ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4401
    Dolar
  • Euro
    34,8514
    Euro
  • Altın
    2.427,720
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem!
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem!
Mahzen operasyonu... Bir çete daha çökertildi!
Mahzen operasyonu... Bir çete daha çökertildi!
Otomobil dereye yuvarlandı: 3 ölü, 2 yaralı!
Otomobil dereye yuvarlandı: 3 ölü, 2 yaralı!
20 Şubat 2021 Cumartesi - 14:39

Depremzedeye İBAN gönderip parayı geri istediler, sonra 'Pardon' dediler!

İzmir depreminin ardından "orta hasarlı" raporu verilen ve boşaltılan Mustafa Bey Apartmanı'nın sakinlerinden 5'ine AFAD 5'er bin TL taşınma yardımı ödedi. Ancak, 2 ay sonra, aynı apartman için bu kez "az hasarlı" raporu düzenlendi. Bunun üzerine AFAD, 5 apartman sakinine İBAN numarasının yer aldığı SMS göndererek yatırılan paraların iadesini istedi. Gelen mesajla şoke olan depremzedeler, tepkilerini dile getirince, ikinci bir SMS yollayan AFAD "mesajlar sehven gönderildi" açıklamasını yaptı

Depremzedeye İBAN gönderip parayı geri istediler, sonra  Pardon  dediler!

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR- İzmir'de 30 Ekim'de meydana gelen, 117 kişinin hayatını kaybettiği, 1032 kişinin yaralandığı, 1400'ü aşkın binanın ise ağır ve orta hasar gördüğü 6.9 şiddetindeki depremin üzerinden 3 aydan fazla zaman geçmesine rağmen hasar tespitteki karmaşanın önü bir türlü alınamadı. Bunun en çarpıcı örneklerinden birini ise depremin en büyük zararı verdiği Bayraklı'nın Manavkuyu Mahallesi'ndeki Mustafa Bey Apartmanı'nın sakinleri yaşadı. Depremin hemen ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan tespitlerde 31 konutun bulunduğu, 7 katlı Mustafa Bey Apartmanı için "orta hasarlı" raporu verildi. Depremzede yurttaşların acilen evlerini terk etmesi istendi. Bina kısa sürede boşaltıldı. Apar topar kendilerine kalacak yer arayan Mustafa Bey Apartmanı sakinleri, taşınma yardımı için 20 Kasım'da AFAD'a başvurdu. 30 Kasım'da ise bu depremzede yurttaşlardan sadece 5 aileye 5'er bin TL taşınma yardımı ödemesi yapıldı.

Ancak, sadece 2 ay sonra, yani 11 Ocak'ta bakanlıkça yapılan ikinci incelemede aynı apartman için bu kez "az hasarlı" raporu verildi. Oturulamaz durumdaki evlerine verilen yeni rapora şaşıran apartman sakinleri, bu kez 9 Şubat'ta AFAD tarafından gönderilen SMS'le daha büyük bir şok yaşadı.

(AFAD tarafından Mustafa Bey Apartmanı sakinlerinden bazılarına gönderilen mesaj)

9 ŞUBAT’TA SMS İLE IBAN GÖNDERDİLER

AFAD'ın 5 aileye gönderdiği SMS'lerde, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca düzenlenmiş olan hasar tespit raporlarına göre orta hasarlı konutunuzdan dolayı tarafınıza nakdi yardım ödemesi yapılmıştır. Ancak itiraz hasar tespitleri sonucuna göre konutunuzun hasar durumu orta hasardan, az hasar/hasarsıza dönmüş olup, tarafınıza yapılan nakdi yardım ödemesinin İzmir Valiliği'nin Halk Bankası İBAN acil yardım hesabına iade edilerek makbuzun valiliğimize gönderilmesi hususunda gereğini rica ederim" ifadeleri yer aldı.

6 GÜN SONRA "SEHVEN" DEDİLER

Depremzede yurttaşlar, İBAN numarası verip kendilerine ödenen taşınma yardımının iadesini isteyen AFAD'a tepki gösterdi. Tuhaf durumun kamuoyuna yansıması ve tepkilerin ardından AFAD geri adım attı. AFAD, Mustafa Bey Apartmanı sakinlerine bu kez 15 Şubat'ta "Tarafınıza sehven gönderilen nakdi yardım ödemesinin iadesine ilişkin kısa mesajın dikkate alınmaması hususunda gereğini rica ederim" yazılı ikinci bir SMS yolladı.

(Mustafa Bey Apartmanı sakinlerinden Nazmiye Karslı'nın kızı Meltem Budun)

“CAMCI ÇEKİCİ İLE BAKIP AZ HASARLI DEDİLER”

SONKALEİZMİR'e konuşan apartman sakinlerinden Nazmiye Karslı'nın kızı Meltem Budun, çok şaşkın olduklarını söyledi. Budun, "İkinci rapor için gelenler sadece küçücük bir camcı çekici ile yüzeysel olarak bakıp az hasarlı raporunu çıkardılar. Bu insanlar uzun süre AFAD'dan yardım alamadı. 31 dairenin sadece 5 tanesi yardım aldı. Bina raporu az hasara döndüğü için AFAD para verilen 5 kişiye mesaj atarak paranın iadesini istedi. İlk mesajın ardından zaten yardım alamayan aileler olarak AFAD'a tekrar başvurduk. "Bu saatten sonra isterseniz ağır hasara dönün, bu ödemelerle ilgili bir şey yapamayız" cevabını aldık. Bu insanlar sadece nakliye için 4-5 bin lira ödedi. Emekli 70 yaşındaki insanlar. Bu parayı şimdi geri istemiyorlar, ama 31 kişiden sadece 5 kişiye ödendi para. Geri kalanlar ne olacak" dedi.

"ZATEN YATIRMAYACAĞIZ DİYORLAR"

Budun, depremzedelere adres problemi gerekçe gösterilerek uzun süre ödeme yapılmadığını söyledi. Annesi Nazmiye Karslı adına AFAD'a dilekçe ile yardım başvurusunda bulunduklarını belirten Budun şöyle konuştu:

"Orta hasardan az hasara dönene kadar zaten AFAD bu parayı yatırmamıştı. Şimdi de zaten az hasara dönmüş, parayı yatırmayacağız diyorlar. Başvurularımıza istinaden iki tane dilekçe geldi. İkisinde de adresinizin uyuşmazlığından dolayı tarafınıza ödeme yapılamamaktadır ifadeleri var."

(Yardım başvurusu yapan Nazmiye Karslı'ya AFAD tarafından gönderilen yanıt)

"BİZİ BAŞKA YERE TAŞIMASINLAR"

Mustafa Bey Apartmanı'nın bir diğer sakini Nail Balcı, “Biz binamızın ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle itiraz etmiştik. Onlar az hasarlı çıkarıp, bizden yardımları geri istediler. Bunları ödemek için borç almak isteyen veya kredi çekmeyi düşünenler oldu. Sonra da mesaj gönderip iade olmayacağını söylediler. Sağolsunlar. Ama biz evlerimizin yapılması için yardım edilmesini istiyoruz. Yerimizde kalmak istiyoruz, bizi başka yere taşımasınlar" ifadelerini kullandı.

(Mustafa Bey Apartmanı sakini Nail Balcı)

MUHTAR: ADRES SIKINTISI YAŞANDI

Manavkuyu Mahallesi Muhtarı Fatma Ceylan ise adres problemi nedeniyle bazı depremzedelerin yardım alamadığını anlattı. Ceylan şunları söyledi:

"Bayraklı büyük acılar yaşadı. Binaları orta hasarlıdan az hasarlıya döndükten sonra ücretlerin geri alınması ile alakalı çok soru geldi. Biz zaten depremzedeyiz, bu acıyı yaşadık, o parayı kullandık, geri alacaklar mı soranlar var. Vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderileceğine inanıyoruz. Adreslerin yanlış girilmesinden dolayı sıkıntılar oldu. Bu nedenle yardım alamayanlar var. Yardım ödemesi yapılanlardan paranın geri alınmayacağı yönünde mesaj gelmiş. Fakat bu kez de ilk anda taşınma yardımı alamayanlar, "Biz niye alamıyoruz" diye soruyor.”

(Manavkuyu Mahallesi Muhtarı Fatma Ceylan)

 

 
Milli Emlak, 30 dönümlük taşınmazı kiraya veriyor...
 
Dikili'ye 'doğa koruma alanı' tescili...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milli Emlak, 30 dönümlük taşınmazı kiraya veriyor...
İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde toplam yüzölçümü 30 dönümü aşan 2 taşınmaz, ...
Pandemi onları da vurdu... Ekmek parası için sokakta çalıyorlar!
İşsizlik nedeniyle bunalıma giren iki genç müzisyenin intihar ettiği İzmir'de ...
Muharrem İnce partisinin genel merkez binasını kiraladı
Memleket Hareketi’ni başlatarak CHP’den istifa eden Muharrem İnce kuracağı ...
 
Erdoğan talimat verdi: Devlet market işine giriyor
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın “kooperatif market” ...
AK Parti'de tablet çelişkisi!
AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Şahinbey ...
Engelsiz İzmir'in sessiz kahramanları
Engelsiz İzmir'in sessiz kahramanları
 
İzmir'de silah kaçakçılığına 9 tutuklama
İzmir merkezli 3 ilde silah kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda ...
Türkiye'nin zenginleri o ülkeden vatandaşlık alıyor
Türkiye'den çok sayıda zengin, aileleriyle birlikte Malta'dan vatandaşlık ...
CHP'li Bakan'dan müzisyen intiharı çıkışı... MAGAZİN PROGRAMI DEĞİL GERÇEKLER ÇOK AĞIR!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, işsiz olduğu için intihar eden perküsyon ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri