ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3621
    Dolar
  • Euro
    34,6962
    Euro
  • Altın
    2.390,400
    Altın
  • Bist-100
    10.170,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/26°
    ADANA
  • ANKARA
    10/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kıyıları vatandaşa kapatıp otellere açan yönetmelik iptal!
Kıyıları vatandaşa kapatıp otellere açan yönetmelik iptal!
Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hapis cezası istemi!
Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hapis cezası istemi!
Kavgaya müdahale ederken yaralanan astsubay şehit oldu!
Kavgaya müdahale ederken yaralanan astsubay şehit oldu!
Trafikteki tartışma cinayetle bitti!
Trafikteki tartışma cinayetle bitti!
12 Aralık 2021 Pazar - 10:29

CHP'li Bakan'dan iklim bütçesi eleştirisi

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden 2022 Bütçesi üzerine konuştu. CHP’li Murat Bakan, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçesi, geçen sene genel bütçenin binde 27’siydi, şu anda binde 28 oldu. "Binde 28'le mi 'Yeşil Kalkınma Devrimi' yapacaksınız" diye sordu.

CHP li Bakan dan iklim bütçesi eleştirisi

Tayyip Erdoğan’ın ‘Biz ‘çevre’ diyerek enerji hamlemizi engellemeye çalışanlara meydanı bırakmayacağız’ açıklamasına tepki gösteren Bakan, “Asıl, biz size bırakmayacağız meydanı! Önce çevre demek önce vatan demek. Siz, eğer ülkenizin ormanlarını korumuyorsanız, göllerini, denizlerini, dağlarını korumuyorsanız vatanı korumuyorsunuz. Ondan sonra çıkıp, burada ‘vatanseveriz, yerliyiz, millîyiz’ palavrası atmayın bize” dedi. CHP’li Murat Bakan’ın bütçe değerlendirmesi şu şekilde:

‘İklim bütçesi bizde binde 28, AB’de yüzde 30!’

“İklim politikaları dünyanın geleceğini belirleyecek. Bunun için ciddi bir finansmana ihtiyaç var; azaltım politikaları için ihtiyaç var, koruma politikaları için, iklim adaleti için ihtiyaç var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçesi, geçen sene genel bütçenin binde 27’siydi, şu anda binde 28 oldu. Hani, öyle koca koca laflar ediyorsunuz ya ‘Yeşil Kalkınma Devrimi’ diye… Binde 28’le mi ‘Yeşil Kalkınma Devrimi’ yapacaksınız? Utanıp sıkılmadan ‘Yeşil Kalkınma Devrimi’ diyorsunuz. Avrupa Birliği’nin altı yıllık bütçesi 1,8 trilyon avro, bunun yüzde 30’unu iklim politikalarına ayırıyor. Bizde binde 28, Avrupa Birliği’nde yüzde 30.

‘İklim kriziyle mücadele devlet politikası olmak zorunda’

İklim kriziyle mücadele sadece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işi değil, bu bir devlet politikası olmak zorunda. Sizin Bakanlık olarak tüm Bakanlıkları koordine etmeniz lazım. Bakanlığın ismine ‘iklim değişikliği’ ekleyerek olmaz. Millî Eğitim müfredatına iklim krizini nasıl ekleyeceksiniz? İklim mültecileriyle karşılaşacağız çok yakın zamanda, İçişleri Bakanlığı’nın böyle bir derdi, böyle bir çalışması var mı? Yok. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı geldi, burada bütçe sunumu yaptı; 2 defa karbon azaltımından, iklim krizinden bahsetti, ikisinde de ‘Nükleer güç santraliyle karbon emisyonunu azaltacağız’ dedi. Nükleer güç santralleri sıfır emisyon değil, kaldı ki bu temiz ve yeşil bir enerji de değil. Azaltım politikası yapacaksanız, kömürden çıkmanız lazım. Enerji Bakanı kömürle ilgili tek laf etmedi burada.

‘Siz önce Tarım ve Orman Bakanı’nı zapt edeceksiniz’

Yutak alan olarak iki tane yutak alan var; bir tanesi denizel ekosistemler, tatlı su ekosistemleri, sulak alanlar; diğeri de ormanlar. Tarım ve Orman Bakanı 2019 yılında, dedi ki, ‘Orman ithalatını azaltarak orman üretimiyle 1 milyar dolar cari açığı kapatacağız.’ Yani ormanları yaşam alanı olarak değil; yonga, odun, kereste, üretim alanı olarak gören bir zayıf akıl yönetiyor Tarım ve Orman Bakanlığı’nı. Seyfe Gölü yok. Hani, o Nasrettin Hoca’nın göle maya çaldığı Akşehir Gölü yok, Burdur gölü yok. Sulak alanlar noktasında da yapılabilecek hiçbir şey yok. Siz önce Tarım ve Orman Bakanı’nı zapt edeceksiniz.

‘Asıl, biz size bırakmayacağız meydanı!’

Dünyanın kalbi Glasgow’da Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde atarken, Cumhurbaşkanı, ‘Biz ‘çevre’ diyerek enerji hamlemizi engellemeye çalışanlara meydanı bırakmayacağız’ dedi. Asıl, biz size bırakmayacağız meydanı! Önce çevre demek önce vatan demek. Vatan dediğiniz soyut bir kavram değil ki. Siz, eğer ülkenizin ormanlarını korumuyorsanız, göllerini, denizlerini, dağlarını korumuyorsanız vatanı korumuyorsunuz. Ondan sonra çıkıp, burada ‘vatanseveriz, yerliyiz, milliyiz’ palavrası atmayın bize. Siz, politik ajandanızın en üstüne enerji politikalarını, rant politikalarını, şehircilik politikalarını koymuş olabilirsiniz. Bizim ajandamızın en üst sırasında sürdürülebilir yaşam var. İklim kriziyle siz mücadele edemezsiniz, iklim kriziyle biz mücadele ederiz. Siz, sarayın vesayeti altındasınız, Bakanlık olarak kendi başınıza hareket edebilecek durumda değilsiniz.”

 
Menderes'in filosu güçleniyor...
 
İzmir'de helikopter destekli baskın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Serter: Esnaf Bakanlığı kuracağız...
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, “İktidarımızda esnaf bakanlığı kurulacak, ...
CHP'li Polat: Sarp Gümrüğü CHP'li belediyeye harç ödememek için kaçak çalıştırılıyor
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Meclis Genel Kurulu’nda ...
Memleket Partisi’nde Kuşadası depremi!
Memleket Partisi Aydın İl Yönetimi, Kuşadası İlçe Başkanı Hasan Sargın ...
 
CHP'li Kılıç: Kabile devletlerinin karnesi bile Türkiye’den iyi...
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
AK Partili Dağ'dan Kılıçdaroğlu'na İzmir çağrısı
AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Şanlıurfa'da ...
CHP'li Serter: Esnafın çay içecek hali yok!
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a “Bakanlığa ...
 
CHP'li Yücel'den Erdoğan'a ekonomi eleştirisi
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, dövizdeki artıy sonrası halkın yoksullaştığını, ...
AK Partili Sürekli'den 'Buca Metrosu' eleştirisi: ARAPSAÇINA DÖNDÜ
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye ...
Yeni seçim anketi açıklandı
Metropoll Araştırma son anketini açıkladı. Son ankete göre AK Parti ve ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri