ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2781
    Dolar
  • Euro
    35,0331
    Euro
  • Altın
    2.474,330
    Altın
  • Bist-100
    10.547,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/27°
    ADANA
  • ANKARA
    9/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/25°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/30°
    IZMIR
  • KONYA
    12/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sevgilisini kalbinden bıçaklamıştı... Irına'nın cezası belli oldu!
Sevgilisini kalbinden bıçaklamıştı... Irına'nın cezası belli oldu!
CHP'li Polat'tan köprü ve otoyol zammı tepkisi!
CHP'li Polat'tan köprü ve otoyol zammı tepkisi!
Yollar ayrıldı... Fatih Terim'ın Yunanistan macerası sona erdi!
Yollar ayrıldı... Fatih Terim'ın Yunanistan macerası sona erdi!
SPK'dan 2 şirketin halka arzına onay!
SPK'dan 2 şirketin halka arzına onay!
20 Aralık 2020 Pazar - 15:34

Çiçek üreticileri isyanda!

Koronavirüs, çiçekçilik sektörünü de fena vurdu. Türkiye'nin çiçek üretim merkezlerinden biri olan Yalova’da çiçekçilerin ekonomik sıkıntıları pandemi sürecinde dayanılmaz hale geldi. Çiçekçiler, "Çok zor durumdayız. Korona başladığından itibaren malımızın yüzde 70'i, 80’i çöpe gidiyor. Destek alamadık. Daha ne nereye kadar dayanacağız. Eve ekmek götürmek istiyoruz. Gidişat iyi değil. Herhalde en son çare bütün ürünleri toplayıp Ankara'nın girişine ya da Meclis'in kapısına dökeceğiz" dedi.

Çiçek üreticileri isyanda!

Yapılamayan düğünler, nişanlar, özel günlerin kutlanamamaları, hafta sonu iş yerlerinin kapanması, özellikle kesme çiçek ile süs bitkilerinin iç ve dış piyasadaki ticaretini neredeyse durma noktasına getirdi. Yalova'da çiçekçiler, çiçek üreticileri, kesme çiçek sektörü temsilcileri seslerini duyurmanın yolunu arıyor. Vergisini veren, kirasını ödeyen, eleman çalıştırarak istihdama katkı sağlayan, esnaf odasına kayıtlı yüzlerce çiçekçinin derdi aynı. Evlerine ekmek götürmek. 

Seralarını kapatıp, demirlerini hurdacıya satmayı, kendi iş yerinin kapasına kilit vurup yevmiyeyle çalışmayı düşünen çiçek satıcıları ve üreticileri yaşadıkları zorlukları ANKA'ya anlattı:  

“MALIMIZIN YÜZDE 70'İ 80'İ ÇÖPE GİDİYOR"

Sektör olarak zor günlerle baş başa kaldıklarını anlatan çiçek üreticisi Harun Tanır, şunları söyledi:

"Korona başladığından berri bir yıldır işimiz çok sıkıntılı. Malımızın yüzde 70’i, 80’ni çöpe gidiyor. Satılanlarda taban fiyat en düşük. Kurtarmıyor. İşçilik, ilaç gübre, bahçe giderleri. Bir yıldır çok zor durumdayız. Destek de alamadık. Ama bütün kredilerimizi ödemek zorunda kaldık. Ödeyemediğimiz zaman veresiyemiz kesildi. İlacı, gübreyi peşin istemeye başladılar. Peşin olunca alsan bir dert, almasan bir dert. Eksen satılır mı? Ekmesen sera boş. Sebze diyoruz sebze de zor. Baba mesleği çiçekçilik yaptık bu yaşa kadar geldik ama zor durumdayız. Bir yıl oldu. Hani geçen kışı atlattık. Yazın bir iki ay çok güzeldi. Kurbanda filan işler açıldı bir daha yasak gelmesi, şimdi bu kapatma. Daha ne zamana, nereye kadar dayanacağız? Kesme çiçekçiliğe hükümet tarafından bir destek yok. Çiçeğimiz satılsın isteriz, evimize ekmek götürmek isteriz.” .

"SATIŞLAR YÜZDE 1'LERE DÜŞTÜ"

Koronavirüs salgınının kendilerini ciddi anlamda etkilediğini söyleyen Ertuğrul Pehlivan da sıkıntılarını şöyle anlattı:

"Yasaklar başlayana kadar nispeten işlerimiz oluyordu. Yasaklar geldikten sonra çok kötü duruma düştük. Özellikle kafeler, düğünler, gazinolar olmayınca bizim satışlar yüzde birlere düşüyor. Yüz buket satıyorsak bir buket veya iki bukete düştü. O vaziyette. Kafeler açıkken bazı seyyar satıcılar ellerine gülü alıyordu kafelerde sevgililere satıyordu. Kafeler kapanınca tamamen kesildi. Düğünlerin, nişanların azalmasıyla işlerimiz iyice bitti. Çok kötü durumlar. Yasaklar bitene kadar işimiz zor. Ayakta kalmaya çalışacağız." 

“BU ÇİÇEĞİ SATAMAZSAK AÇIZ”

Çiçek satıcısı Canan Usta, “Koronavirüs davasına çalışamıyoruz, bir yere gidemiyoruz. Yani zor durumdayız. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Bu çiçeği satamazsak açız. Başka durumuz da yok. Mecbur bunu satıyoruz. Bu korona davasına işlerimiz kapandı iyice. İş yok, güç yok. Geliyoruz bunu yapıyoruz. Mecburuz bunu yapmaya. Anca çoluk çoğumuza bir ekmek parası götürüyoruz, başka bir şey yok” dedi.

"GEMİ KARAYA OTURMUŞ DURUMDA"

Kesme çiçek üreticisi  Sinan Özaydın da pandemi öncesi yaptıkları satışlarla ayakta durmaya çalıştıklarını belirtti. Herhangi bir  destek görmediklerini ifade eden Özaydın, şunları söyledi:

"Gidişat iyi değil. Sera da dört kişi çalışıyordu, ücretsiz izin verdik onlara. Şu an ben bir tek ben varım. Sağolsun baba yardım ediyor. Bu şekilde ayakta duruma çalışıyoruz. Geçinemiyor üretici. Zorlanıyoruz. Şu an gemi karaya oturmuş. O şekilde ilerlemeye çalışıyoruz. Zor yani. Haftanın iki günü borsada satışımız var. Orada ne sattıysak onunla dönüyor çark. Biraz destek olunabilir. Üretici çiftçi olarak biz bankalara gittiğimizde. Anlatılan gibi değil. Biz öyle kolay kredi alamıyoruz. Yani ben bankadan 20 bin lira istesem banka benden yerimi ipotek istiyor. 'Gübreden KDV'yi kaldırdık' diyorlar. Kaldırdıkları KDV'nin dafa fazlası fiyatına yansıdı. 50 liraya aldığım gübreyi 120, 130 liraya alıyorum. Gübre yurt dışından geldiği için kur farkıyla sürekli fiyatı yükseliyor. Bizim sektörde gübresinden tohumuna her şey yurt dışından geldiği için dövizdeki artış nedeniyle, bir aldığım ürünü bir daha aynı fiyatla alamıyorum. Benim gelirim sürekli azalıyor, ama gider ve maliyet sürekli artıyor. Kazancımız yükselmiyor ki hep bizden gidiyor."  

“SERALAR HURDA FİYATINA DEMİRCİLERE GİDECEK”

Yalova ve Çınarcık’ta Koru Beldesinde çiçekçilikle uğraşan Önder Erdinç, dede mesleği çiçekliği 30-30 yıldır yaptığını, bu yılın çiçekçilik sektörü için en kötü yıl olduğunu söyledi. Çok kötü bir sezon geçirmelerine rağmen mart ayından bu yana hiçbir destek alamadıklarını ifade eden Erdinç, şunları paylaştı:

"Her yerin kapalı olmasından dolayı çiçeklerimizin hepsi ellerimizde kaldı. Çiftçiye hiçbir şekilde destek verilmiyor. Ama sayın bakanımız çıkıp televizyonlara 'Çiftçilere çok büyük desteklerimiz var' diye açıklamalar yapıyor. Doğrudur vardır. Ama söylenen rakam. Milyonlar, milyarlar olduğu konuşuluyor. Ama bir de çiftçi başına düşün rakamı anlatsınlar. Bize bu destekleri vermeyin. Bu pandemi sürecinde çiftçinin sigortasını ödeyin. İlaç gübre desteği hiç yok. KDV’yi kaldırmış ama fiyatlar müthiş derecede zamlandı. Böyle giderse tarım sektörü üç beş seneye biter. Seralar hurda fiyatına demircilere gider. Çünkü sektör çok kötü durumda. Nasıl geçineceğim ben sadece sigortamı ödemeye kalksam senede 10 bin lira geçecek. Yani gidişatımız iyi değil. Devletin yapmasını istediğimiz şey çiçek sektörünün önünü açması. Yazın kendi yaptığımız konservelerimiz var, onları şu an yiyoruz. Hadi bu ayı ödedik ödemelerimizi. Önümüzdeki ay ne yapacağız? Çocuklar internetten ders görüyor her ay 110 lira internet parası ödüyorum. Bu evin hiç mi ihtiyacı yok? İşin altından çıkamıyoruz. Yevmiyeye gideceğiz. Bu çiçekleri satmazsak elimizde kalacak.

"SEÇİMDEN SEÇİME KARANFİL DAĞITIYORLAR, ŞİMDİ ÇİÇEK DAĞITIN Kİ ÇİÇEKÇİLERİ AYAKTA TUTUN"

Şimdi her günü yasakladılar. Eğlenen, evlenen yok. Cenazeler 30 kişi onlar da zaten sinirli. Ne yapacağız? Devlet bizden alsın. Bir ara devletimiz sebze kuyrukları (pazarları) açmıştı. Gene açsın çiçek de satsın. Seçimden seçime karanfil dağıtıyorlar. Bu zor günlerde bu çiçeği dağıtın ki çiçekçileri ayakta tutun. Nedense düğünler kısıtlanırken yazın bütün plajlar açıktı. Herkes eğleniyordu ama düğüne gidemiyordu. Her şey birbirine bağlı. Bundan sonra tek bir umudumuz kaldı. Her halde en son çare bütün ürünleri toplayıp Ankara’da bir yere dökeceğiz. Ama Meclis'in önüne ama Ankara’nın girişine. Çiçek üreticisi sesini duyurması lazım.” 

 

 
"İzmir yeni bir Efes kazanacak"
 
İşsiz gençler için nafaka kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mandalina yüz güldürdü!
Ekimde başlayan mandalina sezonunun sonuna gelinirken yüksek rekolte ve ...
Pandemi o bölgedeki konut fiyatlarını patlattı
Merkez Bankası'nın Ekim 2020 Türkiye Konut Fiyat Endeksi'ne (KFE) göre, ...
Hastaneye 2 solunum cihazı bağışladılar
K.F.C. Gıda’dan Menemen Devlet Hastanesi’ne 2 tane solunum cihazı ve 20 ...
 
BAYOSB’den örnek eğitim projesi
Yeşil OSB uygulamaları, eğitim merkezi, modern altyapı ve lojistik avantajları ...
Gelinlik Fuarı için flaş karar...
Moda sektörünün dünyaya açılan kapısı IF WeddingFashion İzmir – Gelinlik, ...
Türk bankaları için korkutan uyarı
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ...
 
EİB 15. Moda Tasarım Yarışması'nda kazananlar belli oldu
Ege İhracatçı Birliklerince (EİB) bu yıl 15'inci kez düzenlenen ve online ...
İkinci el araç satışlarında son durum
Covid-19 salgını nedeniyle toplu taşımadan kaçınmak isteyen yurttaşlar, ...
Taksit sayılarına yeni düzenleme
BDDK'dan kredi kartı taksitlerine düzenleme... Taksit sayısı; fiyatı 3 ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri