ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4672
    Dolar
  • Euro
    35,0825
    Euro
  • Altın
    2.324,140
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    13/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
16 Mayıs 2020 Cumartesi - 10:15

Çeşme Projesi için STK’lardan çok sert tepki

İzmir'deki sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ortak bir yazılı açıklama yaparak Çeşme Yarımadası için düşünülen yeni yapılaşma projesine tepki gösterdi. Açıklamada, bunun bir rant projesi olduğu ve destekleyenlerin kamuoyunda teşhir edileceği vurgulandı.

Çeşme Projesi için STK’lardan çok sert tepki

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Çeşme’de düzenlediği toplantı öncesinde kaleme alınan bildiriye, İzmir Kent Konseyleri Birliği, Buca, Foça, Karaburun, Konak, Ödemiş, Urla Kent Konseyleri, Urla Kent Konseyi Çevre Komisyonu, FOÇEP, EGEÇEP, Gülder, İzmir Yaşam Alanları, İZÇEP, Bornova Halk Forumu, Foça Forum, Sokak Sanatçıları Derneği, Sol Parti İzmir, TKP Çeşme kuruluşları imza attı. STK'lar ve siyasi parti temsilcileri, Çeşme Yarımadası'na yaklaşık 1.5 milyon kişilik yeni nüfus getireceği öngörülen yapılaşma projesine sert tepki gösterdi. Açıklamada, bunun bir rant projesi olduğu ve destekleyenlerin kamuoyunda teşhir edileceği vurgulandı.

Yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Bölgedeki “Acele Kamulaştırma kararının kaldırılmış olması “Koruma ve Gelişim Bölgesi” talanını  masum hala getirmez.

İktidar ve talancıları sözde geri adım atılmış  gibi, bir kandırmaca içerisindedir.  

Önce konuyu bir anımsayalım ocak ayı sonunda gelen “acele kamulaştırma” kararının hemen sonrasında Çevre örgütleri, Odalar, Kent Konseyleri, bilim insanları, Partiler  bilgilendirme yapmak ve kamuoyu yaratmak için Urla (14 şubat) ve Çeşme (19 Şubat) toplantılarını gerçekleştirdi. 

İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı, Turizm Bakanı ile görüştü.

Meselenin kamu yararı olmadığı gibi, kamu zararı yaratacağını hemen gören Çevre Örgütleri, Çevre Gönüllüleri, Kurum ve Meslek  Odaları 21 ve 24 Şubat tarihlerinde projenin durdurulması için dava açtılar.

Turizm Bakanı Ticaret Odası’nda, yalnızca çağrılı davetlilerin katılabildiği ve basına da kapalı olan bir toplantı düzenledi.  Bu görüşme olurken Çeşme’de projenin yöre halkının ve temsilcilerinin görüşünün alınmadan hazırlanmasının yanlış olduğunu vurgulayan bir toplantı yapıldı. İzmir’de Ticaret Odası önünde ise Bakanın toplantısı protesto edildi ve bir basın açıklaması ile talan dile getirildi. (9 Mart).

Kent konseyleri, Partiler, Meslek Odaları yazılı ya da sözlü açıklamalar yaptı, raporlar hazırladılar. Yerel  Yöneticileri bu tuzağa düşmemeleri için defalarca uyardılar. 2 aylık bu hızlı süreç pandemi krizi ile duraklamış gibi oldu.

Pandemi bize ekolojik dengeleri bozduğumuzda, korunması gereken alanları yok ettiğimizde, doğayla barışık yaşamak yerine onu yenmeye çalışan girişimler peşinde koştuğumuzda başımıza neler gelebileceğine dair bir ders verdi. Ülkemizin her yöresinde büyük doğa yıkımları sonucu çıkarılan değerli (!) madenlerin böyle bir ortamda nasıl anlamsızlaştığını; ormanlarımızın, meralarımızın, tarım alanlarımızın, hayvancılığın ne kadar değerli olduğunu bir kere daha gösterdi.

Oysa ki 5 mayısta “İzmir Büyükşehir Belediyesi çağrısıyla Çeşme Belediyesi,  İzmir Ticaret Odası, Alaçatı Turizm Derneği, Çeşme Otelciler Derneği ile TMMOB’a bağlı 5 meslek odası bir araya geldi. Toplantıda, projeye ilişkin herhangi somut bir belge ve bilginin paylaşılmadığı,  sadece turizmin sürekliliğinin önemi ve değerinin vurgulandığı, olumsuzluklar varsa bunların giderilmesi için bir Kurul oluşturulmasına ihtiyaç olduğunun söylendiği öğrenildi. Toplantıya katılan Odalar açtıkları davaya da konu olan itirazlarını toplantıda dile getirdiklerini, Kurul’da  kalarak yanlıştan dönülmesi konusunda ısrarcı olacaklarını açıkladılar. Büyük Şehir Belediye Başkanı ise  bu toplantı sonrasında Turizm Bakanı ile video konferans aracılığı ile “mini bir turizm zirvesi” yaptığını, “turizmin geleceği ile ilgili önemli kararlar alındığını” basında paylaştı.

Bu gelişmelerle yeniden tazelenen süreç,  pandemi günlerinde  bile  “iştahı kesilmeyen rant çevrelerinin” gözlerinin ne kadar hırsla kaplı olduğunu göstermektedir.

Herkesin can derdinde, geçim derdinde olduğu bu zor günlerde iktidar, yerel yönetimlerin de desteğini alarak doğayı ve yaşam alanlarımızı mahvetmeye devam etme pervasızlığında ısrar ediyor.

Yerel Yöneticiler “ortada proje yok bakalım projelerini görelim” söylemleriyle iktidarı, sermayeyi cesaretlendiriyor,  “Marka İzmir” hedeflerini parlatıyor.  “Rant varsa bunu Çeşmeliler yemelidir”, ’’Yatırımcıya kırmızı halı sererim’’ diyen Belediye Başkanı Çeşme’yi,  Yarımada’yı yok etmenin önünü açıyor, buna destek veriyor.

Önce Belediye Başkanlarına sesleniyoruz. Sizler “İzmir’i katılımcı bir yapı ile yöneteceğiniz” sözünü vererek aday oldunuz.  Ama süreç içinde sivil toplum kuruluşlarını ve halkı  muhatap almadan, bilimsel verileri önemsemeden, kamu çıkarını gözetmeden “ben seçildim ben ne dersem onu yaparım” noktasına geldiniz.   Uzun bir zamandır, kamu yararına görüş ve önerilerin dikkate alınmadığı artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçek.

Bu anlamda bizler  açık ve  net olarak, şu, bu, veya, ama, demeden yukarıda resmi adı  olan bu rant projesine karşıyız.

Nasıl ki İzmir’e Körfez Geçiş projesine karşı durduysak, Nasıl ki Jeotermal ihalelerine karşı durduysak,Nasıl ki Zorlu’nun Gökdelenine karşı durduysak,

Nasıl ki kentin utanç alanı olacak olan İstinye Park’a karşı durduysak, Salda’ya, Kaz dağlarına sahip çıkıyorsak, İstanbul’a kanal yapılmasına karşıysak, bu rant projesine de karşıyız.

İstemezükçü olduğumuzdan değil,  kamusal alanlarımızın, varlıklarımızın, yaşam alanlarımızın talanına  karşı olduğumuzdan.

Bu konuda “rantı biz yiyelim”, “önce projeyi görelim” gibi söylemlerle toplumu projeye alıştırmaya çalışan politikalara da karşıyız.

Bu tür talan politikalarını yürüten kim olursa olsun kamuoyuna teşhir edeceğimizi ilan ediyoruz.”

 
İzmirli'ye arabalı sinema morali
 
Büyükşehir Urla'dan elini çekmedi! Kayyuma rağmen hizmet atağı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Partili Çıray haklı çıktı! Virüsle ilgili şok rapor!
Türk Tabipler Birliği, koronavirüs salgınının Türkiye'deki seyrine ilişkin ...
21 ilde maske takma zorunluluğu getirildi
Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı mücadelede sosyal mesafe kuralıyla ...
FETÖMETRE'yi bulan komutan görevden alındı!
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararları ile kritik görevlere ...
 
Başkan İduğ'dan Bornova raporu
Pandemi sürecinde fark yaratan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, ...
İzmir'de bir doktor kaybı daha... Koronaya yenildi!
Koronavirüs nedeniyle daha önce 4 doktorun hayatını kaybettiği İzmir'den ...
Hakim Pehlivan'a büyük destek
Ölüm orucunun ardından yaşamını yitiren Grup Yorum solistlerinden İbrahim ...
 
Foça'da gönüllü öğretmenlerden 10 bin maske
İzmir’in Foça İlçesi’nde gönüllü öğretmenler kamu personelinin maske ihtiyacını ...
İzmir'in kadın dezenfeksiyon timi!
Narlıdere Belediyesi bünyesinde yeni tip koronavirüs sürecinde oluşturulan ...
Korona tedbiriyle aikido
İzmir'de karma engellilerden oluşturulan ve Kovid-19 sürecinde bir araya ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri