ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
10 Ocak 2020 Cuma - 12:03

Bilirkişi Karabağlar Belediyesi'ni haklı buldu

İzmir Demokrasi Üniversitesi için Uzundere’de ayrılan 80 hektarlık alanın tamamının eğitim amaçlı kullanılmasını isteyen ve bu nedenle 42 hektarını konuta açma amacıyla hazırlanan imar planlarını yargıya taşıyan Karabağlar Belediyesi’ni, bilirkişiler de haklı buldu.

Bilirkişi Karabağlar Belediyesi ni haklı buldu

İzmir 6. İdare Mahkemesi’nce oluşturulan bilirkişi heyeti, “üniversite alanı dışındaki 42 hektarlık bölümle ilgili” plan değişikliklerinin, üst ölçekli plan kararlarına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğuna dikkat çekti. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kamuoyunda üniversiteye karşılarmış gibi bir algı yaratılmak istendiğini belirterek, “Tam tersine, konuta ayrılan alanın da üniversiteye verilmesini istiyoruz. Bilirkişiler de raporlarıyla bu görüşümüzü destekledi” dedi.

ÖNCE İTİRAZ SONRA DAVA

Karabağlar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredilen 80 hektarlık alanla ilgili yaptığı 1/1000’lik uygulama imar planlarına askı süresinde itiraz etmiş, talep reddedilince de konuyu yargıya taşımıştı. Söz konusu planlarla alanın 42 hektarının konuta açılmak istenmesine karşı çıkan belediye İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinde, tamamının üniversiteye ayrılması gerektiğini vurgulamıştı. Ayrıca bu planların ulaşım akslarını, yanı başındaki Uzundere Mahallesi’ni olumsuz etkileyeceğine dikkat çekilmişti.

ÇELİŞKİLER SIRALANDI

Dava kapsamında oluşturulan bilirkişi heyeti, Karabağlar Belediyesi’yle benzer endişeleri paylaşan bir rapor hazırladı. Raporda, “… Dava konusu 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği kararlarıyla öngörülen Gelişme Konut Alanı Kullanım kararlarının ve konut kullanımını destekleyici diğer kentsel kullanımların nazım plan bütününe yönelik ilke ve hedefleri bozucu nitelikte olması itibariyle yürürlükte bulunan 1 / 5000 ölçekli Uzundere Nazım İmar Planı’nın kentsel kullanım alanlarından ziyade doğal nitelikli bir gelişme dokusu öngören ilke ve hedefleriyle çeliştiği…” ifadesine yer verildi.

Raporda, söz konusu bakanlık planlarının 1/25 binlik İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’yla 1/100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nın ilke ve hedefleriyle çeliştiği vurgulandı.

“Konut alanı ve konut kullanımına yönelik sosyal ve teknik altyapı alanlarının üniversite alanının ihtiyacı olan eğitim amaçlı kullanım alanlarından öncelikli olmadığına” dikkat çekilen bilirkişi raporunda, konut gereksinimi olup olmadığıyla ilgili başta Uzundere Mahallesi olmak üzere Karabağlar genelinde analitik çalışma yapılmadığı belirtildi.

38 HEKTAR YETERSİZ!

Bilirkişi raporunda, 10 fakülte ve 3 yüksekokul açılması hedeflerinin karşılanması için 38 hektarlık alanın da yeterli olmayacağı vurgulanarak, şöyle denildi:

“Alanın, gereksinim duyulan ve üstün kamu yararı içeren üniversite kullanımından ziyade, nesnel bir gerekçe olmadan gelişme konut alanı ve konut kullanımına yönelik donatı alanlarıyla ayrılmasının planlama esasları, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu; Dava konusu 1/ 1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin üniversite alanı dışında yer alan ‘konut alanı tespit edilen kısmı yönünden’ belirtilen açılardan üst ölçekli plan kararlarına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu görüşüne varılmıştır.”

‘İTİRAZIMIZ KONUTLARA’

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kamuoyunda üniversiteye karşılarmış gibi bir algı yaratılmak istendiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Üniversitenin Karabağlar’da olmasını isteyen ve bu yönde girişimde bulunan isimlerin başında geliyorum. Neden üniversiteye karşı olayım ki? Bizim itirazımız, 42 hektarlık alana hiçbir mantıklı gerekçe sunulmadan konut yapılmak istenmesine. Nitekim bakanlık planlarına karşı açtığımız davada bilirkişi heyeti de bizimle aynı görüşü paylaştı. 80 hektarın tamamı bile yetersizken, üniversite alanının 42 hektarının konuta açılmak istenmesinin akıl alır hiçbir yanı yok! Biz konuta ayrılan alanın da üniversiteye verilmesini istiyoruz.”

 

 
Altınordu imzayı attırdı
 
Folkart Narlıdere'ye İtalya'dan ödül
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da iç ısıtan ikram...
Bornova Belediyesi, kışın etkisini göstermesi ile birlikte başta üniversite ...
Metro ve tramvay rekor sayıda yolcu taşıdı... Baykuş'a büyük ilgi!
İzmir’de metro ve tramvay geçen yıl toplam 140 milyon yolcu taşıdı. Baykuş ...
Karşıyaka’da 7’den 70’e tiyatro şöleni
Karşıyakalıları 24 yıldır kesintisiz olarak tiyatroyla buluşturan Karşıyaka ...
 
Dikili'de kıyafetler ücretsiz!
Dikili’de ihtiyaç sahibi insanlara ücretsiz kıyafet sağlayan Sosyal Market ...
Bayraklı'da şiir dolu gece
Bayraklı Belediyesi, Ocak ayında kaybettiğimiz Sabahattin Eyüboğlu, Özdemir ...
Başkan Batur'dan Göztepe'ye 'Evine Hoş Geldin' desteği
Efsane kulüp Göztepe’nin başlattığı bayrak asma kampanyasına en büyük ...
 
İzmir'deki bu kursun ünü sınırları aştı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nda verilen çiçekçilik kursunun ...
Üniversitelilere günaydın çorbası
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sabahları dağıtılan ücretsiz çorba servisi büyük ilgi görüyor.
Bornova'da 9 ayda büyük iş...
Hizmet filosuna satın alma yoluyla 105 yeni araç ve iş makinesi katan, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri