ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5192
    Dolar
  • Euro
    34,8732
    Euro
  • Altın
    2.432,040
    Altın
  • Bist-100
    9.775,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/36°
    ADANA
  • ANKARA
    18/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    17/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
24 Kasım 2019 Pazar - 10:07

Bez bebeklere ABD'den büyük ilgi

İzmir Seferihisar'da oturan Suzan Yılmaz Okar’ın (40), kızını sağlıksız oyuncaklardan korumak için pazardan aldığı bez bebek, gelir kaynağı oldu. Okar’ın yüz ifadesini sert bulup yeniden tasarladığı bebek beğenilince kendisini bu işe adadı. Bez bebek yapmaya başladı. Bebekleri yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da beğenilen Okar, şimdi ABD'den aldığı siparişler için ilçede çalışmayan kadınlardan bir ekip kurarak üretime başlamayı planlıyor.

Bez bebeklere ABD den büyük ilgi

Seferihisar'da yaşayan yazar ve heykeltıraş Suzan Yılmaz Okar ile gazeteci Baha Okar (41) çifti, 5,5 yıl önce kızları Pia dünyaya geldiğinde, onu sağlıksız oyuncaklardan korumak için arayışa başladı. Fabrikasyon ürünlere karşı başlayan alternatif arayış, Suzan Yılmaz Okar'ın, Sığacık pazarında gördüğü bez bebek ile son buldu. Okar, burada gördüğü bebeği alarak evine götürdü. Okar, bebeğin surat ifadesini biraz ciddi bulunca, bunu sökerek yeniden yapmaya karar verdi. Bebeğin ilk haliyle, kendisinin son şeklini verdiği halini sosyal medya hesaplarından paylaştı. Yaptığı bez bebek arkadaşları ve yakınları tarafından oldukça beğenilen Suzan Yılmaz Okar, o gün kendini bu işe adamaya karar verdi. Kendisine bez bebek yapması için talepte bulunulması üzerine, evinin bir köşesini atölyeye çeviren Okar, çalışmalara başladı. Az sayıda sipariş alan Okar, ilçedeki üretici pazarında da yaptıklarını satmaya başladı.

Olayın tesadüf ile başladığını ancak bambaşka bir yöne evrildiğini ifade eden Okar, "Pia doğduğunda biz çok hassas davranmaya başladık. Ne yaparız da çocuğumuzu sentetik ürünlerden uzak tutarız diye kaygımız vardı. Bu onun oynayacağı, eğleneceğe şeylere de yansıdı. Sürekli oyuncaklarını seçmeye çalıştık. Şimdi fabrikasyon ürünler revaçta. Bunlar benim bez bebek ile tanışmamı sağladı. Bir gün pazarda bez bebek gördüm ve aldım. Fakat eve geldiğimiz zaman bebeğin yüz ifadesini biraz ciddi buldum ve değiştirmeye karar verdim. Değiştirdim. Pia'nın hoşuna gitti" dedi.

EKİP KURARAK ÜRETİME BAŞLAMAYI PLANLIYOR

Yaptığı bebekleri önce yakın çevresindekilerin aldığını söyleyen Okar, "Arkadaşlarım bana çok destek oldu, ufak ufak siparişler vermeye başladılar. Ben de onlara pamuklu kumaşlardan, doğal malzemelerden hayvan oyuncaklar yaptım. Sonra burada kadın üretici pazarı olduğunu duydum. Pazarda satmaya başladım. Yurt dışından sipariş almaya başladım" dedi.

Yalnız olduğu için yurt dışından verilen bebek siparişlerini geri çevirdiğini anlatan Okar, şimdi ise ilçede çalışmayan ve el becerisi olan kadınlardan bir ekip kurarak üretime başlamayı planlıyor. Okar, "Aldığım siparişi tek başıma yetiştiremem mümkün değildi. Burada çalışmayan kadınlar var. Bu kadınların el becerileri var. Onlardan bir ekip kurmayı düşünüyorum. Çünkü bebek yapmam için bir talep var. Yaptığım bebeklerin hepsi el ürünü. Fabrikasyon olmadığı için üretimi güç. Yapması çok uzun zaman alıyor" diye konuştu.

Aynı zamanda bir öykü kitabı da bulunan Okar, "Pazarda özellikle turistler ürünlere çok rağbet etti. Toplu olarak almaya başladılar. Ardından yurt dışından talep geldi, ben şimdi ona dönük çalışmalara başlayacağım. Daha önce de siparişleri imkan olmadığı için sürekli erteledim. Artık hem ruhen, hem de pratik olarak bu işe hazırım. Yaptığım bebeklerin ürünlerinin yüzde yüz pamuk olmasına özen gösteriyorum. İç dolgularında da kimyasalla yıkanmayan bir elyaf türü ürünler kullandım. Organik malzemelerde kullanılan elyafı tercih ediyorum" dedi.

 
İzmir'de rekor sayıda kaçak ürün
 
Sokak hayvanlarına mama bağışı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de eğitimci eylemi... Öğretmenler önemsenmeli!
İzmir'de, öğretmenlerin ve diğer eğitim personelinin karşılaştığı şiddet ...
Tüm Türkiye'ye bez bebek...
İzmir'de yaşayan emekli öğretmen Gülderen Değirmenci, "Çocuğunuza bir ...
Çernobil faciasında gözlerini kaybetmişti.... İzmir'de öğretmenlik yapıyor
Bulgaristan'ın Varna şehrinde dünyaya gelen, 4 aylıkken Çernobil faciasından ...
 
İzmir'den Bitlis'e yardım köprüsü
Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Akdik köyünde mesleğe adım atan sınıf öğretmeni ...
Özel öğrencilerin özel öğretmenleri
İzmir'de, Bornova Hasan Tahsin Özel ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde çalışan ...
Marul korkusu... 17 kişi hastaneye kaldırıldı
Türkiye, Kasım ayının başında yaşanan ıspanak zehirlenmesinin şokunu henüz ...
 
Sevimli dost 'Babür', tedavi bekliyor
İzmir'in Konak ilçesinin Basmane semtinde, 'Babür' adlı sokak köpeği, ...
'O Çiçekler Hiç Solmayacak'
İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve TOBAV tarafından düzenlenen Başöğretmen ...
Biri cami açıyor, diğeri yurt!
Mustafa Akbaş yazdı
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri