ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4970
    Dolar
  • Euro
    34,6042
    Euro
  • Altın
    2.477,660
    Altın
  • Bist-100
    9.582,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/30°
    ADANA
  • ANKARA
    11/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/29°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/23°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/27°
    IZMIR
  • KONYA
    10/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Koca dehşeti: 25 bıçak darbesiyle öldürdü!
Koca dehşeti: 25 bıçak darbesiyle öldürdü!
Rekabet Kurumu'ndan ilaç şirketlerine ceza!
Rekabet Kurumu'ndan ilaç şirketlerine ceza!
AVM'de intihar şoku!
AVM'de intihar şoku!
Eşini öldürdü, kuzenini yaralayıp intihar girişiminde bulundu!
Eşini öldürdü, kuzenini yaralayıp intihar girişiminde bulundu!
6 Kasım 2019 Çarşamba - 09:16

Beynini doğru besle, mutlu ol

Yumurta, peynir, ceviz, badem, et, balık, pirinç, bezelye, ananas, muz gibi besinler mutluluk hormonunun (serotonin) salgılanmasını artırıyor

Beynini doğru besle, mutlu ol

Uzman Dr. Necdet Yetim, halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin az salgılanmasının unutkanlıktan sinirliliğe, uykusuzluğa kadar çeşitli sorunlara yol açtığını söyledi. Bu belirtileri gösterip başka neden bulunamayan hastalara genellikle panik atak, depresyon gibi tanılar konduğunu belirten Uzm. Dr. Yetim, “Birinci yol, ilaçsız tedavidir. Serotoninin esas maddesi olan triptofandan zengin olan yumurta, peynir, ceviz, badem, et, balık, pirinç, bezelye, ananas, muz gibi besinleri bolca tüketmek gerekir” dedi. 


Serotoninin beyin ve barsaklardan salgılanan bir hormon olduğunu hatırlatan İzmir Kent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yetim bu salgının azalmasının neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat çekti, ilaçsız tedavisine yönelik önerilerde bulundu. Serotoninin, daha çok duygu ve davranış sinyallerinin iletilmesinde rol oynadığını, olumlu yöndeki duyguların  sinyallerini hücreden hücreye aktararak, davranışlarımızın daha dengeli ve düzenli olmasını sağladığını kaydeden Uzm. Dr. Yetim, “Bu da, toplam ruh halimize olumlu olarak yansır ve böylece morali yüksek, kendisini zinde ve sağlıklı hisseden, kısacası mutlu olan kişiler oluruz. Bu nedenle haklı olarak serotonine mutluluk hormonu da denir” diyerek şunları söyledi: 
SEROTONİN AZ SAYGILANIRSA DENGEMİZ BOZULUR
“Serotonin salgısının azaldığı durumlarda bu denge bozulur. Kişi; sıkıntılı, heyecanlı, sinirli, halsiz, morali düşük bir duruma gelir. Bu bozukluklar beden fonksiyonlarının da bozulmasına yol açar.  Kas kuvveti azlığı, halsizlik, iştah azalması, uyku bozukluğu, aşırı terleme, sindirim bozuklukları meydana gelir.  Barsaklardan salgılanan serotonin sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Az salgılandığı zaman kabızlık, aşırı gaz, karın şişkinliği, mide barsak spazmları, karın ağrısı gibi belirtiler meydana gelir. Serotonin hormonunun beyin ve barsak hücrelerinden az salgılanmasının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, kişinin stres altında kalması, üzüntü, sıkıntı durumlarının etkisi ile hücrelerden salgılanan serotoninin azaldığı varsayılmaktadır. Ayrıca serotoninin esas maddesi olan triptofan aminoasidini az almak da serotonin üretimi ve salgılanma azalmasına yol açar. Bu nedenle triptofandan zengin besinlerin bolca tüketilmesi önemlidir.” 
PANİK ATAK, ANKSİYETE, DEPRESYON TANISI KOYULUYOR
Uzm. Dr. Yetim, hafıza zayıflaması, unutkanlık, endişe-korku-heyecan gibi duyguların artması, uyku düzensizlikleri, sinirlilik, aşırı hassasiyet, özellikle tatlı yeme isteğinde artış, iştah değişiklikleri, baş ağrısı gibi şikayetlerin serotoninin azalma belirtileri olduğunu vurguladı. Bu belirtileri gösteren, muayene ve tetkiklerinde başka bir nedeni bulunamayan hastalara genellikle panik atak, anksiyete, depresyon gibi tanılar konduğunu kaydeden Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Serotonin eksikliğine bağlı anksiyete-depresyon tanısı konmuş hastaların tedavisinde başlıca iki yol vardır. Birinci yol, ilaçsız tedavidir. Serotoninin esas maddesi olan triptofandan zengin olan besinleri bolca  tüketmek gerekir. Yumurta, peynir, ceviz, badem, et, balık, pirinç, bezelye, ananas, muz gibi. Ayrıca serotoninin üretilmesinde aracı rol oynayan B6-B9-B12 vitaminlerini içeren besinlerin de fazla tüketilmesi önemlidir. Özellikle güneşli açık havada egzersiz yapmak, masaj yaptırmak, aşırı üzüntü, heyecan, korku gibi stres faktörlerinden mümkün olduğu kadar kaçmak, yaşam şeklini daha rahat, dingin ve stresten uzak hale getirmek uygun olur.”

 
Uzundere konutlarında büyük indirim
 
İşte son bir yılda Türkiye'yi terk eden kişi sayısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Isparta'da bulundu! Tam 8 milyon yıllık!
Isparta'da, 7-8 milyon yıl öncesine ait omurgalı fosillerine ulaşıldı.
Çikolata fabrikasında korkunç ölüm!
Gaziantep’te tamir etmeye gittiği makineye sıkışan Mustafa Çoban (19), hayatını kaybetti.
Müjdat Gezen’e ıspanak iptali!
Usta tiyatrocu Müjdat Gezen ve öğrencileri bugün İzmir'de, 7-8 Kasım tarihlerinde ...
 
Fatih'te 4 kişinin cesedi bulundu!
Fatih'te bir evde ikisi kadın 4 kişinin cesedi bulundu.  
Başkan Karakayalı'nın acı günü
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı'nın kayınvalidesi Fehrinaz ...
İmamoğlu: Soner Bey’in kitabını alalım
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazeteci-yazar Soner Yalçın’ın “Kara Kutu ...
 
Palamut sevenler! Dikkat...
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle palamut, ...
Bankta yaşayan kadın, sıcak yuvaya kavuştu
İzmir'de sağlık sorunları nedeniyle işe gidemeyen, kirasını ödeyemediği ...
Hürriyet'in başına Ahmet Hakan geçiyor!
Bir süredir Hürriyet’in başına geçirileceği iddia edilen Hakan, bu iddialara ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri