ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5261
    Dolar
  • Euro
    34,8838
    Euro
  • Altın
    2.431,490
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    15/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
30 Haziran 2019 Pazar - 13:10

Çeşme'de taş ocağına 6. dava

Çeşme Kent Konseyi tarafından Germiyan Mahallesi'nde düzenlenen toplantıda, baraj havzası yakınındaki taş ocağı için bir kez daha yargıya gidilmesi kararı alındı. 

Çeşme de taş ocağına 6. dava

Çeşme Germiyan Mahallesi'nde daha önce hakkında 5 kez iptal kararı verilen taş ocağına 6. kez ÇED olumlu kararı verilmesi üzerine, Çeşme Kent Konseyi tarafından toplantı düzenlendi. Germiyan Köy Kahvesi'nde düzenlenen toplantıya, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal ve Yürütme Kurulu Üyeleri, Çeşme Belediye Meclisi ve Encümen Üyesi Özay Dinç, Çevreci Avukat Şehrazat Mercan, Urla Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı ve Ege Güney Marmara Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Ali Yanar, İzmir Yaşam Alanları Oluşumu temsilcisi Zait Yanar, Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Seher Gacar, Germiyan Mahallesi Muhtarı Işık Kaya ve çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı.

 
BAKANLIĞA GÖNDERİLMİŞ
Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, "Germiyandaki taş ocakları sorunu için, Çeşme Kent Konseyi çatısı altında, yarımada ve Çeşme'deki çevre gönüllüleriyle bir aradayız. Bundan sonraki toplantılarımıza daha yoğun katılım sağlayarak, çevre duyarlılığını ve Çeşme'nin yaşadığı çevre sorunlarını bütün Türkiye'ye anlatmamız gerekiyor. Bugün yapacağımız toplantı, bilgilendirme toplantısıdır. Hepinize katılımınız için çok teşekkür ederim" dedi.  Açılış konuşmasının ardından, Germiyanlıların taş ocağı mücadelesine hukuksal destek veren Çevreci Avukat Şehrazat Mercan, taş ocağı sorununda gelinen nokta hakkında bir bilgilendirme yaptı. Germiyan Mahallesi'nin etrafının taş ocakları ile sarıldığını vurgulayan Mercan, "Kutlu Aktaş Barajı'nın yakınındaki taş ocağı ile ilgili süreç, 2012 yılında başlamıştı. Bu süreçte, açtığımız davalar sonucunda, biri asfalt tesisi olmak üzere 5 kez ÇED iptal kararı aldırdık. Tarım ve Orman Bakanlığı da bizim yanımızda davaya müdahil oldu. Çünkü mera alanı işgal ediliyordu ve özellikle de zeytin ağaçlarına zarar vereceği gerekçesiyle, duruşmaya avukat da göndererek bizimle beraber hareket ettiler ve iptal kararı çıktı. Her ÇED davasında raporun sayfa sayısı artarak, 700 sayfalık rapora ulaşıldı. Raporu inceledim, taş ocağının zeytinliklere uzaklığı 700 metre ve daha önceki mahkeme kararında da bu tespit edilmişti, 700 metreye kadar yolu asfaltlayacaklarını, toz kalkmasını önleyeceklerini yazmışlar. Sadece bir Ziraat Mühendisi ile rapor düzenletmişler, o raporu İl Tarım Kurulu'ndan geçirmişler, Vali imzalayarak Bakanlık'a göndermiş" diye anlattı. 


14 TEMMUZ'A KADAR DAVA AÇILMALI
Danıştay'ın verdiği kararda, taş ocakları zeytinliklere yakınsa ve zarar veriyorsa, az  ya da çok toz gitmesinin tartışılamayacağını belirttiğini vurgulayan Avukat Şehrazat Mercan, "Danıştay, 'buralara ÇED olumlu kararı vermeyin' diyor. Germiyanlılarla birlikte Ankara'ya giderek, ilgili yerlere bunları anlatmıştık. Bütün bunlara rağmen, tek bir Ziraat Mühendisi'nin hazırladığı bir raporla, çok daha büyük bir faaliyet alanı kapsamı içinde ÇED olumlu kararı aldılar. Bizim, Temmuz ayının 14'üne kadar davamızı açmamız gerekiyor. Ama bu davalar nereye kadar açılacak? 5 kez iptal ettirmiştik. Sonuç odaklı çalışmamız gerekiyor. Bugün burada bir karar almamız gerekiyor. Daha önce açtığımız davalarda vekalet verenlerin çoğalmasını istiyoruz. Bu defa Çeşme Belediyesi'nin ayrı bir dava ile değil, bizimle, yani vatandaşla beraber hareket etmesini istiyoruz. Ayrıca, sesimizi daha fazla duyuracak toplantılar yapmalıyız. Çok daha etkili bir çalışma yapmamız gerekir" diye konuştu.
ÇEŞME'NİN BİRÇOK SORUNU VAR
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da yaptığı konuşmada, bugüne kadar sadece taş ocakları için değil, RES'ler, balık çiftlikleri ve Ovacık Jeotermal ile ilgili çevre mücadelelerine destek verdiğini vurgulayarak, "Çeşme'nin çevre sorunları sadece bunlar değil. Çeşme'nin karşısında, çok katlı betonlaşma problemi de var. Ayrıca kirletilen sularımız, alt yapı eksikliği, kıyılarımızın, sokaklarımızın işgali ve ses kirliliği gibi birçok sorunumuz var" diye belirtti. Çeşme'de sezonu uzatacaklarının altını çizen Başkan Oran, "Biz Çeşme'de, herkese daha çok iş, daha çok aş vermek istiyoruz. Bu da sezonu uzatarak olacak. Bir taraftan ticaretin dengesini korurken, diğer taraftan da Çeşmemiz'i korumak zorundayız. Bu bilinçle hareket edeceğiz. Çeşme'de yıllarca önceden olması gereken, ama bu zamana kadar hiç kimsenin cesaret edip de yapamadığı bir şeyi yaptık; Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nü kurduk. Önümüzdeki hafta 2 Çevre Mühendisi'ni işe alıyoruz. Bununla beraber yönetmeliğimiz ortaya çıkıyor. Bu müdürlüğümüzle, Çeşme'nin çevre sorunlarıyla daha etkin mücadele edeceğiz. Biz kanundan gelen gücümüzü biliyoruz. Bir şey daha biliyoruz; halka rağmen hiçbir şey yapılamaz" diye açıkladı. 


ÇEVRE SORUNLARINA KARŞI BİRLİKTELİK MESAJI
Belediye'nin kanunlarla sınırlı olduğunu belirten Başkan Oran, "Kanunlar çerçevesinde, kanunun bana verdiği yetkiye dayanarak her şeyi yapacağım. O çizgi çerçevesinde ben buradayım. Ama onun dışında tüm desteğimi de size vereceğim. Sadece Germiyan taş ocakları sorununda değil, Çeşme'nin tüm çevre sorunlarında birlikte olabilmeliyiz. Çeşme Kent Konseyi'nin Çevre Meclisi ve Çeşme Belediyesi'nin kuruluş aşaması süren Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, çok etkili, önder pozisyonda olması gerekir" diye vurguladı.  Çeşme'de tarım ve hayvancılığı da canlandıracaklarını ifade eden Oran, "Belediye'nin, sadece Germiyan'da yüzlerce zeytin ağacı ve köyden belediyeye geçen mallar var. Germiyan'ın mallarından elde edilen gelirin, Germiyan'da harcanacağının taahhüdünü buradan veriyorum. Ama herkesten de hak edilen kirayı alacağım. Belediye'nin mallarında hiç kimse bedava oturmayacak. Bununla ilgili çalışmalarımızı da başlattık. Çeşme'de tarım ve hayvancılığı yeniden ayağa kaldıracağız. Dünyanın yeniden keşfettiği tarım ve hayvancılığı, imkanlarımız varken korumamız gerekir. Taş ocaklarının karşısında, tarım ve hayvancılık ile güçlenerek ayağa kalkmamız gerekir. Temmuz ayı meclisimizde, çiftçilerimize kara kılçık buğday dağıtmak için karar alacağız. Kara kılçık buğdayı satın alacağız ve çiftçilerimize ücretsiz dağıtacağız. Sadece bir şartımız var; ne kadar buğday verdiysek, bir sonraki yıl o kadar buğdayı geri isteyeceğiz" diye açıkladı. 
KİRAYA VERİLSE DE KAPATILAMAZ
Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Seher Gacar da bir konuşma yaparak, "Mikro düzeydeki örgütlenme ve onun çatısındaki Çeşme Kent Konseyi ile Çeşme'nin çevre sorunlarının çözüleceğine inanıyorum. Bu mikro örgütlenmede muhtarlara çok büyük görev düşüyor. Muhtarlarımız bu konuda destek verebilse, bilinçli olsa, sorunların çözümü çok daha kolay olur. Kıyılar ile ilgili soruna gelince, kıyılar Anayasa gereği herkesin kullanımına açıktır. Kapatılamaz. Kiraya verilmiş olsa dahi, kapatılamaz. Ama maalesef Çeşme'deki Beach Clublar'a ücret ödemeden giremiyorsunuz, sahili kullanamıyorsunuz. Ruhsat ile ilgili kanuna atıfta bulunarak diyorum ki; çevreye zarar veren ya da yasa dışı faaliyet yürüten işletmelerin ruhsatları iptal edilebilir" diye konuştu. 


TÜM ÇEŞME'Yİ İLGİLENDİRİYOR
Germiyan'da, 12 yıl önce taş ocağı mücadelesini başlatan Germiyan eski Muhtarı Şadan Kaya da bir konuşma yaparak, "Bu taş ocağı sorunu, sadece Germiyan'ın değil, tüm Çeşme'nin sorunu. Taş ocağı, Çeşme'nin suyunu sağlayan barajın korunma sahası içinde yer alıyor. Suyu kullanan tüm Çeşme. Biz, ÇED kararına imza atan kişileri de mahkemeye vermeliyiz" diye kaydetti.  Çeşmeli çevrecilere destek için gelen Urla Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı ve Ege Güney Marmara Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Ali Yanar da bir konuşma yaparak, "Sorun, sistem sorunu. Sermaye, ciddi olarak yaşam alanlarımıza saldırıyor. Biz, karşısında zayıf kalıyoruz. Örgütlü mücadele etmemiz gerekiyor. İki tane liman projesi, eski İzmir yolunun bölünmüş yola çevrilmesi projesi, yatırımcıları, taş ocaklarının kapasitesini arttırmaya ve yeni taş ocakları açmaya yöneltiyor. Urla'da ve Çeşme'de taş ocakları sayısı ciddi olarak artmış durumda. Doğaya, telafisi mümkün olmayan zarar veriyorlar. Taş ocakları sayısının sınırlandırılması gerekir"diye konuştu. 

 
Başkan Soyer'den kabotaj kulaçları
 
Kiraladığı evde elektrik akımına kapılıp öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'den kabotaj kulaçları
Daha önce engelli aracıyla Kemeraltı turu atması, makam aracı yerine bisikletle ...
Karabağlar, Madımak'ı türkülerle anacak
Karabağlar Belediyesi, Sivas Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden aydın ...
Bisiklet tutkunları Karşıyaka’da buluşuyor
Bisiklet kullanımını teşvik etmek ve yaygınlaştırmak için çalışmalarını ...
 
İmamoğlu: Esenler Otogarı'nı peşkeş çekeceğim
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Esenler Otogarı'nı Teknoloji Üssü'ne dönüştüreceklerini ...
Çiğli'de planlı yönetim dönemi
Çiğli'de daha katılımcı bir yönetim anlayışı hedefiyle yola çıkan Başkan ...
Başkan Soyer’den Kadifekale müjdeleri
?İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin tarih ve turizm ...
 
Bornova'da eğitime tam destek
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...
Bayraklı'da park devrimi! Baştan aşağıya yenilendiler...
Bayraklı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelindeki ...
Başkan Selvitopu hız kesmiyor... Muhtarları topladı, eşit hizmet sözü verdi
Seçim sürecinin geride kalmasına rağmen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri