ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2703
    Dolar
  • Euro
    34,7602
    Euro
  • Altın
    2.408,660
    Altın
  • Bist-100
    10.267,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    7/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    13/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    4/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/28°
    IZMIR
  • KONYA
    7/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Eşi ve oğlunu öldürüp intihar etti!
Eşi ve oğlunu öldürüp intihar etti!
Fenerbahçe ağır yaralı!
Fenerbahçe ağır yaralı!
Özgür Özel, Bahçeli'yi ziyaret edecek
Özgür Özel, Bahçeli'yi ziyaret edecek
Başsız ceset alarmı!
Başsız ceset alarmı!
30 Ocak 2020 Perşembe - 17:24

CHP'li Kılıç: Rant adasına göz yummayacağız!

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca Çeşme ve Urla'da kupon arazilerin acil kamulaştırılması, ardından bölgede Arap sermayeli bir şirket tarafından su kanalının da olduğu yapılaşma planları hazırlandığının ortaya çıkması CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'ın tepkisini çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye bir soru önergesi veren Kılıç, “Yarımadayı rant adasına çevirmenize göz yummayacağız” dedi.

CHP li Kılıç: Rant adasına göz yummayacağız!

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen Çeşme Alaçatı'da 178, Urla Zeytineli'nde ise 333 taşınmazın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca "acele" kamulaştırıldığını hatırlattı. Bu taşınmazların denize sıfır ve çok değerli olduğunu belirten Av. Kılıç, gerekçe olarak ise "turizm için bütüncül planlar yapılabilmek" savının ileri sürüldüğünü aktardı. CHP'li Kılıç, bu parseller arasında köylülerin tarlaları ve özel mülklerinin de bulunduğunu, tapulara şerh konulduğunu, yurttaşların mağdur edildiğini savundu. Arazileri kamulaştırılan yurttaşların dava açmaya hazırlandığını belirten Kılıç, "rant amaçlı peşkeş" endişesinin dile getirildiğini söyledi. Sevda Erdan Kılıç, bu acele kamulaştırma kararının hemen ardından Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un söz konusu araziler için “Yeni Çeşme” isimli bir proje hazırlattığının ortaya çıktığını dile getirdi. Söz konusu araziler üzerine yapılacak “Yeni Çeşme” isimli projede havalimanı, marinalar, oteller ve AVM ile birlikte çok sayıda lüks konutun bulunduğunu kaydeden Av. Kılıç, ayrıca Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında gemilerin geçebileceği genişlikte bir kanalın da yer almasının dikkat çektiğini vurguladı. Av. Sevda Erdan Kılıç, “İstanbul’a kanal, İzmir’e kanal. Nedir sizin bu kanal sevdanız? Gerçekten anlamak zor” dedi.

Albassam Group’un projeye ilişkin lansman satış kataloğu incelendiği zaman “Yeni Çeşme” isimli bir şehir kurmayı planladığının anlaşıldığını kaydeden Av. Kılıç, “Kanal İstanbul ile yeni bir İstanbul, Çeşme’ye yapılacak bu proje ve kanal ile de yeni bir Çeşme mi inşa etmeyi planlıyorsunuz? Peki bu şehirleri kim ya da kimler için kuruyorsunuz? Bugüne kadar sessizce yürüttüğünüz bu projeler bir bir ortaya çıkmaya başladı, artık saklayamıyorsunuz. O yüzden açıklayın da bu şehirleri kimler için kurduğunuzu kamuoyu da bilsin artık. Bu bölgelerden kimlerin arazi aldığını ya da bu bölgelerin kimlere peşkeş çekileceğini düşündüğümüzde, bu şehirlerin kimler için kurulmak istendiğini görmek çok zor değil” dedi.

Kılıç, tanıtım projesinde en dikkat çeken yerin, dünyada en ender sörf merkezlerinden birisi olan Alaçatı’nın bugünkü gelişmesine temel sağlayan Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında açılacak olan deniz kanalı olduğunu kaydetti. Gemilerin geçeceği genişlikte olan bu deniz kanalının açılması halinde burada büyük ve yeni bir ada oluşacağına dikkati çeken Av. Kılıç, böyle bir kanalın açılmasının körfezdeki doğal dengenin bozulmasına, rüzgar ve deniz su akımlarının değişmesine ve böylece Alaçatı’da artık sörf yapılamamasına neden olacağını vurguladı. Av. Sevda Erdan Kılıç, aynı bölgedeki pelikan kuşları vadisinin de yok olacağına; binlerce konut, yol ve marina ile bölgenin doğal dengesinin tamamen tehlike altına gireceğine de işaret etti.

Albassam Group’un proje taslağının bir “piyasaya sürme-satış projesi” olduğunun anlaşıldığını ifade eden Av. Kılıç, “Bu broşürün kamulaştırmadan çok önce, aylar öncesinden hazırlandığı anlaşılıyor. Projede hayaller satılıyor. Golf alanları, oteller, AVM’ler, yat limanları, marinalar ve çok sayıda konut görülüyor. Broşürde projenin ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Valiliği’nin koordinasyonunda’ yapılacağı ve kamu-özel ortaklığı olacağı belirtiliyor. 5 yılda tamamlanması ve toplam yatırımın 2,5 milyar dolar olacağı ifade ediliyor” dedi.

Kılıç, kamulaştırılma kararı alınan bölge içerisinde, Genel-İş Sendikası'nın Urla Zeytineli köyü Böğürtlen mevkiindeki 68 dönüm büyüklüğündeki taşınmazının da yer aldığını ifade ederek, bu taşınmazların bulunduğu bölgedeki SİT alanı kararının da kaldırıldığını vurguladı.

“Arazilerin yüzde 40’ı Zorlu Holding’e ait”

CHP’li Av. Kılıç, şunları kaydetti: “Urla Zeytineli’ndeki kamulaştırılan araziler kimin diye baktığımızda, yüzde 60’ının köylülere yüzde 40’ının ise özel şirketlere, firmalara ve yatırımcı şahıslara ait olduğunu görüyoruz. Çeşme Alaçatı’da kamulaştırılan arazilerin yüzde 40’ı ise Konak’ta 60 katlı gökdeleni İzmir’in kalbine saplamaya çalışan Zorlu Holding’e ait. Anlaşılan bu holding buradaki arazileri yıllar boyunca toplamış. Acaba neden? ‘Bu ‘yeni Çeşme’ projesini bildiği için mi ya da bu projede yer aldığı için mi arazileri topladı?’ sorusunu sormadan geçemeyeceğiz. Bu arazilerin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin babası merhum Ekrem Pakdemirli’nin adını verdiği fakat yap-işlet-devlet modeli nedeniyle bir türlü hayata geçirilemeyen Alaçatı Havalimanı’nın etrafında olması da başka dikkat çekici bir konu.
18 yıllık AKP iktidarında bugüne kadar birçok usulsüzlük, yolsuzluk, rant amaçlı peşkeş çekmeler, adam kayırmalar, torpiller v.s gördük. Ama bu son dönemde yaşananlar gibisini görmedik. İlk başlarda şaşırıyorduk. Fakat ilk zamanlarda ‘yok canım o kadar da olmaz, yok bunu da yapmazlar’ dediğimiz her şeyi yıllar geçtikçe fazlasıyla yaptınız. Önce ülke ekonomisi için çok değerli olan ve çoğu Cumhuriyet’in ilk yıllarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde açılan fabrikaları ve işletmeleri; sonra ülke savunması için önemli olan fabrikaları özelleştirme adı altında sattınız. Daha sonra çok değerli topraklarımızı ve verimli arazilerimizi satmaya başladınız. Bunları da başta Araplar olmak üzere hep yabancılara sattığınızı basına düşen haberlerden takip ettik. Yakında, ülkeyi böyle parça parça satmak zor oluyor, en iyisi tümden satalım deyip, Başkent’e, Züğürt Ağa Filmindeki ‘satılık köy Haraptar’ levhası gibi ‘satılık ülke’ levhası mı asacaksınız? Yeter artık; yazıktır, günahtır; bu ülkeye, topraklarına, üzerinde yaşayan vatandaşlarına kıymayın artık. Birazcık vicdanınız varsa, bu güzelim ülkeye bu kötülükleri yapmaktan artık vazgeçersiniz.”

Kılıç, bütün bu nedenlerle, bölge için felaket sonuçlar doğurabilecek bu acele kamulaştırma kararının gözden geçirilmesini ve köylülerin arazileri üzerindeki tapularda olan şerh kararının kaldırılmasını isteyerek, “Yarımadayı rant adasına, peşkeş adasına çevirmenize göz yummayacağız” dedi.

 
Kızılay Başkanı oğlunu başkan yardımcısı yapmış!
 
Kanal İstanbul için kaç ağaç kesilecek!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Rasime Pamukcu 1 Şubat 2020 Cumartesi 08:28

Cesmede otuz yıldır Alacati bolgesinde Azmak mevkiinde buyuk haksızlıklar yapılıyor

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hotar'a sendika tepkisi!
Eski AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın rektörü olduğu Dokuz ...
'Koronavirüs' nedeniyle madencilerin Çin fuarı ertelendi
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye ...
Muğla açıklarında 5.5 büyüklüğünde deprem
AFAD: Akdeniz'de Marmaris Muğla açıklarında saat: 14.21'de 5.5 büyüklüğünde ...
 
İzmir için korkutan deprem raporu... 75 bin binada hasar, 30 bin ölü!
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir'de olası yüksek şiddetli ...
''Bu zaferim sana adandı deniz kızı''
İstanbul'da CHP önünde 160 gündür açlık grevi yapan ve İzmir Büyükşehir ...
Kızılay'dan Ensar Vakfı açıklaması...
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yapılan ...
 
Genç yaşta siroz oldu... Nakil bekliyor!
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde oturan, siroz hastalığı teşhisi konulması ...
Deprem riski taşıyan 5 okul yıkılacak!
Düzce Valiliği, kamu binalarındaki deprem risk raporu çalışması kapsamında ...
Suriye sınırına askeri sevkiyat!
Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) Suriye sınırındaki birliklere komando, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri