ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2779
    Dolar
  • Euro
    34,9570
    Euro
  • Altın
    2.446,130
    Altın
  • Bist-100
    10.173,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    3/14°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/24°
    IZMIR
  • KONYA
    6/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
Akaryakıtta tek fiyat dönemi başlıyor
Akaryakıtta tek fiyat dönemi başlıyor
Muhabir canlı yayında ceset buldu!
Muhabir canlı yayında ceset buldu!
23 Aralık 2020 Çarşamba - 17:40

CHP’den DSÖ’ye korona aşısı çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Covid-19 aşısı ve tedaviye erişimin küresel düzeyde kamu malı olarak kabul edilmesi için Dünya Sağlık Örgütü'nü küresel bir anlaşma yapılması için liderlik yapmaya çağırdı.

CHP’den DSÖ’ye korona aşısı çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ), Covid-19 salgınına ilişkin ‘Çağrı Mektubu' gönderdi. Mektubu dünyadaki 96 Sol – Sosyal Demokrat partiye de gönderen CHP lideri Kılıçdaroğlu, bu partilere de dayanışma ve destek çağrısı yaptı.

Kılıçdaroğlu DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'a hitaben yazdığı mektupta şöyle denildi:

* İnsanlık ailesinin tüm fertlerinin Covid-19 aşısına erişimini sağlayacak, aşı ve tedaviye erişimin küresel düzeyde kamu malı olarak kabul edilmesini ve insanlık yararına kullanılmasını güvence altına alacak bir kamucu küresel anlaşmaya liderlik yapması için DSÖ'ye her zamankinden daha çok sorumluluk düşmektedir.

* Bu kapsamda, sosyal demokrat ve evrensel sol ilkeleri paylaştığımız siz kardeş partimizle DSÖ'ye yaptığım çağrıyı ekte bilginize sunuyorum. Paylaştığımız ilkeler ışığında benzer bir çağrıyı dört bir koldan yaptığımız takdirde dayanışmayla aşının hakça ve eşit dağıtımını sağlayacağımıza ve var olan engelleri aşıp değişim yaratacağımıza inancım tamdır”.

“GÜVENCE ALTINA ALINMASI İÇİN UĞRAŞ VERİLMELİ”

Mektupta Kılıçdaroğlu, Covid-19 ile ilgili bilgi, veri ve teknolojilerin bir havuzda toplanması gerektiğini vurgulayarak, “Bu bilgi ve teknolojilere tüm ülkeler tarafından özgürce erişilebilmesinin sağlanması, aşı ile ilgili tüm araçların fikri mülkiyet haklarından bağımsız hale getirilmesi, yeterli üretimle eşitlikçi dağıtımın ve karşılanabilir fiyatlandırmanın güvence altına alınması için uğraş verilmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.

“DSÖ'YE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Aşılama hizmetinin, küresel olarak risk gruplarından başlayarak herkese sağlanabilmesi konusunda yaşanabilecek engellerden ve günümüz ihtiyaçlarını karşılayamamasından endişe duyduklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Bu endişelerin giderilmesi ile ilgili şu ana kadar gösterilen çabalara ek olarak DSÖ'ye önemli görevler düştüğü açıktır, çağrımız da bu yöndedir” dedi.

“LİDERLİK VE KOLAYLAŞTIRICILIK YAPMALI”

Aşılamanın birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel bir bileşeni ve tartışılmaz bir insan hakkı olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, hükümetlerin yurttaşlarının sağlık hakkını güvenceye alabilmek için yeterli miktarda aşı temin etme zorunluluğu olduğunu ve bunun ancak kamusal üretimle karşılanabileceğini vurguladı.

Aşı ve tedaviye erişimin küresel düzeyde kamu malı kabul edilmesi ve insanlık yararına kullanılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu konuda DSÖ, bugün yürütülen küresel yanıt programı çerçevesini aşacak, kamucu bir yaklaşımı temeline alacak küresel bir anlaşma yapılması için liderlik ve kolaylaştırıcılık yapmalıdır” çağrısı yaptı.

“HER ADIMI HER PLATFORMDA DESTEKLEYECEĞİZ”

Özünde eşitlik ve dayanışma olan bir “halkların aşısı” yaklaşımının, tüm insanlık ailesini salgından kurtarabileceğine ve gelecekte ortaya çıkabilecek salgınlara karşı koruyabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu mektubu şöyle bitirdi:

* DSÖ, insanlık ailesinin karşı karşıya kaldığı bu büyük sınav karşısında tarihi bir misyon üstlenmelidir. Ayrımsız tüm insanların aşılanması hedefine yönelik olarak uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin hayata geçmesi ve sağlık alanında kamucu bir anlayışın işlevsellik kazanması tarihe olan borcumuzdur. Dayanışma duygularımızla bu yönde atacağınız her adımı iş birliği içinde olduğumuz her platformda destekleyeceğiz.

BÖKE'DEN ‘ÖNCÜLÜK' ÇAĞRISI

Söz konusu çağrılarla aynı anda Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) üyesi ve Sosyalist Grup Başkanvekili, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de AKPM'de aynı içerikte bir önergeyi imzaya açtı.

Önerge sağlık sektörünün yapısının ve aşı tedarikini şekillendiren uluslararası kural ve düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesini sağlayacak çok taraflı ve bütüncül bir çerçeveye olan ihtiyacı tespit ediyor.

Önergede, bu ihtiyaç kapsamında, “Avrupa Konseyi'nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve tüm paydaşları bir araya getirecek bu bütüncül, çok taraflı çabaların oluşturulmasına liderlik ederek insan hakları temelli ve kamu yararı güden bir çerçevenin oluşmasına öncülük yapması” çağrısı yapılıyor.

 
Türk Tabipleri Birliği: 4 ilde 4 kata varan artış!
 
10 yıldır ölü sanıyorlardı… Tıraş olunca buldular
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emeklilikte intibak yasasına ret!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in emekli ...
Cem Uzan: Bu iktidar seçimle gitmez!
11 yıldır yurt dışında yaşayan Genç Parti Kurucusu Cem Uzan, “Bugün iktidarın ...
"Yoksulluk kader değil, politikadır"
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
 
Seçmenler siyasi kimliklerine ve etnik kökenlerine göre hangi partilere oy veriyor?
Metropoll, yaptığı yeni ankette seçmenlerin siyasi kimliklerine ve etnik ...
Kılıçdaroğlu'dan belgeli yanıt... Ya özür dile ya istifa et!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir şehit annesine 121 lira 96 kuruş ...
Akşener: Bu vicdansız bir bütçedir!
İYİ lideri Akşener partisinin grup toplantısında, Meclis'te kabul edilen ...
 
Bakan Selçuk İzmir'de... "Deprem sonrası 48 milyon TL"
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, İzmir'de kadın kooperatifi temsilcileriyle ...
MHP'li Başkan: Belediye benim, ağzınıza tükürürüm!
Burdur Çeltikçi ilçe Belediye Başkanı MHP’li Recep Aydın'ın, kızını belediye ...
Erdoğan Toprak: "Adres kodu uygulaması seçim öncesi hile hazırlığıdır"
Türkiye'deki tüm adreslere açık adres yerine 9 haneli adres kodu uygulanacak. ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri