ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
6 Aralık 2023 Çarşamba - 10:33

Bornova Belediyesi’nden ‘yeşil bir gelecek için’ uluslararası işbirliği

Bornova Belediyesi’nin Almanya’nın Heidelberg Belediyesi ile birlikte iklime uyum ve çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar yapmak için başlattığı BORNBERG Projesi’nin açılış toplantısı yapıldı. 110 bin Euro tutarındaki bütçesinin yüzde 90’ı “Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme – II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı” tarafından karşılanan Proje ile çevre ve iklim konusunda gelecekte yapılacak tüm yatırımların altyapısının oluşturulması hedefleniyor.

Bornova Belediyesi’nden ‘yeşil bir gelecek için’ uluslararası işbirliği

- Avrupa Birliği çatısı altındaki Proje’nin ortaklarından Yaşar Üniversitesi akademik çalışmaları yürütürken, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği de (ENSİA) farkındalık oluşturma çalışmalarını sürdürecek.

BORNBERG Projesi’nin Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu’ndaki açılış toplantısına, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’un yanı sıra, Yaşar Üinversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Heidelberg Belediyesi Teknik Çevre Koruma Dairesi Başkanı Dr. Raino Winkler, Heidelberg Belediyesi Çevre Koruma, Ticaret Denetleme ve Enerji Ofisi İklim Koruma Müdürü Christine Fiedler, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Ceyhan Çiçek ve çok sayıda akademisyen ile Bornova Belediyesi bürokratı katıldı.

Deneyim paylaşımı

BORNBERG Projesi Açılış Toplantısı’nda yaptığı konuşmada iki belediye arasındaki deneyim paylaşımının önemine dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornova Belediyesi olarak BORNBERG projesi’nden 110 bin Euro, yine bir iklim projesi olan STORMLOG projesinden ise 500 bin Euro hibe krediyi ilçemize kazandırdık. Bu kaynaklarla Bornova için çok önemli çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalarda en önemli kısım deneyim paylaşımı” dedi.

İzmir’e AB kaynağı

Bornova’nın “Yeşil Bornova” olarak da anılan bir ilçe olduğunun altını çizen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Dünya Sağlik Örgütü’nün sağlıklı şehirler için belirlediği limit olan kişi başına 6.1 metrekarelik yeşil alan Bornova’da 14.1 metrekare.  Fidanlar dikip yeşil alanlar oluşturarak bu rakamlara ulaştık. Yeşil gelecek çok önemli. Bu açıdan biz Avrupa Birliği desteklerini mümkün olduğunca İzmir’e çekmeye devam edeceğiz” dedi.

Enerji sanayicilmerinden destek

Toplantıda proje ortaklarından, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, İzmir’den başlayan temiz enerji hareketini tüm Türkiye’ye aksettirmek istediklerini belirterek, “Bornova Belediyesi ile ortak olarak yapacağımız bu proje kapsamında, yeni uygulamaları Türkiye ile almanya arasında transfer etme projemiz var. Bunların hepsinin geleceğimiz için önemli olduğunu düşünüyorum. Hepimiz yeşil bir pgfelecekten konuşuyoruz. Yeşil bir gelecekte bizim ihtiyacımız olmayan şey karbon salımları, bunu azaltmak için de önceliğimizin temiz enerji üretmek olduğunu düşünüyoruz. Ülekimizin en büyük enerji sanayicilerinin bir araya geldiği bir dernek olarak, bu projeye elimizden gelen en büyük desteği vermek için birlikte yola çıktık. Hem Bornova için hem de başka şehirler için fayda sağlayacağımızı umuyorum” diye konuştu.

Heidelberg ve Bornova iklim çalışmaları konusunda öncü

Heidelberg Belediyesi Teknik Çevre Koruma Dairesi Başkanı Dr. Raino Winkler, Bornova’nın çok güzel bir kent olduğunu ve buradan bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “İklim değişikliği ve iklim değişikliğine uyum bütün Dünya’nın gündemindeki en önemli iki konu. Sera gazlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum konusundaki çalışmalar belediyelerden başlar. Biz de Almanya’nın en eski kentlerinden biri olan Heidelberg olarak Bornova gibi, bu konudaki çalışmalarda önde gelen belediyeler arasındayız. Bornova güneş enerjisine yatırım yapıyor. Enerji verimliliği üzerinde çalışıyor. Biz de çalışıyoruz. Bu alanda teknik bilgi alışverişini ve karşılıklı destekleri sürdürmek istiyoruz. BORNBERG projemiz de bu amaca hizmet ediyor” dedi.

Kentler sorumluluk sahibi

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu da, Proje’nin sürdürülebilir temiz enerji için önemli bir işbirliği olduğunu belirterek, “İklim değişikliği, küresel ısınma sadece kırsalı değil, kentleri de etkiliyor. Aslında kentler bu konuda çok ciddi sorumluluk sahibi. BORNBERG Projesi’nin önemi bu anlamda bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu başlıklarda çözüm üretmek için ortak akılla hareket etmek gerekiyor. Yaşar Üniversitesi olarak biz de ‘temiz enerji’, ‘döngüsel ekonomi’ gibi alanlarda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye’deki bilimsel yayınlara baktığımızda bu alanda önde gelen üniversiteler arasında yer aldığımız görülüyor. Yaşar Üniversitesi olarak, sürdürülebilirlik ve temiz enerji gibi alanlarda çalışmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” dedi.

İklim ve çevre temelli eylemler

Çevrenin korunmasına yönelik projeleriyle öne çıkan Bornova Belediyesi’nin Heidelberg Belediyesi ile birlikte yürüteceği proje temel olarak, iklim ve çevre temelli eylemler için Türk ve AB yerel yönetimleri arasındaki diyaloğun geliştirilmesi ve yerel yönetimlerin kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

Bilgi ve deneyim paylaşımı

“Yeşil Bir Gelecek İçin Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında Bornova’nın iklim değişikliğine uyum sürecinin geliştirilmesi, bu konudaki kapasitesinin arttırılması ve yeni teknolojilerin uygulanması için Bornova  ve Heidelberg arasında bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanacağı proje ortak hedefler etrafında şekilleniyor.

Projenin hedefleri:

_  Bornova içinYerel İklim Eylem Planının (SECAP) geliştirilmesi

_  Politika üretmeyi desteklemek için hazırlık çalışmaları yapmak

_  İklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma konusunda Bornova için yerel stratejiler, planlar, yol haritaları geliştirmek

_  Toplumun farklı gruplarına odaklanarak iklim değişikliği ve çevre konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi

_  İklim değişikliğine uyum sağlamanın aciliyeti ve önemi konusunda farkındalık yaratmak

Projenin uygulanmasıyla elde edilmesi beklenen sonuçlar ise şöyle:

_  Heidelberg örneğine dayalı olarak Bornova için yerel iklim eylem planları ve stratejilerinin geliştirilmesi

_  Heidelberg'in iklim değişikliğine uyum konusundaki yenilikçi deneyimleri hakkında Bornova Belediyesi personelinin kapasitesinin artırılması

_  İklim değişikliği ve çevre konusunda halkın bilinçlendirilmesi

_  Heidelberg ve Türkiye arasında iklim değişikliğine uyum konusunda bilgi ve deneyim alışverişi

_  İklim değişikliğinden etkilenen yerel işletmelerin dayanıklılığını artırmak

_  Bornova'nın çevre üzerindeki su ve emisyon izini azaltmak

 
Menemen'in merkezi ışıl ışıl parladı...
 
Buca Metrosu'nda kritik eşik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen'in merkezi ışıl ışıl parladı...
Menemen Belediyesi, Çanakkale Asfaltı ve merkez de yaptığı ışıklandırma ...
Çiğli'de kadınların işleteceği kafe hizmete girdi
Çiğli Belediyesi’nin ortağı olduğu Çiğli Flamingo Kadın Kooperatifi tarafından ...
Başkan Batur adaylığını örgütüyle paylaştı
CHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığını açıklayan Konak ...
 
Kuşadası Belediyesi'nden sıcak çorba ikramı!
Kuşadası Belediyesi yaşanan ekonomik krizin etkilerini hafifletmek amacıyla ...
Karabağlar'da asfalt seferberliği!
Karabağlar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü asfaltlama ekipleri, sahadaki ...
Özuslu: Tek çare örgütlenme!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, 5 Aralık Türkiye ...
 
Karabağlar'ın seçilmiş kadınları 8. kez buluştu!
Karabağlar Belediyesi ve Karabağlar Kent Konseyi tarafından geleneksel ...
Başkan Kırgöz 'Devam' dedi...
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, yeni dönem belediye başkan aday adaylığını ...
Meslek Fabrikası’ndan İzmirli Kahve’ye!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın yetiştirdiği baristaların ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri