ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2355
    Dolar
  • Euro
    34,8028
    Euro
  • Altın
    2.415,970
    Altın
  • Bist-100
    10.269,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/30°
    ADANA
  • ANKARA
    12/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
12 Şubat 2021 Cuma - 17:31

Bilim Kurulu üyesi anlattı... "Yerinde karar" dönemi başlıyor

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu salgın yönetiminde 'yerinde karar' dönemini anlattı. Akın, "Mesela İstanbul'da Şile ile Kadıköy aynı oranda vaka yüküne sahip midir? O zaman 'A' ilinde belirli bölgelerde belirli işletmeler açık olacak veya hastalık yükü yüzünden 'B' ilinde bu tip yerlerin tamamı kapalı olacak. 'Yerinde karar' dediğimiz dönem burada devreye girecek" şeklinde konuştu.

Bilim Kurulu üyesi anlattı...  Yerinde karar  dönemi başlıyor

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, pandemi planında illerde İl Pandemi Kurulları ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununa göre İl Hıfzıssıhha Kurulları olduğunu söyledi.

Akın, normalde bu kurulların salgın konusunda illerde karar verme yetkisine sahip olduklarını hatırlatarak, “Ancak öyle bir salgınla karşılaştık ki, bilinmeyeni çok fazla ve nasıl yayıldığı konusunda tereddütler var. Bugün geldiğimiz noktada illerin birbirinden farklı özellikleri var. Hem yaşam özellikleri farklı hem de var olan tehdit, hastalığın boyutları ilden ile değiştikçe vaka sayıları da değişiyor. Bütün Türkiye çapında aynı kararları uygulayacağımıza illerde durumlar ağırlaşırsa, biraz daha önlemleri sıkılaştırma, eğer durumları iyileşirse biraz daha önlemleri gevşetme konusunda karar alma yetkisine sahip bu kurullar” dedi.

Akın, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydederek, “Elimizde bununla ilgili yeterli bilgi ve eleman da var. Böyle bir karar daha yerinde olur gibi geldi. Ticari özelliği çok az olan bir ilin esnaf özellikleriyle, çok yaşamın sürdüğü bölgelerdeki esnaf özellikleri farklı olabiliyor. Buna göre illerin değerlendirilmesi en iyi olur diye düşünüldü. Şu an vakalar artış eğiliminde; ama yine de iller buna göre karar verir diye bir düşünceye sahibiz. Şu an çalışmalar sürüyor, uygulamaya geçtiğinde de herkesin haberi olacak” diye konuştu.

NÜFUSA GÖRE VAKA SAYISI DEĞRELENDİRMESİ

Akın, iller özelinde tedbirleri artırma ve azaltmanın vaka sayıları ve test pozitifliklerindeki değişim ile ölçüleceğini ifade ederek, “Bazen hafta sonlarında hastanelere müracaat daha az. Vaka sayılarında ve test sayılarında azalmalar oluyor. 100 tane test yapıyorsanız, bunların kaç tanesi pozitif çıkıyor. Buna göre siz toplumdaki hastalık yükünü almayabilirsiniz. Ayrıca ilin nüfusu 1 milyonsa 100 vaka olmasıyla, ilin nüfusu 200 bin iken 100 vaka olmasında hastalık yükü aynı olmadığı için biz yine illere özel ‘insidans’ dediğimiz ‘nüfusa göre yeni vaka sayısı’ gibi bir değerlendirme yapmayı planlıyoruz. Ama bunlar şu an kesinleşmiş değil, üzerinde çalıştığımız konular. Birkaç gün içerisinde kesinleşecek” ifadelerini kullandı.

“YEREL YÖNETİMLER DAHA RASYONEL KARAR VEREBİLECEK”

Akın, şu dönemde belirli bölgeler kendi bölgelerindeki hastalık yüküne göre restoranlar ve kafeler gibi yerlerin açılışı konusunda karar verebileceğini vurgulayarak “Örneğin, İstanbul ile Erzincan’ı bu anlamda karşılaştırmak çok doğru olmayabilir. Mesela İstanbul’da Şile ile Kadıköy aynı oranda vaka yüküne sahip midir? O zaman Şile’deki yerel yönetimle Kadıköy ya da Şişlideki yerel yönetimler daha akılcı daha rasyonel karar verebilirler. O zaman ‘A’ ilinde belirli bölgelerde belirli işletmeler açık olacak veya hastalık yükü yüzünden ‘B’ ilinde bu tip yerlerin tamamı kapalı olacak. ‘Yerinde karar’ dediğimiz dönem burada devreye girecek. Bunun için sadece restoranlar değil, okullar ya da toplu yaşam alanları ile ilgili kararları da verebilirler” diye konuştu.

“İSTANBUL’DAKİ SIKINTI ÖNLEMLERE UYULMAMASI”

Akın, İstanbul’da vaka sayılarındaki artışa da dikkat çekerek, “İstanbul’daki sıkıntı önlemlere uyulmaması, önlemlerin yeteri kadar denetlenmemesi ve toplumun bu konuda ihmalkar, umursamaz davranmasıdır. Dünyadaki ve Türkiye’deki vaka sayıları özellikle Avrupa bölgesinde artmış durumdadır. En yakınımızdaki komşumuz olan Yunanistan’ı düşünün; Atina’da 18 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Tehdit bütün dünyada sürdüğü için İstanbul’daki o hareketliliğin bir şekilde toplumu gözeterek kontrollü bir şekilde düzenlenmesine ihtiyaç var. Elbette eğlenmek, sosyal yaşam hakkımız; ama öyle bir tehdit ile karşı karşıyayız ki; ‘su uyur, düşman uyumaz’ gibi virüs yakaladığı anda yayılmayı sürdürüyor” dedi. 

 
İnce'ye 'Gizli Tayyipçiler' tepkisi
 
İzmir'e kar uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nijerya'da kaçırılan 15 Türk kurtarıldı
Nijerya açıklarında, korsanlar tarafından kaçırılan İngiltere merkezli ...
Kılıçdaroğlu'na Bayraklı raporu!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Ankara'daki yoğun temaslarının ...
Aşılananların sayısı 3,5 milyonu geçti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ana kadar Koronavirüs aşısı yaptıranların ...
 
33 bin ağaç için yeni çağrı
Muğla’nın Sandras Dağı’nda izin verilen maden arama çalışmalarına karşı ...
Suruç'ta tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 13 yaralı
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi ...
Kuvvetli rüzgar 25 metrelik aydınlatma direğini devirdi
İzmir’in Konak ilçesinde 25 metrelik aydınlatma direği, kuvvetli rüzgar ...
 
Ayvalık'tan yürek yakan görüntüler
Ayvalık’ta akşam saatlerinde oluşan fırtına ve hortum nedeniyle, Küçükköy, ...
ÖSYM, ALES giriş yerlerini açıkladı
ÖSYM, 21 Şubat'ta yapılacak olan 2020-ALES/2 giriş belgelerini erişime açtı.
Gazeteci Karar, felaketi anlattı... Bu denli kuvvetli bir doğa olayını ilk kez yaşıyorum
Çeşme Alaçatı'daki hortum felaketini bizzat orada yaşayan gazeteci- televizyoncu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri