ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
11 Ocak 2021 Pazartesi - 12:03

CHP'li Sertel: Sülün Osman'a taş çıkaracak olaylara dava açılmıyor

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Makine Kimya Endüstrisi tarafından Jandarma Genel Komutanlığı’ndan devralınan hurda kamyonetlerin satışı binek otomobil olarak yapıldığını ve kurumun toplamda 1.4 milyon TL zarara uğradığını duyurdu. Sertel, “Kurum yetkilileri satışların 20-25 yıldır devam ettiğini ifade ediyor. Zararın tahsili için dava dahi açılmıyor. 1.4 milyon TL de faaliyet dışı zarar olarak bilançoya ekleniyor. Sülün Osman’a taş çıkaracak olaylar yaşanıyor ama dava dahi açılmıyor" dedi

CHP li Sertel: Sülün Osman a taş çıkaracak olaylara dava açılmıyor

Sayıştay raporlarına yansıyan bilgilere göre; Makine Kimya Endüstrisi tarafından Jandarma Genel Komutanlığı’ndan devralınan hurda kamyonetlerin satışı binek otomobil olarak yapıldı. Hurda kamyonet satışı otomobil olarak gösterilince KDV de yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak kesildi. İki yıl üst üste gerçekleşen bu satışlar nedeniyle kurum toplamda 1.4 milyon TL zarara uğradı.  Olayın vergi denetiminde ortaya çıkmasının ardından bin 301 adet aracı hurda olarak alan firmalardan 1.4 milyonluk KDV farkı geri istendi ancak olumsuz cevap alındı. Öte yandan yetkililerin kamuoyuna yansırsa ‘prestij kaybına uğrarız’ kaygısıyla alıcı firmalara dava açmadı, 1.4 milyon TL de bilançoya zarar olarak geçirildi.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, “Gün geçmiyor ki ülkede yeni bir yolsuzluk, usulsüzlük haberi almayalım” dedi ve kamyonetleri otomobil olarak satanlar için Sülün Osman benzetmesi yaptı. İki yıl aynı şekilde satış yapılmasına rağmen yetkililerinin bu olayın peşine gitmediğini, dava dahi açmadığını dile getiren Sertel, şunları kaydetti: 

“Sayıştay’ın 2019 yılı raporuna göre Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Ankara Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığınca Makine Kimya Endüstrisi’nin 2015 yılına ilişkin 2015/12 vergilendirme dönemi inceleme altına alınmış. İnceleme sonucunda, Jandarma Genel Komutanlığından devredilen bazı araçların satışında, araçların ‘binek otomobil’ olarak değerlendirildiği ve yüzde 1 KDV hesaplandığı, ancak araçların ‘kamyonet’ vasfında olduğu bu nedenle yüzde 18 KDV hesaplanması gerektiği belirtiliyor. Bu satış nedeniyle 2015-2016 hesap dönemine ait 723 bin TL ile 2017-2018 hesap dönemine ait 692 bin 637 olmak üzere toplam 1 milyon 415 bin 642 TL KDV farkı bilançoya faaliyet dışı zarar olarak geçirilmiş. Olayın vergi denetiminde ortaya çıkmasıyla bu hurda araçları alan firmalardan 1.4 milyonluk KDV farkı tahsil edilmek için girişimde bulunulduysa da alıcı firmalar yüzde 18 KDV uygulansaydı daha düşük teklif vereceklerini, ihale ilanında ve satış sonrası düzenlenen faturalarda satış bedeline yüzde 1 KDV uygulandığı bu nedenle ödeme yapmayacaklarını bildirmişler. Alıcılar belki kendilerince haklı bir nedenle resti çekiyor ancak MKE bu kişilere dava dahi açmıyor. Neden dava açılmadığı ve 1.4 milyonun direkt zarar olarak kaydedildiği sorgulanmalı ve hesabı sorulmalı.”

Sertel, “Kurum yetkilileri konuyla ilgili Sayıştay’a verdikleri cevapta; bu tür satışların 20-25 yıldır devam ettiğini, kişisel kusur olmadığını, olay ortaya çıkarsa kamuoyu nezdinde prestij kaybına uğrayacaklarını ifade ediyor. Bu nedenle zararın tahsili için dava dahi açılmıyor. 1.4 milyon TL de faaliyet dışı zarar olarak bilançoya ekleniyor. Sülün Osman’a taş çıkaracak olaylar yaşanıyor ama dava dahi açılmıyor. Bu nasıl bir iştir” dedi.

“Sülün Osman” olarak bilinen Osman Ziya Sülün, Yeşilçam filmlerine de konu olmuş, ünlü dolandırıcı. 1948’de Fatih’te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırdı, 1950 ve 60’lı yıllarda; tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını vatandaşlara ‘sattı’ ya da ‘kiraya verdi.’ Bu olaylar, Kemal Sunal’ın filmlerine de konu oldu. Sülün Osman, kitapta geçen bir sözün manevi duygularını rencide ettiği gerekçesi ile Aziz Nesin’e dava açtı. Galata Köprüsü’nü satmak üzereyken tesadüfen yakalandı.

 
Buca'da metruk binalar yıkılacak
 
Narlıdere'ye ISO sertifikası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sözde Cumhurbaşkanı polemiği
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, basına getirilen yasakları ve ...
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'Kaftancıoğlu' açıklaması
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...
Saadet Partisi eski lideri Mustafa Kamalak'tan ittifak açıklaması
Saadet Partisi eski lideri Mustafa Kamalak'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ...
 
Akşener'den Erdoğan'a zehir zemberek sözler
Başörtüsü ve darbe tartışmalarının yapay tartışmalar olduğunu vurgulayan, ...
Erdoğan'dan yeni Boğaziçi açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne Melih Bulu'nun ...
CHP'li Sındır: Halkın haber alma özgürlüğü parmaklıklar ardında
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle bir açıklama yapan CHP İzmir ...
 
Bahçeli'den Akşener'e: Halen zamanın var, evine dön!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye'nin geleceğinin Cumhurbaşkanlığı ...
Kaftancıoğlu'dan Erdoğan'a 'Militan' yanıtı
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Boğaziçi ...
CHP'den Erdoğan'a Kaftancıoğlu yanıtı
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri