ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,6139
    Dolar
  • Euro
    34,7867
    Euro
  • Altın
    2.500,620
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Et fiyatlarına büyük zam!
Et fiyatlarına büyük zam!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
20 Ocak 2020 Pazartesi - 12:37

CHP'li Sertel'den dondurulmuş et tepkisi... Savaş dönemindeki gibi!

Et ve Süt Kurumu (ESK) depolarındaki dondurulmuş karkas kırmızı et miktarı bir önceki yıla göre yüzde 451 oranında artarak 17 milyon 607 bin 920 kilograma ulaştı. Depolardaki dondurulmuş et miktarının bu kadar artması ithalata bağlanırken, 2018 yılında ithalat için 2 milyar 900 milyon lira ödeme yapan kurum 491 milyon 116 TL zarar etti.

CHP li Sertel den dondurulmuş et tepkisi... Savaş dönemindeki gibi!

2018 yılında 116 bin 760 baş ithal, 156 bin 975 baş yerli olmak üzere toplam 273 bin 735 büyükbaş hayvan kesimi gerçekleştiren ESK, bu kesimlerin büyük kısmını dondurarak saklamayı tercih etti. 2018 yılında kesilen 273 bin 735 büyükbaş hayvandan toplamda 29 milyon 996 bin 69 kilogram kırmızı karkas et elde edilirken, bunun 12 milyon 388 bin 149 kilogramı taze olarak piyasaya sunuldu. Geriye kalan 17 milyon 607 bin 920 kilogram ise dondurulmuş olarak depolarda bekletiliyor. 2017 yılında 3 milyon 898 bin 367 kilogram olan dondurulmuş et miktarının 2018 yılında yüzde 451 oranında artarak 17 milyon 607 bin 920 kilograma ulaşması dikkat çekti.

ESK 2018 yılı Sayıştay raporunda, “Kurum tarafından satış mağazaları kanalıyla nihai tüketicinin talepleri, yapılan sözleşme ve protokollerle toplu alım yapan kamu kurum kuruluşları, hastaneler, yatılı bölge okullarının talepleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin talepleri karşılanmaktadır. Stoklarda mevcut olan miktardan Kurumun anlaşma yaptığı satış miktarı düşüldüğünde dahi kurumun elinde yüklü miktarda gövde sığır eti kalacağı anlaşılmaktadır” tespiti yapıldı.

SERTEL SOĞAN BASKINLARINI HATIRLATTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, görevi piyasayı regüle etmek ve et fiyatlarındaki artışa engel olmak olan kurumun depolarında bu kadar çok miktarda et bulundurmasına anlam veremediğini söyledi. Fiyatların yüksekliğinden dolayı bir dönem depolarda soğan baskınları yapıldığını hatırlatan Sertel, vatandaşın pahalılıktan dolayı et yiyemediği bir ortamda bu miktarda etin dondurulma gerekçesinin açıklanması gerektiğini vurguladı.

Fiyatları düşürmek gerekçesiyle son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ithalata yönlendirilen kurumun depolarındaki etleri piyasaya sürmesi halinde et fiyatlarında belirgin bir düşüş gerçekleşeceğini öne süren Sertel, şunları söyledi:

“Belki de savaş dönemlerinde dahi bu miktarda et depolarda bekletilmemiştir. Depolardaki dondurulmuş et miktarının bir önceki yıla göre yüzde 451 oranında artmasını uzmanlar yürütülen ithalat politikasına bağlıyor. Depolarda bu denli et var ve buna rağmen ESK’nın satış mağazalarında vatandaşlar ucuz et bulamıyor. Sayıştay da ‘Kurum kombina ve mağazalarında yapılan inceleme ve denetleme çalışmalarında, kuşbaşı, kıyma vb. temel et ürünleri ile sucuk vb. şarküteri ürünlerinin satış mağazalarında zaman zaman mevcut olmadığı, kurumun tüketici talebini yeterince karşılayamadığı gözlenmiştir’ tespitini yapıyor. Bir tarafta vatandaş et bulamıyor diğer tarafta milyonlarca kilogram et depolarda bekletiliyor. Bir dönem fiyatların pahalılığını bahane ederek soğan depolarını bastıran iktidar, fiyat düşürmek bahanesi ile ithal ettiği etleri depolarda saklıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?”

İTHALAT NEDENİYLE KURUM ZARAR EDİYOR

Dövize dayalı ithalatın getirdiği finansman yüklerinin kurumu zarara uğrattığını belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Et ve Süt Kurumu’nun 2018 yılında 491 milyon 116 bin TL zarar ettiğini açıkladı. 2017 yılında 223 milyon 453 bin TL kar eden ESK’nın, 2017 yılında başlayan ithalatın ardından 2018 yılını ciddi bir zararla kapattığını söyledi.

2018 yılında yapılan ithalat için 2 milyar 900 milyon lira ödeme yapıldığını kaydeden Sertel, “Sayıştay raporlarına yansıyan tespitlere göre; dövize dayalı ithalatın getirdiği finansman yüklerinin yanı sıra besicilere olan borçların ödenebilmesi için kurum ticari kredi kullanmak durumunda kalmış, bu durum kurumu faiz yüküyle karşı karşıya bırakmıştır. Denetimin yapıldığı dönem olan Nisan 2019 sonu itibariyle ödenecek olan kredi tutarı, 1 milyar 521,7 milyon TL düzeyine ulaşmış olup, aynı tarih itibariyle ödenen kredi faizlerinin tutarı 49,1 milyon TL’dir. İthalat nedeniyle 2018 yılında toplamda 2 milyar 900 milyon yabancıların cebine girmiş. Kurum zarar etmiş. Rakamlar tüm gerçekliğiyle ortada iken AKP iktidarı ve Tarım Bakanı halen ithalatı savunuyor. ‘İthalata devam edeceğiz’ diyor. Kurumlara görev zararı yazdıra yazdıra, yerli üreticiyi perişan ede ede ithalat yapıyorlar. Soruyorum; bunlar mı yerli ve milli” diye konuştu.


 

 

 
Taşeron sistemi yasaklansın!
 
Barış Sokak’ın çehresi değişecek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taşeron sistemi yasaklansın!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, merkezi idarelerde kadroya, yerel yönetimlerde ...
Güzelbahçe’de vefa buluşması
CHP Güzelbahçe İlçe Örgütü, önceki dönem yönetim kurulu üyelerine, kadın ...
İmamoğlu, Erdoğan'a öyle bir 'süt' yanıtı verdi ki...
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan ...
 
Akit ve AK Partili vekilin kumar kavgası!
Hükümete yakın Yeni Akit’in web sitesi muhabirleri Mehmet Özmen ve Taha ...
AK Parti'li Dağ: Referans olan Tunç Soyer mi yoksa Tuncay Özkan mı?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, yaklaşık ...
AK Parti'den çöp tesisi tepkisi... 'Koltuğu boş yere işgal etmesin'
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
 
Bahçeli: Kendilerini Kanal İstanbul'a atsınlar!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara'da MHP Siyaset ve Liderlik Okulu ...
Türkiye yarın sandığa gitse sonuç ne olacak
Metropoll Araştırma Kuruluşu, Türkiye'nin Nabzı Değerlendirmesi Aralık ...
Hamza Dağ'dan ilginç Libya yorumu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, partisinin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri