ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5049
    Dolar
  • Euro
    34,6566
    Euro
  • Altın
    2.478,970
    Altın
  • Bist-100
    9.601,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/30°
    ADANA
  • ANKARA
    11/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/29°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/23°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/27°
    IZMIR
  • KONYA
    10/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Koca dehşeti: 25 bıçak darbesiyle öldürdü!
Koca dehşeti: 25 bıçak darbesiyle öldürdü!
Rekabet Kurumu'ndan ilaç şirketlerine ceza!
Rekabet Kurumu'ndan ilaç şirketlerine ceza!
AVM'de intihar şoku!
AVM'de intihar şoku!
Eşini öldürdü, kuzenini yaralayıp intihar girişiminde bulundu!
Eşini öldürdü, kuzenini yaralayıp intihar girişiminde bulundu!
17 Ocak 2020 Cuma - 12:19

Demirkol'dan Aslangil'e mektuplar

Gazeteci-Yazar Piyano Sanatçısı Nihat Demirkol, Türk müziğinin önemli isimlerinden Feyzi Aslangil’in eserlerini Folkart Academy Sahnesi’nde davetlilerle buluşturdu.

Demirkol dan Aslangil e mektuplar

Kültür ve sanata yönelik destekleriyle öne çıkan Folkart, bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Gazeteci, yazar ve piyano sanatçısı Nihat Demirkol, Türk müziğinin önemli isimlerinden Feyzi Aslangil’in unutulmaz eserlerini Folkart Academy Sahnesi’nde davetlilerle buluşturdu. Sunuculuğunu ünlü tiyatro sanatçısı Volkan Severcan’ın yaptığı piyano dinletisine çok sayıda davetli katıldı. 
Geleneksel Türk müziğini tanıtmak amacıyla birçok çalışmaya imza atan Demirkol, 8 yaşında piyanoya başladı. Demirkol'un sözlü ve enstrümantal eserlerden oluşan 20'yi aşkın bestesi bulunuyor. Demirkol, aynı zamanda köşe yazarlığı yapmaktadır.

ÜSTAD FEYZİ ASLANGİL
Türk müziği eserlerini piyanonun sınırlı notlarıyla ölümsüz nağmelere dönüştüren Feyzi Aslangil’in hayatını konu alan gecede Nihat Demirkol, “Geleneksel Türk müziğinde Feyzi Aslangil, piyanistlerin üstadı olarak kabul edilir.  Feyzi Aslangil, çok az sayıda eseri bizlere bıraktı. Ben de bu eserleri, üstadın tarzında seslendirmeye çalışıyorum” dedi.
Piyanonun aslen Batı müziği enstrümanı olduğuna işaret eden Demirkol, “Piyano özellikleri itibarıyla biraz kısıtlı olarak görülür. Müzik otoriteleri Türk müziği için piyanoyu pek kabullenmez.  Feyzi Aslangil ise Türk müziğinin piyano ile çalınabileceğini gösteren bir üstattır. Ben de sayın Aslangil’in takipçisiyim" diye konuştu.

ANNESİNİN DOĞUM GÜNÜ
Annesi Ürgün Demirkol’un Feyzi Aslangil’i 20’li yaşlarında ilk kez dinlediğini anlatan Nihat Demirkol, “Ürgün hanım, o konserde babasına dönüp, “Benim de birgün çocuğum olursa, onun alaturka piyano çalmasını isterim” demişti. Ve bu istek bendenizi erken yaşta piyanoyla tanıştırdı. Şimdi de gördüğünüz gibi ebediyete intikal eden Ürgün hanımın çocuğu olarak, annemin çok beğendiği Feyzi Aslangil’in izinden gitmekteyim. Bugün 16 Ocak. Bu tarihi belirledik. Çünkü bugün Ürgün hanımın doğum günü. Bu anlamlı gece için bizlere ev sahipliği yapan Folkart’a ve beni yalnız bırakmayan siz değerli davetlilere çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 
Etkinlik süresince hem Feyzi Aslangil’in hayatını ve bilinmeyen yönlerini anlatan Nihat Demirkol, aynı zaman Aslangil’in geride bıraktığı sınırlı sayıdaki eseri piyanoyla dinleyicilerle buluşturdu. Etkinlik sonunda Demirkol, davetlilerden yoğun alkış aldı.

FEYZİ ASLANGİL KİMDİR?
Feyzi Aslangil, 1910 yılında İstanbul’da doğdu. Hariciye memurlarından Abbas İhsan Emiraslan ile Mekteb-i Sultanî (Galatasaray Lisesi) hocalarından Muallim Feyzi Efendi'nin kızı Mihriban Hanım'ın oğludur. Babası İranlı soyundandı. Babasının “Hariciyeci” olmasını istediği Feyzi Aslangil, babasının tüm baskısına rağmen musiki hevesiyle Saint Benoit lisesindeki öğrenimini yarıda bıraktı. Batı tarzında piyano dersleri aldı. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen musıkiyi meslek olarak seçen Aslangil, 1933’te Münir Nurettin Selçuk’a konserlerinde piyanosu ile eşlik etmeye başladı. Yıllarca gazino ve saz salonlarında piyanosunu çaldı. Şair Mehmet Akif Ersoy’un kızı Halide Hanım ile evli olan Feyzi Aslangil’i halk daha çok İstanbul Radyosu’ndaki “Piyano ile Saz Eserleri” programıyla tanıdı, sevdi. Aslangil, genç yaşta 1965 yılında vefat etti.

Etiketler:
 
CHP Bayraklı'da dayanışma gecesi
 
Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerdeki asgari ücreti açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beyaz heyecan
IF Wedding Fashion İzmir – 14. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı ...
İTB'den fotoğraf yarışması
İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) 1 Ağustos - 29 Kasım 2019 tarihleri arasında ...
4 kadından 'Artist Panda' sanat hareketi
İzmir’de, aynı firmada çalışırken tanışan ve sanatla bir araya gelen 4 ...
 
İzmir farkı... Dünya çapındaki o listeye 2 resim girdi!
İzmir’deki iki sokak resmi “Street Art Cities”in 2019 Aralık ayı seçkisine ...
Karşıyaka Sanat Derneği'nden yılın ilk konseri
Karşıyaka Sanat Derneği, 2020 yılının ilk konserini Türk Halk Müziği Korosu ...
Rastgeldi'nin 50 yıllık birikimi görücüye çıkıyor
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında ...
 
Bornova'da Mevlana için ‘Vuslat’ sergisi...
Hoşgörü ve barışın sembolü şair ve mutasavvıf  Mevlana Celaleddin Rumi’in ...
İzmir'de Picasso sergisine büyük ilgi
İzmir'de 18 Eylül'de kapılarını açan 'Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi', ...
Foça'da kış sinemaları
Foça’da Kış Sinemaları Gösterimleri, Pelin Esmer’in yönettiği ‘Gözetleme ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri