ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/32°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
17 Ekim 2021 Pazar - 12:03

CHP'li Murat Bakan'dan 'Kömürden çıkış" çağrısı

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, kömürden çıkış sürecinin hızla başlatılması ve çıkış taahhüdü için çağrı yaptı. Bakan, "Türkiye, bir an önce yeni kömürlü termik santral yapmayacağını ve mevcut santrallerin bölgede yaşayan halkın ekonomik ve sosyal koşullarını da dikkate alarak adil geçiş ile ne zaman kapatılacağını ilan etmeli” dedi.

CHP li Murat Bakan dan  Kömürden çıkış  çağrısı

TBMM Çevre Komisyonu’nun ve İklim Araştırma Komisyonu’nun CHP Sözcüsü olan İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’de işletmede olan 67 adet kömür santrali olduğunu söyledi, kömürden çıkış sürecinin hızla başlatılması ve çıkış taahhüdü için çağrı yaptı.

‘Kömürden çıkış sürecini başlatmalı, çıkış taahhüdümüzü duyurmalıyız’

Kasım ayında Glasgow’da düzenlenecek olan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na  (COP26) gideceklerini belirterek kömürden çıkış çağrısı yapan CHP’li Murat Bakan, “Kömürden enerji üretmekten vazgeçmek zorundayız. 4 yıl önce, 23. İklim Değişikliği Konferansı’nda kömür karşıtı bir hareket olan Kömür Sonrası Enerji İttifakı (PPCA) kuruldu ve ülkeler iklim kriziyle mücadele için tüm dünyada kömürden enerji üretiminin sona ermesi için harekete geçtiklerini açıkladılar. 18’i AB üyesi olmak üzere 23 ülke Kömür Sonrası Enerji İttifakı’nda yer alıyor. Paris İklim Anlaşması hedefleri ile uyumlu olarak OECD ve AB üyesi ülkeler için 2030, diğer ülkeler için 2050 yılından sonra olmamak üzere mevcut kömür kullanımının sıfırlanması hedefleniyor. Ayrıca dünyanın en büyük bankaları iklim krizi konusunda kendi finansman kriterlerini açıkladı ve kömür piyasalarında iş yapan kuruluşlara fon ve hizmet sağlamaktan vazgeçtiklerini bildirdi. Sadece yatırım ve finans sektörü değil, sigorta dünyası da kömürden çekilmeye başladıklarını duyurdu. Önümüzdeki günlerde Glasgow’a, COP26’ya gideceğiz. Çevre Komisyonu Üyeleri olarak tam kadro orada olacağız. COP26’ya her konuda net ve kararlı gitmeliyiz. Türkiye, bir an önce yeni kömürlü termik santral yapmayacağını ve mevcut santrallerin bölgede yaşayan halkın ekonomik ve sosyal koşullarını da dikkate alarak adil geçiş ile ne zaman kapatılacağını ilan etmeli” diye konuştu.

‘Kömürden çıkmadan 2053’te sıfır emisyon hayal’

CHP’li Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gezegenimiz ısınırken, hayat tüm insanlık için daha da zorlu hale geleceği aşikarken, faydalı ve temiz enerji kaynaklarına yönelmek tercih değil, zorunluluk. Günden güne yenilenebilir kaynakların hâkim olduğu bir enerji pazarı görüyoruz. İklim krizi ve bağlı olarak yeşil ekonomi önce enerji politikalarında değişikliği zorunlu kılıyor. İklim Araştırma komisyonunda sorduğumuz sorulara yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı,  kömürlü termik santral yapmaya devam edeceklerini açıkladı. Yerli kömür kaynaklı üretimin artırılması hedefi de net sıfır emisyon hedefi ile çelişiyor. Türkiye’nin yutak kapasitesinin tarihinin en yüksek seviyelerinde bile 100 milyon ton civarında olduğu biliniyor. Türkiye’nin 2019 yılı emisyon miktarı 506 milyon ton iken, enerji kaynaklı emisyonlar bu rakamın 364 milyon tonunu oluşturuyor. 100 milyon tonluk yutak kapasitesi, enerji sektörü kaynaklı emisyonları kompanse etmek için kullanılsa bile geriye sadece enerji sektöründe 250 milyon tondan fazla sıfırlanması gereken emisyon kalıyor. Kömür gibi, enerji kaynakları içinde en çok sera gazı emisyonuna neden olan bir kaynağın payını artırmak, 2053 hedefinin hayal olduğu anlamına geliyor. Emisyon azaltımı için ilk vazgeçilecek kaynağın kömür olduğu tartışmasız...  Enerji sektörü kaynaklı emisyonlar son iki yılda ekonomik kriz nedeniyle bir parça gerilese de yüzde 2’lerdeki azalma hızı 2053 hedefi için yeterli değil.

‘İklim elçisini bırak kömüre bak’

Yenilenebilir enerjideki fiyat avantajına rağmen elektrik üretiminde kömüre ve fosil yakıtlara yatırım ısrarı sürüyor. Çünkü devlet, kömüre dayalı termik santrallere alım garantisi ve teşvik sağlıyor. Enerjideki vergi harcamaları büyük oranda fosil yakıt teşviklerine aktarılırken, yapılan araştırmalar sadece yüzde 17’sinin yenilenebilir enerjiye aktarıldığını gösteriyor. Oysa iklim kriziyle mücadele ederken diğer yandan kömürden enerji üretemezsiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adına ‘iklim değişikliği’ eklenmiş, Bakan Murat Kurum her üniversiteden ‘iklim elçisi’ seçeceklerini duyurmuş ve en önemlisi 20 yıldır iklim kriziyle mücadele ettiklerini iddia etmişken, kendilerine kömürden çıkış sürecini hızla başlatmaları ve çıkma taahhüdü vermeleri için çağrı yapıyoruz.”

 
TÜGVA haberine erişim engeli
 
Kritik uyarı: 3'üncü doz BioNTech için erken!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hazine'den 5 partiye rekor yardım!
Gelecek yıl AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti’ye toplam 645 milyon ...
Başkan Sürekli’den gençlerle türkülü sohbet
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin gönül seferberliği, eş ...
Kılıçdaroğlu ‘son çağrım’ deyip, bürokratları uyardı!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı video ile ...
 
Serter'den Cumhur İttifakı'na sert sözler!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Vergi Usul Kanunu görüşmeleri ...
Erdoğan'a ÖTV'de yeni yetki!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ÖTV'de yeni yetki verildi. Meclis'te ...
Sürekli'den Kemaraltı'nda esnaf ziyareti!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Kemeraltı Çarşısı esnafını ...
 
CHP'li Beko atık kağıt toplayan işçilerin sorunlarını meclise taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM’de düzenlemiş olduğu basın toplantısı ...
Aşı karşıtlarına Erbakan'lı destek!
Aşı karşıtlarına destek vermesi ile dikkat çeken Yeniden Refah Partisi'nin ...
Meral Akşener: Sıkı dur Sayın Erdoğan başbakan geliyor!
İYİ Parti lideri Akşener, "Bu ucube sistemin devri artık bitti. Sıkı dur ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri