ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2854
    Dolar
  • Euro
    34,8179
    Euro
  • Altın
    2.452,560
    Altın
  • Bist-100
    10.269,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/27°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Yücel'den Bakanlığın ÇEDES etkinliği yanıtına tepki...
CHP'li Yücel'den Bakanlığın ÇEDES etkinliği yanıtına tepki...
CHP’li Murat Bakan: Aziz Nesin hikayelerine konu olacak bir dava
CHP’li Murat Bakan: Aziz Nesin hikayelerine konu olacak bir dava
Mart ayı işsizlik rakamları açıklandı!
Mart ayı işsizlik rakamları açıklandı!
Erdoğan, Bahçeli'yle görüşecek!
Erdoğan, Bahçeli'yle görüşecek!
24 Kasım 2023 Cuma - 10:46

CHP'li Nalbantoğlu, Gediz Havzası'ndaki kirliliği meclise taşıdı!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Rıfat Nalbantoğlu, Gediz Havzası’ndaki kirlilik seviyesinin 4’ncü dereceye çıkması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP li Nalbantoğlu, Gediz Havzası ndaki kirliliği meclise taşıdı!

2021 yılında Gediz’in doğduğu Murat Dağı’ndaki Karapınar Şelalesi’nden denize döküldüğü yere kadar 1800 kilometre yol kat ederek kirliliği adım adım yerinde tespit ettiklerini belirten Nalbantoğlu, çözüm konusunda yerel ve bölgesel ölçekli çabaların yetersiz kaldığına dikkat çekerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde araştırma komisyonu kurulması için önerge hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan önergede şu ifadelere yer verildi:

“Ege Bölgesi ve ülkemizin tarımsal üretimi açısından büyük bir öneme sahip olan Gediz Havzası, ne yazık ki flora ve faunasıyla can çekişmektedir. İnsan eliyle yaratılan ekolojik kirlilik tarımsal sulamayı etkilemekte, insan sağlığını tehdit etmektedir. Ayrıca Gediz’den beslenen binlerce dekar arazi de suların kirliliği nedeniyle çoraklaşma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Bu çerçevede Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar kapsamında Eylül – Ekim aylarında aldığı numunelerin incelenmesinde de su kalitesinin “Çok kirli” anlamına gelen 4’üncü sınıf olduğu ortaya çıkmıştır.

Hiç kuşkusuz bu kirlilik onlarca yıllık ihmalin ve görmezden gelmenin bir sonucudur. Bu bağlamda Gediz Havzası’nın kirliliği çevre ve sağlık açısından geçmiş yıllarda da en önemli gündem maddelerinden biri olmuştur. Bu doğrultuda 2008 ve 2015 yıllarında Gediz Havzası Koruma Eylem Planı yürürlüğe girmiştir. Ancak aradan geçen onca yıla rağmen kirliliğin azaltılması konusunda bir ilerleme sağlanamamış, tam tersine kirlilik çevreyi ve canlı yaşamını artan oranda tehdit etmeye devam etmiştir. Gediz artık, bir nehirden çok sahip olduğu endüstriyel ve evsel atıkları ile hem havza için hem de İzmir Körfezi için önemli bir kirletici kaynaktır.

Öte yandan Gediz Havzası Koruma Eylem Planları çerçevesinde gerek bakanlıklar gerekse yerel yönetimler tarafından makro ve mikro ölçekli birçok girişimde bulunulması, adımlar atılması ve yaptırımlar uygulanması da soruna kalıcı çözüm açısından yeterli olmamaktadır. Nitekim İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ekim ayı içinde yapılan Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) toplantısında bu soruna dikkat çekerek, “Ege’nin yaşam suyu Gediz, bölgemiz ve ülkemiz için büyük önem taşıyor. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Türkiye’nin tarımsal üretiminin yüzde onu Gediz Havzası’nda gerçekleşiyor. Gediz Havzası’nda yaklaşık 2 buçuk milyon vatandaşımız yaşıyor. Gediz Nehri, geçtiği her yere yaşam vererek İzmir Körfezi’ne dökülüyor. Dolayısıyla hem İzmir hem de Ege Bölgesi, Gediz Nehri ile etle tırnak gibi iç içe geçmiş durumda. Yazık ki bu yaşam pınarımız, bugün çok büyük bir kirlilik ve susuzluk tehdidi altında. Oysa bu havzada yaşanan her şey hepimizi doğrudan ilgilendiriyor. Gediz, yalnızca İzmir’in veya Ege’nin değil bütün Türkiye’nin meselesidir” ifadelerini kullanmıştır.

Bu bağlamda yalnızca Ege Bölgesi değil ülkemiz için de yaşamsal öneme sahip olan Gediz Havzası’nın kirlilikten arındırılması için bütün dinamiklerin sürece katıldığı, kapsamlı ve kararlı bir yaklaşımla ele alınarak temizlenmesi, korunması, bilimsel temelli havza yönetim anlayışına geçilmesi, su kaynakları yönetiminin planlanması ve kirlilik nedenlerinin çevre ve sanayi boyutuyla ele alınarak çözüme yönelik gerekli çalışmalara bir an önce başlanması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”
 

 
Karşıyaka Belediyesi’ne Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülü!
 
Soyer'den Buca Metrosu müjdesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Partili Dikbayır'dan para ve ajanlık iddiası!
İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır sert açıklamalarda bulundu. ...
Mario Balotelli trafik kazası geçirdi!
Adana Demirspor forması giyen Mario Balotelli, dün akşam ülkesi İtalya'da ...
68 ilde operasyon... Bin 129 kişi gözaltında!
68 ilde ruhsatsız silah taşıyanlara ve silah kaçakçılarına yönelik operasyonlarda ...
 
Zonguldak’taki batan gemiden bir acı haber daha!
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde fırtına nedeniyle batan geminin kayıp 10 ...
Fenomen isim uyuşturucuyla yakalandı!
İzmir’de sosyal medya fenomeni Oğuzhan Muslu’nun kullandığı motosiklet ...
İzmir'deki yangında kundaklama şüphesi!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde bir dükkanda çıkan, yandaki iş yerine ve ...
 
Özel okul öğretmenlerinden "Ulaşımda eşitlik" çağrısı
İzmir’de yaşayan özel öğretim kurumu öğretmenleri, kamudaki meslektaşları ...
İzmir'de KYK yurdunda öğrenciler zehirlendi!
İzmir Bayraklı TOKİ Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Yurdu’nda 20’ye yakın ...
İzmir'de 'Narcissus' performans defilesi beğeni topladı
İZFAŞ tarafından Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) ortaklığında düzenlenen ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri