ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
21 Haziran 2023 Çarşamba - 11:14

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz Projesi'nin temeli atıldı..

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 600 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirdiği Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin 4. Faz Projesi'nin temel atma töreni yapıldı. İzmir Körfezi'ndeki kirliliği gidermek ve iyileşmeyi sürdürmek için büyük önem taşıyan projeye dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Temiz körfez için ayırdığımız bütçe 11 milyar 95 milyon TL. Bu şehrin yarını ve çocuklarımız için. Körfez kirliliğini kökünden çökmek için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz Projesi nin temeli atıldı..

SONKALEİZMİR-Çiğli Kaklıç'taki tesis alanında yapılan törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu, yüklenici firma ARBİOGAZ'ın Başkanı Mehmet İzolluoğlu ile yurttaşlar katıldı. 



Tören öncesi İzmir Folklor Derneği zeybek gösterisi yaptı. Ardından projeyi hayata geçirecek İZSU'nun ilçe genelindeki çalışmaların anlatıldığı video izletildi.

"YARIM ASIRDIR ÇÖZÜM BEKLEYEN EN BÜYÜK SORUN"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi'nin mevcut durumunun 50 yıllık süreçte olduğunu anlatarak şöyle konuştu:

"Hepimiz çok iyi biliyoruz. Yarım asra yakın süredir devam eden en büyük sorun Körfezimiz'in kirli olmasıdır.  O kirlendikçe biz ondan uzaklaşmışız, o da bizden uzaklaşmış. 72-73 yıllarıydı. Hava eğitim lojmanlarında, Güzelyalı'da oturuyorduk. Sabah evden çıkıp denize girerdik. 50 yıl boyunca her gün bundan uzaklaştık. Birbirimize küstük adeta Körfez'le. İçinde yüzümez, güneşlenemez, güzel kokusunu duyamaz olduk. Aramıza küslük girdi. 50 yıllık küslüğün sona yaklaştığını müjdeleyen en önemli anlardan birini yaşıyoruz. 'Yaşayan Körfez' seferberliğimiz bugün yeni bir aşamaya kavuşuyor. Körfez'in temizlenmesi İZSU'nun 27 Nisan'da açıkladığı 100. yılda 100 proje programının en önemli ayağını oluşturuyor. Körfez için ayırdığımız bütçe 11 milyar 95 milyon TL. İZSU'nun yapacağı 100 büyük yatırımın toplam bütçesi ise 20 milyar lira. İZSU'nun yatırım bütçesinin yarısından fazlasını kent merkezinin yarım asırdır beklenen en büyük sorunun çözmek için ayırdık."



"KİRLİLİĞİ KUŞATMA ALTINA ALDIK"

Körfez'deki kirliliği gidermek için yaptıkları çalışmaları anlatan Soyer şöyle devam etti:

"Körfez'e 50 yıldır akan kirliliği, karadan, kıyıdan ve denizden kuşatma altına aldık. Körfez'le ilgili geçmişte birçok çalışma yapıldı. Birçoğu tamamlanmış, bir kısmı yarım kalmış. Önceki tüm belediye başkanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Kirliliği halının altına süpürmek yerine yeni bir plan belirledik. Körfezdeki kirliliği kuşatma altına aldık. Kirliliğin kökünü kazımış olacağız. Körfez'in temizliği ile ilgili kimse mucize beklemesin. Elimizde sihirli değnek olmadığını biliyoruz. Bu meşakatli yolda yürümeye kararlıyız. Kimse bu işlerin on yıllara yayılacak yatırımlar olduğunu da zannetmesin. Geçen yıl Mayıs ve Haziran aylarında koku şikayetlerini görüyorsunuz. Bu sene ile arada büyük fark var. Yaşayan Körfez seferberliği ile projelerimiz ilerledikçe bu şikayetlerin hayatımızdan çıkacağını göreceksiniz. "



YAĞMUR SUYU HATTI SEFERBERLİĞİ

Başkan Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çalışmalar Buca'nın Çiğli'nin üst noktalarından başlıyor. Buca'daki ana arterleri trafik güzergahlarını kazmak zorunda kalıyoruz. Kanalisazyon kanallarını gün yüzüne çıkarıyoruz. Şehrin altına geniş dereler inşa ediyoruz. Son üç yılda Körfez'e açılan 220 kilometrelik yağmur suyu hattını tamamladık. 2023 yılında 7 milyorlık dev yatırımya yağmur suyu hattı daha yapacağız. Yatırımlarımız Balçova'dan Çiğli'yie kadar tüm Körfez'i saran ileçeleri kapsayacak. İzmir'in yağmur suyu hatları ile kanalisayon hatlarını birbirinden ayırmış olacağız. Çocuklarımıza tertemiz bir Körfez bırakmanın yolu kirliliğin kökünü kazımak. Bunun yolu da yağmur suyu hatlarını yapmak. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin birinci, ikinci ve üçüncü fazları düşük performasla çalışıyordu. Bunu en üst seviyeye çıkarıyoruz. "

"GÖLGE ETMESİNLER"

Yatırımların maliyetine değinen ve hükümeti eleştiren Başkan Soyer şunları kaydetti:

"Elbette bu yatırımlarımızın devasa bir maliyeti var. Biz, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU'nun bütün kurumsal kapasitesini harekete geçirerek Yaşayan Körfez Seferberliğini başlattık. Günü kurtarma değil, 50 yıllık bir planlamayla İzmir'in ana sorunlarından birine kalıcı bir çözüm üretiyoruz. Hükümetten de İzmir'in geleceğine yapılan bu yatırımlara destek olmalarını bekliyoruz. Fakat bu güne kadar yaşadığımız tecrübelerimizden yazık ki böyle olmayacağını tahmin ediyoruz. O yüzden gölge etmesinler, başka ihsan istemiyoruz. Biz elbette 11 milyar bütçeli Yaşayan Körfez Seferberliğini kendi imkanlarımızla tamamlamaya muktediriz. Geçtiğimiz hafta bu konuda Fransız Kalkınma Ajansıyla bir iyi niyet anlaşması imzaladık ve çok düşük faizli, uzun vade yatırım kredisini İzmir’e kazandırdık. Bu kredi anlaşmasının kimsenin hatrına verilmiş bir lütuf olmadığını belirtmek isterim. İzmir’e taşıdığımız bu yatırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun Türkiye’de yaşanan ekonomik krize rağmen sürdürdüğü mali disiplinin ve güvenilirliğinin bir sonucudur.

"EMİN ADIMLARLA İLERLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Dördüncü Fazın ihalesini 26 Nisan’da tamamladık. İnşaatımızın maliyeti toplam 600 milyon lira. Dördüncü Faz tamamlandığında tesisin günlük arıtma kapasitesi 216 bin metreküp artarak 820 bin metreküpe çıkacak ve tesisimiz Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi unvanını geri alacak.  Tüm İzmirlilerin içi ferah olsun. İZSU faturalarıyla tahsil edilen ücretler, sadece verilen hizmetin değil, aynı zamanda bu dev bütçeli yatırımların kaynağıdır. Yani ödediğiniz her bir kuruşu, en doğru yatırımlarla her birinize hizmet olarak harcıyoruz. Üstelik sadece bugün ve sizin için değil, bu şehrin yarını ve çocuklarınız için. Körfez kirliliğini kökünden çözmek için gereken tüm adımları teker teker hayata geçiriyoruz. Takvimimiz günü gününe işlemeye devam ediyor. Biz İzmir’de yaşamı seçtik. Bütün planlarımızı İzmir’i körfeziyle yeniden barıştırmak üzerine kurduk. Bu yolda hep birlikte ve emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Bizlere duyduğunuz güven için sonsuz teşekkür ederim. Bu güveni boşa çıkarmamak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz."

 

 
Seferihisar'da renkli gece... 'Dillerdeki Nağmeler' Kaleiçi’nde yankılandı
 
Gazı Erol'a vefa... Adı Karşıyaka'da yaşayacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da renkli gece... 'Dillerdeki Nağmeler' Kaleiçi’nde yankılandı
Seferihisar Sığacık’ta bulunan tarihi Kaleiçi’nde gerçekleştirilen “Dillerdeki ...
Tarladan Sofraya Üretici Pazarı açıldı!
Üreticiyi doğrudan tüketici ile buluşturan Çeşme Belediyesi “Tarladan ...
Bornova’da caz rüzgarı!
Bornova Belediyesi, kültür sanat etkinlikleri kapsamında 21 Haziran Dünya ...
 
Çocuk Senfoni'den 'Yaza Merhaba' konseri!
Narlıdere Belediyesi’nin çocukları sanatı sevdirmek ve dünya çapında sanatçıları ...
Soyer: Gençlerin öncülüğünde yürüyeceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Genç İzmir” adıyla Alsancak, Örnekköy ve ...
Menderes’e yeni aydınlatmalar!
Menderes Belediyesi tarafından Gümüldür ve Orta Mahallede yer alan 4 caddeye ...
 
İZELMAN Anaokulları'nda mezuniyet coşkusu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZELMAN Anaokulları’nın ...
Başkan Arda'dan Kılıçdaroğlu'na ziyaret...
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ...
Başkan Batur'dan Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri