ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
16 Şubat 2021 Salı - 10:41

Bütçe rekor seviyede açık veriyor

Yıllık ilk bütçe verileri yayımlandı. Merkez'in parası yatmayınca patlayan bütçe, halkın sırtına yüklendi. Dolaylı vergilerin ağırlığı yüzde 70'i aşarken, faiz harcamaları da geçen yıla göre katlandı. Ocakta her 5 liralık harcamanın 1 lirası faize gitti.

Bütçe rekor seviyede açık veriyor

Bütçe verileri bozulan mali yapıyı teşhir etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre geçen yıl 21,5 milyar lira fazla veren ocak ayı bütçesi, bu yıl 24,1 milyar lira açık verdi. Geçen yıl Merkez Bankası'nın Hazine'e ait olan kar payının ocak ayında tahsil edilmesi üzerine bütçe fazla vermişti. Tek seferlik gelirler olmayınca bütçe rekor seviyede açık veriyor.
Faiz harcamalarının da geçen yıla göre yüzde 72 arttığı ocak ayı bütçesinde hiç faiz harcaması yapılmasaydı bile 2,2 milyar lira açık verilecekti.
Faiz harcamaları neredeyse 2 katına çıktı
Hazine borç batağında. Ancak borcun da faiz maliyeti var. Zaten 2018’den bu yana borcu katlanan hazine 2020’de hızla borçlanınca faiz giderlerinde de hızlı artışlar yaşandı. Geçen yıl ocak ayında 12,7 milyar lira olan bütçenin faiz giderleri bu yılın ocak ayında 21,9 milyar liraya yükselerek yıllık bazda yüzde 72 oranında arttı. Öte yandan hiç faiz harcaması yapılmasaydı bile bütçe 2,2 milyar lira açık verecekti. Üstelik faiz harcamalarının bütçe giderleri içindeki payı da artıyor. Hazine’nin 5 liralık harcamasının 1’i faize gitti. Toplam harcamalar içinde faize giden pay son 3 yılda şu şekilde;
2019 Ocak: yüzde 7,9
2020 Ocak: yüzde 12,7
2021 Ocak: yüzde 19,3
Merkez’in parası yatmayınca bütçe açığı patladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2021’in Ocak ayına ilişkin bütçe verilerini yayımladı. Geçen yılın ocak ayında 21,5 milyar lira fazla veren bütçe, bu yılın ocak ayında 24,1 milyar lira açık verdi. Açığın nedeni merkezi yönetim giderlerinin yaklaşık olarak enflasyon oranında artarken, merkezi yönetim gelirlerinin sert şekilde düşmesi oldu. Peki merkezi yönetim gelirlerindeki bu azalmanı nedeni neydi? Hatırlanacağı üzere geçen yıl normal şartlarda Nisan ayında Hazine’ye yatırılması gereken Merkez Bankası karları, acele bir kararla Ocak ayında tahsil edilmişti. Bu nedenle geçen yılın ocak ayında merkezi yönetim gelirleri 122,2 milyar liraya fırlamış, bunun da üçte birine denk gelen 42,5 milyar lirası “teşebbüs ve mülkiyet gelirleri” olmuştu. Teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin bu denli yüksek olması ise bu kalemin içinde yaklaşık 40 milyar liralık Merkez Bankası karpayının bulunmasından kaynaklanıyordu. Ancak bu yıl ocak ayında bu devasa gelirden mahrum kalan Hazine, fahiş miktarda açık verdi. Geçen yıl 42,5 milyar lira olan “teşebbüs ve mülkiyet gelirleri” bu yılın ocak ayında yüzde 96’lık azalmayla 1,6 milyar liraya geriledi. Böylece geçen yıl 122,2 milyar lira olan merkezi yönetim gelirleri bu yılın ocak ayında 89,6 milyar lira düştü.
Otomobil satışları yüzde 60, vergi tahsilatı yüzde 285 arttı
Otomobil Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre geçen yıl ocak ayında satılan otomobil ve hafif ticari araç sayısı 27 bin 273 iken bu sayı bu yılın ocak ayında yüzde 60 artarak 43 bin 728’e yükseldi. Hatırlanacağı üzere 2020’nin yaz aylarında faizlerin düşük tutulduğu dönemde hükümet otomobillerden alınan ÖTV’ye zam yapmış, bunu da ithalatı engellemek amacıyla yaptığını duyurmuştu. Satışlarda yüzde 60’lık artış var, peki ya vergi gelirlerinde? Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre geçen yıl ocak ayında motorlu taşıtlardan toplanan ÖTV, 874,8 milyon TL iken, bu tutar bu yılın ocak ayında 3,37 milyar TL’ye yükseldi. Motorlu taşıtlarda satışlar yüzde 60 arttı ama ÖTV zammıyla beraber bu taşıtlardan tahsil edilen vergi geliri böylece yüzde 285 arttı.
Vergi yükü halkın sırtında, dolaylı vergilerin payı yüzde 70’e yükseldi
Hazine ocak ayında toplam 79,2 milyar lira vergi topladı. Geçen yılın aynı ayında 67,4 milyar lira vergi toplandığı düşünülürse 1 yılda vergi gelirlerindeki artış oranı yüzde 17,5 olarak gerçekleşti. Artışın temel sebebi enflasyonla birlikte paranın değerini kaybetmesi. Bunun yanı sıra özellikle dolaylı vergilere yıl içinde yapılan zamlar da vergi gelirlerini artıran bir diğer etken oldu.
Vergilerin türüne göre paylarına bakıldığında ise büyük ölçüde tüketimin vergilendirildiği anlaşılıyor. Geçen yıl ocak ayında vergi gelirlerinin yüzde 65,7’si dolaylı vergilerden oluşurken, bu yılın ocak ayında bu oran yüzde 70,2’ye yükseldi.

 
Çocuk istismarından yargılanan cami imamı emekli edildi!
 
Menemen'de kura yenilendi... KARAR ARKADAN GELDİ!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1 kuruşu vermeyen 5 bin lira tazminat ödemek zorunda kalabilir!
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, etikete '19.99 ...
Bitcoin 50 bin dolar sınırına dayandı
2009 yılında piyasaya ilk çıktığında kuruş seviyelerinde olan Bitcoin ...
Tarım- üfe yüzde 21,26 yükseldi
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) ocak 2021'de bir önceki ...
 
Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum
Dolar/TL 7'ye seviyesine yakın seyrini sürdürürken ABD ve Çin piyasalarının ...
Hazır giyim ihracatında "çevrim içi" satış dönemi
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde hazır giyim ihracatçıları, ...
İZİKAD’tan kadınlara tasarım ve üretim merkezi müjdesi
İzmir İş Kadınları Derneği, (İZİKAD) Konak Belediyesi, Yaman Tekstil işbirliği ...
 
Tarım ithalatında cumhuriyet rekoru
Çiftçi borç batağına saplanıp traktörleri bile haczedilirken, geçen yıl ...
TÜKİD: Zincir marketlerde kırtasiye ürünleri satılmasın
Okulların kapalı olması nedeniyle satış yapamayan kırtasiye sektörü çalışanları ...
Eskinazi'den döviz kuru açıklaması
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracatçılar ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri