ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5548
    Dolar
  • Euro
    34,9228
    Euro
  • Altın
    2.443,030
    Altın
  • Bist-100
    9.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/35°
    ADANA
  • ANKARA
    15/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Rezidansta kadın cinayeti!
Rezidansta kadın cinayeti!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
21 Ocak 2021 Perşembe - 16:21

Dünyaca ünlü vakıf uyardı... İzmir yüksek su krizi riski altında

Doğal Hayatı Koruma Vakfı  (WWF) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, aralarında İzmir, İstanbul ve Ankara’nın da yer aldığı 10 ilin yüksek su krizi riski altında bulunduğunu belirterek, “Bu krizin sebebi de çözümü de biziz. Su kaynaklarımızı korumamız lazım” dedi.

Dünyaca ünlü vakıf uyardı... İzmir yüksek su krizi riski altında

Vakıf tarafından Türkiye, kamu, özel sektör ve bireyleri su kaynaklarına sahip çıkmaya davet eden kampanya başlatırken bu çalışma çevrimiçi bir basın toplantısı ile duyurdu. WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, 1975 yılından bu yana faaliyet gösteren vakfın küresel bazda faaliyet gösterdiğini belirtirken, şöyle dedi:

“1970’ten bu yana bütün omurgalı türlerin yüzde 70’ini yok ettik, dünya varlıklarını tahrip ettik. 10 yılda ciddi su krizi çıkmaya başladı. Su kaynaklarımızı korumanın önemini çok iyi hatırladık. Halen dünyada 1.1 milyar insan suya erişimden yoksun. Su kıtlığı Türkiye’de de kapıda. Kişi başına düşen su Türkiye’de bin 750’den bin 350 metre küpe düştü. Su miktarı 1000-1700 metreküp olan ülkeler su kıtlığı çeken ülkeler sınıfında. Giderek su fakiri oluyoruz.  Su kaynaklarının ciddi biçimde koruyamadık. Sulak alanlarımızı kaybediyoruz. 3 Van Gölü büyüklüğünü kaybettik. İklimi düzenleyen kuraklığı önleyen eko sistemler. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır, Bursa, Mersin, Konya, Adana ve Antalya yüksek su riski altında. Tarım ve sanayide suyu çok verimli kullanmamız gerek. Bu krizin sebebi de çözümü de biziz. Su kaynaklarımızı korumamız lazım.”

WWF International Küresel Su Programı Başkanı Stuart Orr da, tatlı su kaynaklarının hızla tüketildiğini, nehirlerin yanı sıra biyoçeşitlilik, gıda ve sağlık bakımından kötü duruma girildiğini anlattı.  Orr, şöyle konuştu:

“Su çeşmeden akmıyor eko sistemlerden geliyor. Farklı kaynaklara ihtiyacımız var. Türkiye’de de farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Su krizi için sulak alan ve nehirleri korumamız, düşüncelerimizi de korumamız gerekiyor. Doğayı yok ederek ekonomik refah sağlayamazsınız. İş dünyası, hükümetler de bunun farkında. İstanbul su sıkıntısı çeken 10 ilden biri. Su havzalarına yatırım yapmamız iş dünyası ve  sanayi ile birlikte işbirliği yapılmamız gerekiyor. Doğayı doğa ile birlikte korumalıyız. “

WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, son 50 yılda canlı türlerinin azaldığı gibi tatlı suyün giderek tükendiğini, Ebola, sars, kuş gribi, Kovid-19 gibi bulaşıcı hastalıkların adeta “Geliyorum” dediğini ifade ederek, şöyle dedi:

SUSUZ ÜRETİM

“Dünya, 120 yıl öncesine göre 1.2 derece sıcak. Yüzde 69 tür popülasyonu azaldı.

Kolektif başarısızlık söz konusu. Bilim insanları sorunları ve çözümleri de ortaya koyuyor.  Su kirliliği ve kıtlığı konularını ele alıyoruz.  Sanayi, tarım atıkları, jeotermal atıklar. Sıfır tolerans ile kaçak deşarjları durdurabiliriz. Hükümetimizin iradesinin ne kadar kuvvetli olduğunu görüyoruz.  EDS’de insan faktörü ortadan kaldırılırken kazalar azaldı. Artık kot pantolonları bile susuz yıkamak mümkün. Kirletenden temiz üretime aktarılması lazım. Çevreyi seviyoruz, gelişim de şart. Bu mümkün. Temiz üretim, daha az su kullanan tesisler kurmalıyız. Ekolojik üretim dünya merkezi yapalım istiyoruz. Bu konuda dünyadan ve tüketiciden de talep var. Türkiye’de suyun yüzde 73’ün tarımda, yüzde 16’sı evlerde, 11’i ise sanayide kullanılıyor. Türkiye’de yüzde 97 oranında yüzeysel sulama yapılarak yılda 44 milyar metreküp su tüketiliyor. Çok vaktimiz yok. Alışkanlıklar çok hızlı değiştirilemiyor. Bir ürünü hesaplarken ne kadar su tüketildiğini anlatıyoruz. İklim değişikliği ile yaşamamız gerekiyor. Çeşitli mekanizmaları, tatsı su depolama sistemlerini devreye sokmamız, yağmur hasadına ağırlık vermemiz gerek.

"WWF-Türkiye Tatlı Su ve Sulak Alan Programı Kıdemli Uzmanı Eren Atak ise “Su biterse herkes susar” sloganı ile hareket ettiklerini vurguladı. Atak, Büyük Menderes Havzası’nda su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için yürütülen çalışmalara değinirken havzada doğayı korurken suyun daha verimli kullanıldığı yöntemlere geçişi sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Atak, “Yağmur suyu hasadından tarımda verimli sulama yöntemlerine, sanayide temiz üretim uygulamalarından, doğa koruma çalışmalarına kadar işbirliği ortaklarımızla birlikte attığımız adımlarla Türkiye’nin diğer akarsu havzalarına ilham verecek bir çabanın içindeyiz” dedi.

 
Türkiye'nin ilk 'Engelli Veri Tabanı' Buca'da oluşturuluyor
 
İYİ Partili Çıray: Barışçıl olmak aciz olmak değildir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Koyurga'ya beraat
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakan olduğu dönemde sosyal medya ...
Deprem sonrası binalar yıkıldı, inşaat başladı
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim'de meydana gelen depremin ...
Korkutan uyarı... "Deprem fırtınası yaşanacak"
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ...
 
Resmi Gazete'de yayımlandı: Belediyelerin vergi gelirlerine ilave kesinti
Belediyeler, il özel idareleri ve bağlı kuruluşların borçlarına karşılık ...
Erdoğan’ın tavırlarına dikkat çekti: "Seçim ihtimali kuvvetleniyor"
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Oy kaybeden bir iktidar seçime ...
Hazır döner paketleyen iki çalışanın çekip paylaştığı video, tepki çekti
Sosyal medya hesapları üzerinden hazır döner paketleyen iki çalışanın ...
 
Irkçı saldırı suçlaması isyan ettirdi... KOL KANAT GERDİK, İYİLİK YAPTIK ÜSTÜNE DAYAK YEDİK!
İzmir Bayraklı Gümüşpala'da Suriyeli ailenin ırkçı saldırıya uğradığı ...
İZMİR'DEN YENİ TARIM MODELİ... BAŞKAN SOYER: BAŞKALDIRIYORUZ!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Küçük Menderes ziyaretlerinin ...
Karaburun'da son nergisler toplanıyor
İzmir'in Karaburun ilçesindeki tarlalarda yetiştirilen nergisler, Türkiye'nin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri