ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4739
    Dolar
  • Euro
    34,9302
    Euro
  • Altın
    2.435,940
    Altın
  • Bist-100
    9.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/36°
    ADANA
  • ANKARA
    19/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    17/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/25°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Rezidansta kadın cinayeti!
Rezidansta kadın cinayeti!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
5 Ağustos 2020 Çarşamba - 12:23

Dolar 7 TL’yi aştı

Londra'daki swap (döviz takası) faizlerinin bir anda uçmasının ardından Türk Lirası ihtiyacı olan yabancılar hisse senedi ve tahvil satışı gerçekleştirdi. Bunun üzerine Borsa İstanbul'da dün yüzde 3'ü aşkın kayıp yaşandı. Dolar/TL 7.03 seviyesinin de üzerine çıktıktan sonra 7 TL sınırında dalgalanıyor.

Dolar 7 TL’yi aştı

Dün TL likiditenin son bir yılda atılan adımlarla neredeyse yok olma noktasına geldiği Londra swap (döviz takası) piyasalarında gecelik vadede TL faizi Nisan 2019’dan beri ilk kez 1,050 seviyesine kadar yükseldi. Likidite sıkışıklığı nedeniyle piyasada bulamadığı TL’yi Türk varlıklarını elden çıkararak aşmak isteyen yabancıların satışıyla BIST-100 endeksi dün sert düştü.

BIST-100 endeksinde dün düşüş bir ara %5.5’e yaklaştıktan sonra endeks günü %3.53 düşüşle tamamladı. Küresel piyasalarda ise ABD’de yaşanan ekonomik iyileşmenin Avrupa’nın gerisinde kaldığına dair güçlenen görüş euroyu iki yılın en yüksek seviyesine yaklaştırdı. Dış piyasalar bugün açıklanacak ABD özel sektör istihdam verisine odaklanmış durumda. Bankacılar küresel piyasalarda dolardaki zayıf seyre rağmen dolar/TL’de bir düşüş görülmediğine aksine yükseliş yaşandığına dikkat çekiyorlar.

TL likiditenin son bir yılda atılan adımlarla neredeyse yok olma noktasına geldiği Londra swap piyasasında gecelik TL faizi dün %1,050’ye yükseldikten sonra bugün %38 seviyesine kadar geriledi. Swap faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz’da %6.8, 30 Temmuz’da ise %30 seviyesindeydi.

Likidite sıkışıklığı nedeniyle piyasada bulamadığı likiditeyi Türk varlıklarını elden çıkararak aşmak isteyen yabancıların satışıyla BIST-100 endeksi dün sert düşmüştü. Satış baskısı CDS ve tahvil bono piyasasında da gerçekleşmişti. Piyasalarda geçen hafta belirginleşen endişeler, kamunun 2019’dan beri 110 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen döviz satışlarının yeni kaynak olmaksızın sürdürülebilirliğine dair soru işaretlerine dayanıyor.

KUR İKİ AYDIR HAREKETSİZDİ

Dolar/TL 2019’dan beri 100 milyar doları aşan hatta 110 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen kamunun döviz arzının da desteğiyle yaklaşık 2 aydır 6.85 etrafında neredeyse hareketsiz bir seyir izliyor idi. TCMB’ye döviz arzında katılan kamu bankalarının da desteği de 10 milyar doları aşmış oldu. Kamuların günde bazen 1 milyar dolara ulaşan ya da aşan desteğine rağmen kurda stabil seyir geçen hafta itibarıyla yerini yukarı baskıya bıraktı. Dolar/TL’de geçen hafta eşine kolay rastlanmayan alış fiyatının satıştan yüksek olduğu ters fiyatlama da oluştu.

Öte yandan TCMB’nin uzun bir aradan sonra geçen ay ortasında başladığı VİOP’ta vadeli döviz kontratlarında işlem yapmaya devam ediyor. İşlem tutarı ilk olarak 40 milyon dolara ulaştıktan sonra 600 milyon dolara çıktı. Tutarlar halen 100 milyar dolarlık müdahaleye göre sınırlı olsa da süreç piyasada yakından izleniyor.

“GERİ ÇEKİLME KALICI OLMADI”

ÜNLÜ & Co bilgi notunda ise, Londra swap piyasasına sunulan TL likiditesinin azalmasına paralel olarak swap faizlerinde yaşanan keskin yükselişin dün dolar/TL'nin 6,90'ın altını test etmesini sağladığı belirtildi.

Ancak swap faizlerindeki yükselişin TL'ye ilk etapta değer kazandırabilecek olsa da bu tip fiyat hareketlerinin sağlıklı olmayacağı için kısa vadede volatilitenin devam edebileceğini göz önünde bulundurmak gerektiği belirtilen açıklamada, “Kaldı ki, dünkü geri çekilmenin kalıcı olamaması da bu görüşümüzü destekler nitelikte. Öte yandan enflasyon ise temmuz ayında %0,85'lik piyasa beklentisinin altında %0,58 artış gösterdi. Böylece 12 aylık TÜFE %12,62 seviyesinden %11,76'ya gerilemiş oldu.” denildi.

Bu durumu enflasyonun görünümünde iyileşme olarak görülmediği belirtilen notta şu ifadelere yer verildi:

Öyle ki, yıllık rakamdaki geri çekilme tamamen baz etkisinden kaynaklandığı gibi aylık bazda bakıldığında da gerçekleşmenin (%0,58) Temmuz aylarının tarihsel ortalamasına (%0,14) kıyasla belirgin şekilde yüksek olduğunu görüyoruz.

Dolayısıyla, enflasyon geri çekilmiş olsa da bu durumun son iki aydır enflasyondaki görünüme vurgu yaparak faiz oranlarını sabit tutan ve Enflasyon Raporu'nda yıl sonu tahminini 1,5 puan yukarı çeken TCMB'nin para politikasında değişiklik yaratmasını beklemiyoruz.

Bu kapsamda 20 Ağustos'taki PPK toplantısında da faiz oranlarında değişiklik öngörmüyoruz. 56,9'a yükselen Türkiye PMI imalat endeksi ise Haziran ayında görmeye başladığımız toparlanmanın Temmuz ayında da devam ettiğini gösterdi.

CDS 550 BP’NİN ÜZERİNE SERT YÜKSELDİ

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi corona virüsü salgınıyla birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü.
Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS geçen hafta 500 puanın altında idi. Sert yükselişler sonrası CDS bu sabah saat 0829’da 575/590 seviyesinde.Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün son işlem %13.27 seviyesinde. 

 
Bedelli askerlik ücreti belli oldu
 
KARBEM öğrencilerin yanında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz turizmi sektöründe Almanya sevinci
Almanya'nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Türkiye'ye yönelik ...
Altında bir rekor daha...
Altının onsu tarihte ilk kez 2000 doları aştı. Gram altın fiyatları 452 TL'ye ulaşarak rekor kırdı.
İzmir'e İranlı akını...
İzmir'de, pandemi sürecinde yavaşlayan yabancılara konut satışı, İranlı ...
 
İhracat rakamları açıklandı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, temmuz ayı ihracatının bir önceki aya göre ...
Enflasyon açıklandı... Yine çift hane!
Enflasyon Temmuz ayında yıllık yüzde 11,76 aylık yüzde 0,58 arttı. Enflasyon ...
Tatil sonrası dolarda son durum...
Dolar/TL yeni haftaya Ağustos 2018'deki seyrini hatırlatan seviyelerde ...
 
ÇEŞME TIKLIM TIKLIM
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Çeşme'de Kurban Bayramı nedeniyle ...
Microsoft'tan TikTok atağı!
ABD'nin önde gelen teknoloji firmalarından Microsoft'un, Çinli ByteDance ...
Yorgancılar'dan 'Almanya ile diplomasi' mesajı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomide daha ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri