ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2520
    Dolar
  • Euro
    34,7592
    Euro
  • Altın
    2.441,780
    Altın
  • Bist-100
    10.269,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/27°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
1 Ağustos 2019 Perşembe - 13:05

Çifte maaş ve akraba atamaları Meclis'e konu oldu

AKP’li belediyelerin yanı sıra CHP’li belediyelerin de dahil olduğu ‘akraba atamaları’ skandalı ardından CHP, bu durumu önleyecek kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklife göre belediye başkanları iştiraklerde görev alırsa ‘huzur hakkı’ denen maaştan faydalanamayacak, başkanların 1. ve 2. derece akrabaları belediyeye alınmayacak.

Çifte maaş ve akraba atamaları Meclis e konu oldu

CHP, bir süredir kamuoyunda tartışılan belediyelerde akraba atamaları ve belediye başkanlarının birden fazla maaş almasına yönelik uygulamaları sonlandıracak kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzalarını taşıyan teklif, belediye başkanlarına “yönetim kurullarında aldıkları görevler nedeniyle herhangi bir ödeme yapılmaması,  belediye başkanlarının akrabalarının belediye şirketleri ile istisnai memuriyet kadrolarına atanamamasını” öngörüyor.

İSTİSNAİ MEMURİYET KADROLARINA ATANAMAZ

CHP’nin 3 grup başkanvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, Belediye Kanunu’na ek madde eklenmesini içeriyor.

Kanuna eklenecek maddeyle, belediyenin ortak olduğu şirketlerde yönetim kurulu başkanı veya üyesi olması ya da yönetici niteliğinde başka bir görev alması halinde belediye başkanına bu görevi dolasıyla herhangi bir ödeme yapılamayacağını öngörüyor.

Teklif, ayrıca belediye başkanının eşi ile birinci ve ikinci dereke akrabaları ile akrabalarının eşlerinin belediyede, bağlı kuruluşlarda, belediyenin ortak olduğu şirketlerde yönetici olarak görevlendirilemeyeceğini, istisnai memuriyet kadrolarına atanamayacağını içeriyor. Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

LİYAKAT DIŞI ATAMALARDA CİDDİ ARTIŞ

“Kamu yönetiminin uzun yıllardır çözülemeyen sorunlarından birisi de seçilmiş veya atanmış yöneticilerin fırsat bulduklarında yönettikleri kurumların kadrolarını veya yönetici pozisyonlarını kendileri ya da yakınları için bir kazanç aracına dönüştürme eğiliminde olmalarıdır.

Literatürde, akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık olarak tanımlanan nepotizm bu durumu niteleyen bir kavram olarak doğmuştur. Çalışanların beceri, kabiliyet, başarı ve eğitim düzeyi vb. özellikleri yerine akrabalık ilişkilerini esas alan bir istihdam politikası hem adalet duygusunun incinmesine böylece kurumlara duyulan güvenin zayıflamasına hem de kaynakların verimsiz kullanılmasına neden olmaktadır.

Son dönemde liyakat dışı atamalarda ciddi bir artış olduğu görülmekte, liyakat gerektiren üst düzey (büyükelçi, rektör vb.) görevlere siyasi kayırmacılıkla iktidara yakın siyasetçilerin akrabalarının, eski siyasetçilerin getirildiğine tanık olunmaktadır.

KAMU YÖNETİMİ NEPOTİZMDEN ARINMALI

Milyonlarca genç KPSS’de ter döküp bir kuruma atanmayı beklerken,  siyasetçilerin ya da üst düzey bürokratların yakınlarının istisnai kadrolara yapılan atamalarla memuriyet kadrolarına geçirildiği görülmektedir. Özgür aklın kurumları olması gereken üniversitelerin bile bu süreçten etkilendiği, akademisyen kadrolarına, rektörlerin ya da siyasetçilerin yakınları, kişiye özel ölçütler konularak atanmaktadır.

Kamu yönetiminin tüm alanlarının nepotizmden arındırılması gerektiği açıktır. Siyasi parti ayrımı gözetmeksizin yerel yönetimlerde benzer örnekler, 31 Mart seçimlerinin ardından kamuoyuna yansımış ve tepki çekmiştir.

Bu yaşanan örnekler ciddi bir etik problem teşkil etmekle birlikte, mevzuattaki yasal boşlukların giderilmesi için önlemler alınması gerektiği de ortadadır. Bu nedenle kamu yönetiminde yaşanan ve halkımızın şiddetli tepkisini çeken akraba kayırmacılığı sorununun mevcut yasal boşluklar ortadan kaldırılarak bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir.” (BİrGün)

 
Güzelbahçe'de temizlik seferberliği
 
Kayıtsız Suriyeliler barınma merkezine gönderildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akşener'den kurultay öncesi flaş karar
İYİ Parti İzmir kurucularının başlattığı ve etkisi ülke çapına yayılan ...
Erdoğan, Bahçeli’yi evinde ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ...
Şok iddia: Limanı genişletmek için antik kenti yok ediyorlar!
İzmir Aliağa'daki Nemport A.Ş. limanının genişletilebilmesi için hemen ...
 
Kaftancıoğlu, CHP'li gençlerle buluştu.. İlkelere bağlı kalacağız
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İzmir'in Seferihisar İlçesi'ndeki ...
Kılıçdaroğlu belediye atamalarına tepkili
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Türk İş’i ziyaretinde CHP’li belediye ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşme ...
 
Salıcı: Titizlikle araştırıyoruz
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile İstanbul İl Başkanı Canan ...
''Yeşile düşmanlığınız ne zaman bitecek''
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Torbalı’da kızılçam ağaçları ...
CHP'li Sındır'dan elektrikli traktör çıkışı
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri