ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2499
    Dolar
  • Euro
    35,0546
    Euro
  • Altın
    2.466,550
    Altın
  • Bist-100
    10.320,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/28°
    ADANA
  • ANKARA
    10/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/31°
    IZMIR
  • KONYA
    12/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kobani Davası'nda karar çıktı... Demirtaş'ın cezası belli oldu!
Kobani Davası'nda karar çıktı... Demirtaş'ın cezası belli oldu!
Özel'den nepotizm ikazı: Üst düzey dikkat bekliyoruz
Özel'den nepotizm ikazı: Üst düzey dikkat bekliyoruz
Havalimanında 42 kişi zehirlendi!
Havalimanında 42 kişi zehirlendi!
Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin hakemi belli oldu!
Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin hakemi belli oldu!
14 Mart 2021 Pazar - 10:50

Bizim paketten laf, onlarınkinden para çıktı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı paketten ne zaman ve nasıl yapılacağı belli olmayan bolca vaat, ABD Başkanı Biden’ın 1 gün önce onayladığı 1.9 trilyon dolarlık paketten 7 milyon kişiye iş, ailelere aylık 1.400 dolar ödeme, işsizlere haftada 300 dolar ödeme çıktı.

Bizim paketten laf, onlarınkinden para çıktı!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cuma günü açıkladığı “Ekonomi Reform Paketi” ekonominin düzeleceğine dair hiçbir umut vadetmedi.

98 sayfalık pakette kamu maliyesinden enflasyonla mücadeleye, istihdamdan yatırımlara, cari açığın azaltılmasına ve enerji politikalarına kadar birçok düzenleme yer aldı. Ancak sayılan maddelerde somut olarak neyin, ne zaman yapılacağı ve hangi kurumun bunu takip edeceği belirsizliği dikkat çekerken, pandemiden olumsuz etkilenen milyonlarca işsiz, yoksul, borçlu ve emekli vatandaşa gelir desteği sağlayacak hiçbir düzenlemeye yer verilmedi. İlan edilen tek sosyal destek, pandemide işleri bozulan, zaten gelir elde edemeyen esnafı, olmayan gelirinin vergisinden muaf tutmak oldu.

Paketten ülkenin gündemine vatandaşın beklentisine yönelik hiçbir şey çıkmamasını eleştiren ekonomistler, vaatlerin toplumun geniş kesimleri için bir karşılığı olmadığını savundu. ABD Başkanı Joe Biden ise 1 gün önce 1.9 trilyon dolarlık “kurtarma paketi”ni imzaladı. Harcamaların kalem kalem listelendiği paketten her yurttaşa 1.400 dolar nakit yardımı, işsizlere haftalık 300 dolar gelir desteği, 0-6 yaş çocuğa 3.600 dolar vergi indirimi  yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı reform paketinden vatandaş için tek bir vaat bile çıkmadı.

KREDİ VAADİYLE İSTİHDAM

Biden paketin 7 milyon kişiye yeni iş alanı açacağını açıklarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise geçmiş yıllarda da işsizliğe çare olmayan “ucuz kredi” vaadini devreye soktu. Erdoğan, firmaların istihdama kattıkları her bir ilave kişi için KGF kefaletiyle 24 ay vadeli, ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin liralık kredi kullanabileceklerini açıkladı. ABD'nin salgına karşı attığı ekonomik teşvik adımlarının milli gelire oranı % 27'ye ulaşırken, Türkiye'de büyük tutarı kredi garantileri, ucuz krediler gibi makro-finansal desteklerden oluşan teşviklerin milli gelire oranı % 4'te kaldı.

ABD'nin paketinde 7 milyon kişiye iş var

? ABD'de eyalet ve yerel yönetimler için 350 milyar dolarlık kaynağın ayrıldığı 1.9 trilyon dolarlık pakette, aşı dağıtımı, Covid-19 testi, kira yardımı ve okullar için de finansman desteği yer alıyor.

? Ekonomik yardım paketinin 7 milyon kişiye yeni iş alanı açacağı açıklandı.

? 3 yılda 75 bin dolardan az kazanan bireylere 1.400 dolarlık doğrudan nakit yardım verilecek.

? Haftalık 300 dolarlık işsizlik yardımı sağlanacak.

? 6 yaşın altındaki her bir çocuk için 3 bin 600 dolar, 17 yaş ve altı çocuklar için 3 bin dolar vergi indirimi getirildi.

Kamu sağlığı harcamaları, okullar ve bütçe açığı veren kamu kurumlarına 620 milyar dolarlık da kaynak ayrıldı.

“Paketin vatandaşı en çok ilgilendiren tarafı, tasarruflarının nasıl yatırıma dönüşebileceğiyle ilgili” diyen Bilgi Üniversitesi Ekonomi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, bunun dışında maddelerin ağırlıklı olarak, üzerinde hemen herkesin hemfikir olduğu, geçmişte de dile getirilmiş ama uygulamaya geçememiş vaatler olduğuna dikkat çekti.

Uğur Gürses ise “Reform toplumun bir kesimine iyileştirici bir yakınsama sağlarken, bir kesimine de “acıtıcı” bir etki yapar. Reform ses getirir. Bu sesi duyan var mı?” ifadelerini kullandı. Gürses, “Reformlar, sorunların ne olduğuna doğru tanı koyarak olur. Sorunu yaratanlar, doğru tanı koymak yerine hakikatleri ters yüz etmeye çalışıyor” dedi.

Dr. Murat Kubilay, yatırım, üretim ve ihracat gibi hedeflerin yerinde fakat bunların nasıl başarılacağının, nelerin eskisinden farklı yapılacağının belirsiz olduğunu söyledi. Kubilay, “Ek olarak fiyat istikrarı yerine daha kapsamlı istikrar tanımının enflasyonla mücadele sürecinde olumsuz anlaşılabilme ihtimali bulunuyor. Özetle, reform planında geçmişten bugüne anlayış değişikliğine vatandaşların ve piyasa oyuncularının ikna edilmesi zor gözüküyor” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hukuk ve ekonomi alanlarında açıkladığı reformlara tepki gösterdi. Öztrak, “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. 19 yılda değişik adlarla 21 ekonomik paket açıkladılar. Söylenmeyen şey kalmadı. Milletin karnı lafa doydu. Artık lafı bırakın” dedi.

TASARRUF YAPACAK MISINIZ?

Erdoğan'ın tasarrufla ilgili sözlerine de tepki gösteren Öztrak, şunları belirtti:

“Tasarruf deniyor. 45 milyarlık yaklaşık bir tasarruftan, bütçe açığının 45 milyar lira azaltılmasından bahsediliyor. Ama bunun altına indiğiniz zaman taşıt alımında tasarruf çıkıyor ortaya. Kimin taşıt alımından tasarruf? Ya da bugün Saray'ın elinde mevcut uçaklardan, çeşitli saraylarından, çeşitli köşklerinden tasarruf yapılacak mı? Zırhlı araçlar azaltılacak mı? Bir yerden bir yere giderken araç sayıları azaltılacak mı? Koruma azaltılacak mı? Göreceğiz.” SÖZCÜ

 
61 yıllık cezaevi kütüphane oldu
 
İzmir ITB Berlin Fuarı’ndaydı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomide reform paketi açıklandı
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan merakla beklenen ...
Görüntülü arama rekoru Türkler'de
İngiltere merkezli bir ajans tarafından yapılan araştırma, koronavirüs ...
Sanayi üretim rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretim endeksi, ...
 
Brakiterapi kadınların hizmetinde
Radyasyon Onkoloğu Dr. Burcu Durmak İşman, jinekolojik yani kadın üreme ...
Dolar yönünü aşağı çevirdi! Euro ve altın fiyatlarından son durum…
ABD tahvil getirilerinin hafta başında belirginleşen yükselişle 7.80'e ...
İzmirli taksiciler seslerini yükseltti
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, küresel ...
 
Motorine zam geldi
Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere Motorinde 22 kuruş zam ...
İşsizlik rakamları açıklandı...
İşsiz sayısı 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre bin kişi azalarak ...
Avrupa pandemide Türkiye'den balık yedi
İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, salgın döneminde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri