ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
5 Kasım 2020 Perşembe - 11:51

Deprem görüntülerini çocuklara izletmeyin!

İzmir’de yaşanan depremin en çok çocukları etkilendiğini, depremin her yaş grubu için bir travma olduğunu vurgulayan Gaziemir Belediyesinde görevli Psikolog Yeliz Yorulmaz, olaylara anlam vermekte zorlanan okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların depreme farklı düzeylerde tepkiler verebileceğini söyledi.

Deprem görüntülerini çocuklara izletmeyin!

Depremin insanların yaşamlarını etkilediğini, bu durumun da insan psikolojisi üzerinde birçok etki yarattığını söyleyen Psikolog Yeliz Yorulmaz, depremin çocuklarda yaratabileceği etkileri şöyle anlattı:

“Depremden psikolojik olarak etkilenen çocuklarda korku, endişe, panik hali, anne babadan ayrılmayı istememe, sık uyanma, uykuda sıçramalar, kabus görme gibi uyku problemleri, iştahsızlık, aşırı yeme, dikkat dağınıklığı, ilgisizlik, öfke, üzüntü, suçluluk duygusu, donukluk, içe kapanıklık, duygusal tepkilerin azalması, ilgisiz davranma, aşırı hareketlilik, umursamazlık, alt ıslatma, tırnak yeme, parmak emme, kekeleme gibi tepkiler ya da davranışlarda gerilemeler gözlenebilir. Bu tepkiler yaşanan travma sonrası ortaya çıkan normal tepkilerdir. Bunların belirli bir süre sonra azalarak ortadan kalkması beklenir. Bu süre 4 - 5 hafta arasında değişmektedir. Eğer bu süre sonunda tepkiler ortadan kalkmadıysa ya da artarak devam ediyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek alınmalıdır.”

“Çocuklara güvende olduklarını hissettirin”

Anne babaların, depremden etkilenen çocuklara destek olmak için çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmelerini öneren, sakin ve güven veren tutum sergileyerek çocuklarına destek vermeleri gerektiğini ifade eden Psikolog Yeliz Yorulmaz, ebeveynleri deprem görüntülerinin çocuklara kesinlikle izletilmemesi konusunda uyardı.
Depremin yarattığı psikolojik etkilerin yaklaşık bir ay kadar devam edeceğini, bu süre sonunda sorunların aşılmaması durumunda uzmandan destek alınması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, “Çocuklarınızın en temel ihtiyacı kendilerinin ve sizin güvende olduğunuzu hissetmeleridir. Çocuğunuzla mümkün olduğunca bir arada kalmaya özen gösterin. Çocuğunuzun beslenme, barınma, bakım, ilgi gibi ihtiyaçlarını doğrudan siz karşılamaya çalışın. Birlikte daha fazla vakit geçirin. Çocuğunuza daha çok sarılın, şefkat gösterin, onun elini tutun yani fiziksel temasınızı artırın. Çocuğunuzun belirli bir süre sizinle aynı odada yatmasına ve uyurken ışıkları açık bırakmasına izin verebilirsiniz. Aile içi kurallarınızda esneklik gösterebilirsiniz fakat muhakkak ebeveyn olarak sınırlarınızı koruyun ve bu esnekliklerin geçici bir süre olacağını hatırlayın. Çocuğunuzun günlük rutinlerine devam etmeye çalışın. Yemek, uyku, oyun gibi alışkanlıkları devam ettirin. Akranlarıyla bir araya gelebilmesi için fırsat yaratın. Anne baba olarak olabildiğince sakin ve güven veren bir tutum içinde olmaya çalışın. Ancak siz de anne baba olarak korkularınızı uygun bir dille ifade edebilirsiniz. ‘Ben de depremde çok korktum’, ‘Evet, gerçekten korkutucuydu’ gibi ifadeler, çocuğunuzun korkunun da normal bir duygu olduğunu anlamasına yardımcı olabilir. Çocuğunuzun da korkularını ifade etmesine izin verin. Depremle ilgili konuları aile içinde konuşun ancak detayları ve dehşet verici ayrıntıları paylaşmayın. Televizyonda ve sosyal medyada çıkan depremle ilgili haber, görüntü ve ses kayıtlarını çocuklarınızla birlikte izlemeyin ve dinlemeyin. Bu gibi durumlarda herkesin benzer tepkiler verebileceğini ve bunların doğal olduğunu anlatmaya çalışın. Çocuğunuzun yaşadıklarıyla başa çıkabilmesi ve günlük hayata uyum sağlayabilmesi biraz zaman alabilir. Çocuğunuzu eskisi gibi davranması için zorlamayın, ona biraz zaman tanıyın” diye konuştu. 

 
Depremzedelere doktor desteği...
 
Tugay: O bebeklerin yüzünü kimse unutmasın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremzedelere doktor desteği...
Depremden etkilenen vatandaşların bulunduğu çadırları tek tek gezen Bayraklı ...
Yardıma Karabağlar’dan koştular
İzmir’de meydana gelen şiddetli deprem, afetlere hazırlık ve müdahalenin ...
Başkan Soyer depremzedeleri yalnız bırakmıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer akşam saatlerinde Bornova ...
 
Menderes’in gönül köprüsü Bayraklı’ya ulaştı
İzmir depremi sonrası Menderes Belediyesi’nin başlattığı yardım kampanyasında ...
Çiğli Belediyesi’nden çocuklar için aktiviteler
Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen çeşitli sanatsal ve sportif etkinliklerle ...
Minik depremzedelere moral
Bornova Belediyesi çadır kentlerde kalan minik depremzedelere düzenlediği ...
 
Çadır kentte doğum günü sürprizi
Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç depremzede çocuklarla buluştu. Depremin ...
Konak Belediyesi iki hizmet binasını daha boşaltıyor
İzmir’de yaşanan deprem sonrası Basmane’deki birinci hizmet binasını tahliye ...
Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken uyarı.. O BİNALARI SATIN ALMAYIN!
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, depremin acısını derinden ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri