ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3295
    Dolar
  • Euro
    35,0907
    Euro
  • Altın
    2.298,580
    Altın
  • Bist-100
    9,04
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    9/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Yargıtay'da seçim 1 Nisan'a kaldı!
Yargıtay'da seçim 1 Nisan'a kaldı!
Okullar 1 Nisan'da tatil!
Okullar 1 Nisan'da tatil!
Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması!
Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması!
Dilan Polat şikayetini geri çekti... Duruşma boyunca ağladılar!
Dilan Polat şikayetini geri çekti... Duruşma boyunca ağladılar!
13 Temmuz 2020 Pazartesi - 14:22

Bornova'da 16 aylık hizmet raporu! İDUĞ: DAHA YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR!

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, görev yaptığı 16 ayın raporunu açıkladı. Hazırlık ve pandemi süreci çıkıldığında, icraatlar için 6 aylık bir dönem kaldığını vurgulayan Başkan İduğ, "Bu dönemde sıkılaştırılmış bir program uyguladık. Vaatlerimizin yaklaşık 20'sini gerçekleştirmişizdir. Daha yapacağımız çok iş var" dedi.

Bornova da 16 aylık hizmet raporu! İDUĞ: DAHA YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR!

SONKALEİZMİR- İzmir'de attığı adımlar ve hizmetleriyle kısa sürede dikkatleri üzerine çeken Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, basın mensuplarıyla bir araya gelip 16 aylık çalışma raporunu açıkladı. Başkan İduğ, pandemi sürecindeki sosyal yardımlardan temizliğe, satın alınan 105 araçtan tasarruf edilen 500 milyon TL'lik kaynağa, dijital sınıf projesinden maske makinası ve beton üretim tesisine kadar çok sayıda önemli hamle hakkında bilgiler verdi. Başkan İduğ, “Biz her ay 42 milyon açık vereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 150 milyon açık verecek. Türkiye’deki tüm belediyelerin geliri azalacak. Bütçeler açık verecek" dedi.

Hazırlık ve pandemi süreci çıkıldığında, icraatlar için 6 aylık bir dönem kaldığını vurgulayan Başkan İduğ, “Aslında 1 yıllık süreci anlatmak doğru değil. Çünkü Haziran’da seçim oldu. Türkiye 3 ay seçim molası verdi. Sonrasında pandemi patladı ve hayat durdu. İzletilen film aslında 6 aylık bir dönem. Bu dönemde çalışma arkadaşlarımızla sıkıştırılmış programlarla yaptık” dedi.

PARA PUL HİKAYE...

İduğ şöyle devam etti: "Belediyede profesyonel kadrolar önemli. Para pul hikaye. Planlama yapmak ve kurumsal hafızaya sahip olmak önemli. Türkiye’de en önemli eksik geçmiş döneme ilişkin bilgi bulunmaması. Herkes kendi dönemini yaşıyor gidiyor. 5 yıllık dönemde kişiye bağlı değil sisteme bağlı kurumsal bir Bornova yaratmak istiyoruz. İzmir’deki yerel yönetimler ve STK’ların işbirliği içinde olması gerekiyor... Belediyecilikte 4 ana konu var. Birincisi; yerel yönetimlerde kurumsal hafıza dedik, ikincisi ise finansal okuryazarlık… Yani etkin kaynak kullanımı... 387 milyon TL bütçesi olan bir Bornova Belediyesi var. Yüzde 65’i personel gideri var. Kalan yüzde 35’le mal, hizmet alımı ve yatırım yapmasını beklemek hayalciliktir. İlk geldiğimizde baktık, en büyük gider payı ne? Yüzde 10 kadar kira gideri var. 36 milyon TL kira ödüyoruz. Hesap yaptık. O günkü şartlarda kiralamak doğru olabilir ama bizim karşımıza 12 ayda sıfırlama çıktı ve satın aldık. 5 milyon da teşvik geldi ve arabalar 31 milyona düştü. Kasada para yok. Ama 2 buçuk 3 milyon her ay kira ödeyebiliyorsam kredi öderim. Nitekim öyle yaptık. Arabaları kimden aldık? Şaibeli bir belediye olmayacağız dedik. Devlet Malzeme Ofisi’nden satın aldık. Ödeyeceğimiz kira karşılığında arabaları satın aldık.”

Pandemi sürecine değinen İduğ, “Kimsenin öngörmediği bir konu çıktı karşımıza. Küçük esnafın bundan etkilendiği çok net... Ekonomi gelişmeleri çok önemli… Büyük küçüğü yutacak. Kriz döneminde ‘iyi ki bu araçları almışız’ dedik. Kiradan kurtulduk ama araçlar günde 7 saat değil 24 saat çalışmaya başladı. Kira 7 saat sonrasında 50 milyona çıkacaktı. İnsanlar evde kalınca atık 3 katına çıktı. 8 bin 800 konteyneri günde 3 kere boşalttık. Temizliğe ve maskeye özen gösterdik. Günde 30 bin tane ürettik. Ben iş dünyasından geldiysem bunun bir bedeli var. Ben onları temsil ediyorsam bize destek vermeleri gerekiyordu. Gerekeni yaptılar. Bir telefonlar 20 bin 500 erzak paketini bize verdiler. 24 saat çalışan bir belediye olarak krizi yönetmeye çalıştık” dedi.

BELEDİYELER AÇIK VERECEK!
Başkan Mustafa İduğ, finansal okuryazarlığın önemine dikkat çekerken, “Kendi şirketlerimi nasıl yönetiyorsam öyle davranıyorum. Vergiler ödenmezse ne yapacağız? 2020 Ocak sonunda gelirlerde düşme olursa ne yaparız diye oturduk plan yaptık. Biz her ay 42 milyon açık vereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 150 milyon açık verecek. Türkiye’de tüm belediyelerde gelir azalmasının getireceği açık verme durumu olacak. Biz bunu krediyle çözmüyoruz. Belediyelerde borç yükünün doğru olmadığını düşünüyorum. Tasarruf mümkün. Hizmet alımını rekabetçi piyasada yaparsanız yüzde 40 üzerinde tasarruf yaparsınız. Aynı erden sürekli satın alan bir belediye değil işini yapan ehil firmalardan satın almalar yapabilirsiniz. Yılda 12 milyon mesai veren bir belediyeyiz. Planlama yaparsanız aynı işi 8 milyon mesaiyle yaparsınız. Göreve geldim 3 gün sonra grev vardı. Oturduk sözleşme yaptık 9 milyon kar elde ettik” dedi.

37 MİLYON BORÇLA DEVRALDIK
Başkan İduğ, detaylı bilgilendirme sonrasında gelen soruları yanıtladı. Belediyenin mali yapısı üzerine konuşan İduğ, “Her belediyenin borcu var. Borçsuz belediye Türkiye’de yoktur. Biz borcu en az olan belediyelerden biriyiz. 37milyonluık borç bakiyesiyle devraldık. Bu belediyeler arasında en iyi olanlardan… Bornova bir üniversite ve sanayi kenti... Standardı yüksek bir ilçe, geliri yüksek... İzmir’de 1 milyon 300 bin araç var, dörtte biri Bornova’da. Zengin bir ilçe... Vergilerini ödeyen vatandaşlarımız var” dedi.

VAATLERİN YÜZDE 20’Sİ GERÇEKLEŞTİ
“Seçim sürecindeki vaatlerinizden kaçını yerine getirdiniz?” sorusunu yanıtlayan İduğ, “Yüzde 20’sini yaptığımı düşünüyorum. 6 ayda bu kadarı gerçekleşti. İlk etap finansal yapıyı oluşturmaktı. Esas etkisini 2020’de görecektik. Pandemi biraz etkiledi. Gelirleri artan bir Bornova Belediyesi olacak” ifadelerini kullandı.

29 MART’TA BURAYA İNSAN ALAMAZSINIZ
“Görev sürenizde kaç personelle yollar ayrıldı?” sorusu üzerine konuşan İduğ, “İşten çıkarma bizde olmadı… 2 bin 40 çalışanımız vardı. Devam ediyor. 8 arkadaşımızın 31 Mart’ta seçildim. 29 Mart’ta buraya insan alamazsınız. Buna hakkınız yok. Ben seçmeliyim. Öyle şey yok. Bu doğru ve etik değil. Ben hiç personel çıkarmadım. 29 Mart ‘ta kayıt yapılan 8 kişiye teşekkür ettik ama açıkta bırakmadık. Ama bizim tercihimizin olması doğruydu” açıklamasına imza attı.

ZORUNLU OLMADIKÇA SATMAM!
Bornova Belediyesi’nin gayrimenkullerinin satmayı düşünmediğini vurgulayan İduğ, “Zorunlu olmadıkça, yasa ‘sat’ demedikçe satmam. 370 milyon varlığı olan bir belediyeyi devraldım. Dershane, kreş, İş Bankası binalarını aldık. 432 milyona büyüttük. Herhangi bir şeyi satma ihtiyacı hissetmiyoruz. İddialı bir şey söylemek istemem ama bir şeyi satıyorsam yerine bir şeyi almak içindir. 43 tapu satın aldık. 42 milyonluk açık hazineden gelecek paradan dolayı. Ama biz onu kapattık. Yatırım planım vardı, bekletiyoruz. Kriz devam ederse yapmam. Önce personelimin maaşını ödemek ve Bornova halkının hizmetini karşılamak istiyorum” ifadelerini kullandı.  

 
Sağanak vurdu... 1 ölü, 3 kişi kayıp
 
CHP'li Beko artan fabrika yangınlarına dikkat çekti... "NİÇİN YANIYOR, YAKILIYOR"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı'da sosyal mesafeli 'Zumba'
Bayraklı Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte ...
Soyer'in not defterinde bu hafta... ÜRETİCİYE BÜYÜK DESTEK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, haftalık not defterinde ...
Menderes ışıl ışıl
Menderes Belediyesi tarafından ilçe genelinde kaldırım ve aydınlatma çalışmaları gerçekleştiriliyor.
 
İzmir dayanışmasına anlamlı katkı
İzmir’de gelinlik, damatlık ve abiye giyim sektörünün kalbinin attığı ...
Karşıyaka sahiline makyaj
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği kıyı düzenleme projesi ...
Akıllı şehir hamlesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 152 dünya kentini birbirine bağlayan Açık ...
 
Bornova’da hazırlıklar tamam! Hedef; hijyenik bir kurban bayramı
Koronavirüs salgınında vatandaşlar için tüm tedbirleri alan Bornova Belediyesi, ...
Karşıyaka’nın Parkındayız!
Karşıyaka Belediyesi, kültür - sanat etkinliklerini mahallelere taşımak ...
Milli sporculara Güzelbahçe'de mavi bayraklı kamp
Türkiye’yi birçok alanda temsil eden 12 Milli Triatlon sporcusu, Güzelbahçe ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri