ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4160
    Dolar
  • Euro
    34,8203
    Euro
  • Altın
    2.431,310
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
15 Aralık 2023 Cuma - 17:37

CHP'li Arslan: "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi beklentilerden uzak"

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bütçesi üzerine CHP gurubu adına konuşan ve KOBİ’ler, istihdam, AR-GE, ithal ikame kapasitesi, ihracat ve markalaşma süreçleri açısından bütçenin beklentileri karşılamaktan hayli uzak olduğunu söyleyen Ednan Arslan; “Bakanlığımızın 2024 bütçesi 38 milyar TL. Yaklaşık 42 milyar TL program dışı giderler de eklenince 79 milyar TL’yi buluyor. Program dışı giderler, ana bütçeden yüksek” dedi.

CHP li Arslan:  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi beklentilerden uzak

Belirlenen bütçenin bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların önümüzdeki dönemde zarar etmeye devam edeceğinin ilanı olduğunu bakanlık bütçesinden cari ve sermaye transferleri ile zararların kapatılmaya devam edileceğini, vatandaşın vergilerinin doğru kullanılmayacağını kamu yatırımlarının zayıflayacağını öne süren CHP’li Arslan; “21 yılda hemen her kuruma yerleşen liyakatsizlik ve ısmarlama kadrolar sonucunda Kurumlar etkin, verimli ve düzgün yönetilmemektedir. Bu durum Sanayi ve Teknoloji verilerimizden açıkça görülebiliyor. 2022’de dünya mal ihracatından aldığımız pay sadece %1. İhracatımız 255,0 milyar dolar, İthalatımız 367,0 milyar dolar. Açığımız 100 milyar doların üzerinde. Bu sorun çözülmediği sürece ülkemizin gelişmişliğinden, ekonomimizin iyiliğinden bahsedilemez. İmalat sanayi üretiminde yüksek teknolojili sektörlerin toplam içindeki payı düzenli olarak azalmış ve 2002-2022 arasında %5,1 den %3,1’e gerilemiştir. Bu oran AB ülkelerinde %20-25’ler seviyesindedir.” ifadelerine yer verdi.

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI KAPATILDI İLERİ TEKNOLOJİDE GERİ KALDIK

İleri teknolojide geri kalınmasını eleştiren ve nedenlerini sıralayan Arslan; “Devlet Planlama Teşkilatını kapattınız yerine Kalkınma Bakanlığını açtık, sonra onu da kapattınız. Teşvikler doğru yerlere vermediniz. Doğru alanlara yönlendirmediniz. Sonuçta AR-GE harcamalarımız Güney Kore’nin dörtte biri, OECD ülkelerinin yarısı. Dolayısıyla yapılması gereken planlamayı geri getirmek, AR-GE harcamalarına kaynak ayırmak, araştırma kurumlarını, üniversiteleri siyasi baskı altına almaktan vazgeçmektir.” dedi.

OSB’LERDE 2 YILDA DOĞALGAZA %500 ELEKTRİĞE %335 ZAM YAPILDI

OSB’lerde maliyet artışlarına da değinen Arslan; “OSB’lerde Son 2 yılda doğalgaza %500, elektriğe ise %335 zam gelmiştir. 1 Aralık 2021 ‘de 1000 sm3 sanayi doğalgazı 1.400 TL iken şu an 8.549 TL’dir. Artan maliyetler ve finansmana erişim sorunu sanayi üretimimizin rekabet gücünü kıran en büyük etkendir.” tespitinde bulundu.

Arslan’ın konuşmasının devamı şöyle; “Eğer doğru politikalar acilen şeffaf bir şekilde hayata geçirilmezse sanayicimizin sırtına bir de sınırda karbon vergisi binecektir. Yeşil Mutabakat ile kendi sanayisini koruyan Avrupa’da da rekabet gücümüz düşmeye devam edecektir. Kalkınma Planında; Planlı Sanayi Alanlarının, mevcut Lojistik, demiryolu ve liman bağlantılarının güçlendirileceği ifadesi yer almakta. TCDD Taşımacılık Genel Müdürü’nün verdiği bilgiye göre; Ülkemizde sadece 12 tane OSB’de demiryolu bağlantısı mevcut. Yani sanayilerimizin demiryolu bağlantısı yok denecek kadar az. Son 21 yılda, ülkemizde organize sanayi bölgesi sayısının 192’den 353’e yükseldiği de ifade edilmekte. Ancak ülkemizin Planlı Sanayi Alanlarının, ülke yüzölçümüne oranı da oldukça düşüktür. Türkiye’nin Planlı Sanayi Alanlarının ülke yüzölçümüne oranı 2023 yılında %0.18, Bu oran; Almanya’da %4.4, İtalya’da %2.5. Kalkınma planında 2028 için tahmin edilen oran ise sadece %0.50. Bu oldukça yetersiz. Ülkemiz KOBİ verileri baktığımızda İstihdamın %71’i, katma değerin %35,5’inin, ihracatın %30,4’ünün, Ar-Ge harcamalarının ise %27,1’sinin KOBİ’lerde gerçekleştiğini görüyoruz. Buna karşın, Haziran 2023 itibarıyla KOBİ’lerin kullandığı banka kredilerinin oranı sadece %28. Yine TÜİK verilerine göre; imalat sanayiinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin ihracatındaki yüksek teknolojinin payı sadece %1,3’tür.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 2006 yılı verilerine göre KOBİ’lerin bankalara borcu yaklaşık 62 milyar iken 2023 yılı Ekim ayında bu borç yaklaşık 3,1 trilyon TL’ye yükselmiştir. Yani 21 yılda bu borç tam 50 kat artmıştır. Borçlu KOBİ sayısı 2006-2023 arasında 1,8 milyondan 4,5 milyona çıkmıştır. Borcu takibe düşen KOBİ sayısı ise 85 binden yaklaşık 300 bine yükselmiştir. Bütün bu veriler KOBİ’lerimize gereken değeri vermediğimizin kanıtıdır. Kobilerimize verilen banka kredileri, destek ve teşviklerin miktar ve oranları artırılmalı, doğru firmalar ve sektörlere verilmedir. Bütün bu yönleri ile 2024 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bütçesi, KOBİ’ler, istihdam, AR-GE, ithal ikamesi kapasitemiz, ihracat ve markalaşma süreçleri açısından beklentileri karşılamaktan hayli uzaktır. O yüzden biz bu bütçeye hayır diyoruz.”

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükşehir adayları için tarih verdi...
 
Yenifoça'ya akaryakıt istasyonu müjdesi...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükşehir adayları için tarih verdi...
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart ...
Bülent Tezcan Bypass oldu...
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan Ankara Güven Hastanesi'nde Bypass ...
CHP’li Özel, Çerçioğlu iddialarına noktayı koydu
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Aydın B.B. Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun İzmir ...
 
CHP Bayraklı aday adayı Jale Karasu projelerini anlattı...
CHP Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Jale Gönüslü Karasu, SONKALE TV'de ...
Çerçioğlu: Aydın Büyükşehir adayıyım!
Gazeteci İsmail Küçükkaya, İzmir’den aday gösterileceği iddia edilen Aydın ...
Alaattin Yüksel'den Çerçioğlu yorumu: Taş yerinde ağırdır!
CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve CHP İzmir eski İl Başkanı Alaattin ...
 
Batur: Her kesimden oy alır, en yüksek oy oranını sağlarım
Konak’ta görev yapan muhtarla bir araya gelen Konak Belediye Başkanı ve ...
'CHP'de Çerçioğlu İzmir için bekletiliyor' iddiasına Bayır tepkisi!
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Tacettin Bayır, Aydın ...
CHP'de adaylar açıklanmaya başladı... İzmir yine yok!
Yerel seçimlerde aday adaylığı için 15 binden fazla başvurunun yapıldığı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri