığını farz edersek yıllık 7 buçuk milyon TL ek gelir sağlar. Diğer sosyal tesislerden alınacak kiralar ve ürün satışından doğacak karlar cabası.

Gideri ne?

Bir iki ziraat mühendisi, birkaç bekçi, birkaç işçi, zaten var olan birkaç traktör ve sulama...

Böyle büyük kapasitede bir proje için bunlar çok çok küçük maliyetler. Çünkü sosyal tesisler kiralanacağı için belediye buraların hiçbir giderine karışmadan sadece kira tahsilatı ve amaca uygun işletim sistemini denetlemekte kalacak. Yani bir külfeti olmayacak.

Neyse çok da uzatmadan lafı başladığımız gibi bitirelim..

''Ben belediye başkanı olsam bunu yapardım'' diyorum, Sn Utku Gümrükçü veya Sn Tunç Soyer yapsın demiyorum:)

Sevgiyle kalınız...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Evren Yerlikaya 26 Ekim 2020 Pazartesi 22:35

????????

Yorumu oyla      0      0  
Pinar 25 Ekim 2020 Pazar 13:57

Guzel ve uygulanabilir bence. Neden olmasın?

Yorumu oyla      0      0  
Ender 25 Ekim 2020 Pazar 10:19

İyi niyetinizde şüphe yok ancak İzmirin bir ovası da böylelikle elden çıkmış olur. Ülkemizde bu denli projelerin daha sonra nelere dönüştüğü ortadadır. Yaylalarda ovalarda köylüye üreticinin kendine bırakılmalıdır. Yaylaların turizm adı altında talan edildiği ortada. Bu benser şekilde ovalar içinde olmasın.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri