ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5539
    Dolar
  • Euro
    34,8382
    Euro
  • Altın
    2.430,610
    Altın
  • Bist-100
    9.722,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/36°
    ADANA
  • ANKARA
    17/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    19/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    19/27°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
17 Mart 2020 Salı - 12:34

Borsa'dan Karaburun'a üzüm desteği

İzmir Ticaret Borsası (İTB) kaybolmaya yüz tutan tarım ürünlerinde üretimin devam edebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi desteği ile gerçekleştirilen “Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm Üretiminin Karaburun Yarımadasında Yeniden Canlandırılması Projesi” kapsamında 13 Mart 2020 Cuma günü Eğlenhoca Köyü'nde fide dağıtımı yapıldı.

Borsa dan Karaburun a üzüm desteği

Üreticilere yönelik gerçekleştirilen fide dağıtım etkinliğine İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak ve Ar-Ge Müdürlüğü temsilcileri katıldı. Dağıtımın ardından, İTB temsilcileri, Karaburun Sultaniye yerel çeşidi üretimini gerçekleştirecek üreticilerin bağ alanlarında incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında üreticilere bilgi veren İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, “Yerel ürünlerin her geçen gün önemini daha da arttırdığı günümüzde, Karaburun Sultaniye cinsi üzümün dikim alanının yaygınlaştırılması için geçen yıl Manisa Bağcılık Enstitüsü’nün desteği ile proje bağımızın budamasını yapmıştık. Budama sonucu alınan çubuklar daha sonra Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü imkânlarında tüplü fidan formunda dağıtıma hazır hale getirildi” diye konuştu.

İlhan Zincircioğlu, İzmir Ticaret Borsası olarak, 2007 yılında; Karaburun Eğlenhoca Köyünde unutulmaya yüz tutan Karaburun sultaniye cinsi üzümü, örnek bağ tesisi kurarak organik olarak üretmek, bölgede dikiminin artmasını sağlamak ve üretilen üzüme pazar olanağı sunmak adına yola koyulduklarını ifade ederek, “İklimi, coğrafi yapısı, kültürü, doğal dokusu, zengin flora ve faunası nedeniyle Karaburun’da üretilen birçok tarım ürünü kendine özgü farklılıklar taşımaktadır. Karaburun yarımadası verimli toprakları nedeniyle geçmişte bağları ve zeytinlikleri ile tanınan bir yöre iken zaman içinde bağ alanları oldukça azalmıştır. Yörede az miktarda birkaç köyde yaşatılmaya çalışılan bağcılığın özendirilmesi ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

 “Üzüm üretimi canlanacak”
“Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm Üretiminin Karaburun Yarımadasında Yeniden Canlandırılması Projesi”nin en büyük amacının üzüm üretimini canlandırmak olduğuna değinen Zincircioğlu, “Örnek bağ tesisini Eğlenhoca’da kurduk. Bu bağın, Karaburun’un diğer köylerine örnek olmasını ve yörede bağcılığı özendirilmesini istedik. Bölgenin tarım potansiyelinin canlandırılmasını, bu güzel yarımadanın biyo çeşitliliğinin, flora ve faunasının korunmasını ve yöre halkının ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamasını hedefledik. Karaburun Eğlenhoca Köyünde başladığımız bu önemli kapsamında ilkini geçen yıl yaptığımız fidan dağıtımlarımızın ikincisini düzenliyoruz. Bugün, 2007 yılında başladığımız projemizin dönüm noktası aslında. Artık birden çok üretici ile bağcılığın bölgedeki eski gücüne kavuşması yolunda bir adım daha atılmış oluyor. Elde edilen bu tüplü fidanların, yok olmaya yüz tutan çeşidin geleceği için çok önemli olduğunun farkındayız. Bizlere düşen unutulmaya yüz tutan bu üzüm cinsinin ticari olarak da güçlenmesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Kestelli: Atalık tohumlar yarınların teminatıdır
Proje hakkında bilgi veren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise “Orijini Ege bölgesi olan çekirdeksiz üzüm buradan dünyaya yayılmıştır. Geçmişte çok revaçta olan, hatta kurusu diğer kuru üzümlere göre daha yüksek fiyatla alıcı bulan, kendine özgü bir renk, koku ve tadı olan Karaburun sultaniye cinsi kuru üzümün plantasyonları tükenmiş, birkaç üreticinin arazisinde numune şeklinde asma fidanları kalmıştı. Bu proje ile örnek bir bağ tesisi kurarak bu üzümün üretimini gerçekleştirdik. Şimdi de bu bağdan elde edilen çelikler, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından tüplü fide haline getirildi ve dağıtımı gerçekleştirildi. Karaburun sultaniye cinsi üzüm üretiminin yakın gelecekte bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını hep birlikte göreceğimize inanıyorum. Anadolu’nun atalık tohumlarına sahip çıkmak Türk tarımının yarınları adına büyük önem arz ediyor. Borsa olarak hem Karaburun sultaniye üzümünün yanı sıra “Topraktan Fırına: Kızıl Buğdayın Yolculuğu” adlı projemizle kızıl buğdayı Ege’nin bereketli topraklarıyla buluşturuyoruz. Sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam için atalık/yadigâr tohumların çoğaltıp üreticilere ulaştırılmasını çok önemsiyoruz” dedi.

 
Dolar 6.45'i aştı...
 
Gelir vergisine koronavirüs düzenlemesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar 6.45'i aştı...
ABD Merkez Bankası'nın piyasalara para pompalaması endişeleri azaltmazken ...
Benzine indirim geliyor
Dün 7 kuruş zam yapılan benzinin litre fiyatına, bu gece yarısından itibaren ...
Benzine zam geliyor
Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere ...
 
Dolar yeni haftaya nasıl başladı?
Corona virüsü salgını hızla yayılmaya devam ederken, politika yapıcılar ...
Merkez Bankası'ndan flaş faiz kararı
Merkez Bankası (TCMB) Türk Lirası zorunlu karşılıklara (ZK) uygulanan ...
İkinci el oto piyasasında tuhaf durum!
İzmir'in ikinci el otomobil satış noktalarından Otokent'te esnaf, pazara ...
 
Motorinin fiyatı benzini geçti
Benzine yapılan 51 kuruşluk indirimle birlikte bir litre motorinin fiyatı ...
Fırsatçılara tepki ve uyarı!
İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası ...
Torbalı zeytin kolonyasına yoğun talep
Torbalı Ovası'nda yetişen zeytinlerin işlenmesiyle hazırlanan Torbalı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri