ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/27°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Ünlü fenomen öldürüldü!
Ünlü fenomen öldürüldü!
17 Aralık 2022 Cumartesi - 10:31

ESHOT’ta çevreci tasarruf!

ESHOT Genel Müdürlüğü, otobüslerin son durak, aktarma ve garajlardaki boşta çalışma sürelerinin önüne geçen yeni uygulamasıyla hem tasarruf edecek hem de çevreyi koruyacak. Şoför eğitimleri ve otomatik motor kapatma sistemi sayesinde 2023 yılında yaklaşık 60 milyon TL yakıt tasarrufu sağlanması öngörülüyor. Bu sayede ayrıca 6 bin 700 tonluk karbondioksit salımının da önüne geçilecek.

ESHOT’ta çevreci tasarruf!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarıyla otobüslerin yakıt giderlerinden tasarruf sağlarken, kentin karbon ayak izini de azalttı. ESHOT bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, her gün fiyatı artan akaryakıt tüketiminin düşürülmesi için filo yönetim ve takip sistemi sonucu, rölantide (motorun boşta çalışma durumu)  çalışma süreleri büyük oranda düşürüldü.

Altı ayda 29 milyon TL tasarruf
Öncelikle son durak, aktarma ve garaj alanlarında rölantide bekleme sürelerinin azaltılması için şoförlerin bilinçlendirilmesi ve farkındalık çalışmaları yapıldı. Yeni geliştirilen sistemle otobüslerin maksimum 5 dakika boşta çalışmasına izin verecek otomatik motor kapatma sistemi devreye alındı. Böylece 2022 yılının ikinci yarısında rölantide çalışma oranlarında yaklaşık yüzde 50’lik düşüş görüldü. Toplam 1 milyon 200 bin litreye yakın akaryakıt tüketiminin önüne geçildi ve yaklaşık 29 milyon TL’lik tasarruf sağlandı.

Atak: “Takip sistemi kuruldu”
ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Eser Atak, “Küresel bir iklim krizi yaşanıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri atmosfere salınan karbon miktarının aşırı derecede artması. Bunun azaltılması büyük önem taşıyor. Bu konuda herkese, her kuruma sorumluluk düşüyor. ESHOT Genel Müdürlüğü olarak bu bilinçle çalışıyoruz. Otobüslerimizden kaynaklanan karbon salımını olabildiğince düşürmek için rölanti sürelerini azaltılmayı hedefledik. Son duraklarda, aktarma merkezlerinde ve garaj alanlarındaki boşta çalışma sürelerini en aza düşürdük. Bunun takibini de araç bilgisayarlarından yapıyoruz” dedi.

Hedef, 60 milyon TL ve daha temiz hava
Sistemin akaryakıt giderlerinin yanı sıra karbon salımını da azaltacağını ifade eden Atak, “Rölantide çalışması fazla olan araçları kullanan şoför arkadaşlarımızı bu konuda bilgilendirdik. Projeyle birlikte otomatik kapanma sistemi de geliştirdik. Şoför unutsa bile en fazla 5 dakika sonra araç otomatik olarak stop ediyor. Böylece bu yılın ikinci yarısından bugüne yüzde 50 tasarruf sağladık. Gelecek yıl 2,5 milyon litre yakıt tasarrufu öngörüyoruz. Akaryakıtın bugünkü litre fiyatı üzerinden hesapladığımızda yaklaşık 60 milyon TL’lik tasarruf sağlayacağız. Aynı zamanda yıllık yaklaşık 6 bin 700 ton karbondioksit salımının önüne geçeceğiz. Bu da yaklaşık 17 bin ağaçlık bir ormanın sağladığı oksijene eşdeğer bir rakam” diye konuştu.

“Şoförlerimize karşı anlayış rica ediyoruz”
İzmirlilere, ESHOT’un başlattığı bu anlamlı projeye duyarlı olmaları çağrısında da bulunan Eser Atak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle yaz aylarında, son duraklarda ve aktarma merkezlerinde, araç bekleme halindeyken yolcularımız aracın serin tutulması için klimaların açık kalmasını istiyor, kışın da ısıtma sistemlerinin çalışmasını istiyor.  Bu da aracın hareket etmeden motorunun fazladan açık kalmasını gerektiriyor. Bu nedenle toplamda ciddi bir akaryakıt ve kaynak sarfiyatı ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Tüm hemşerilerimizden bu konuda hassasiyet bekliyor ve şoförlerimize karşı anlayışlı olmalarını önemle rica ediyoruz.”

 
Büyükşehir'den SMA'lı çocuklar için konser!
 
İzmir’in Yüz Yılı Sempozyumu İktisat Kongresi’ne ışık tutacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den SMA'lı çocuklar için konser!
İzmir Büyükşehir Belediyesi kalıtsal kas hastalığı SMA hastalarının tedavilerine ...
Bornova’da Bilinçli Üretici ve Tüketici eğitimleri!
Bornova Belediyesi, tarıma destek olmak ve toplumsal bilinci artırmak ...
Büyükşehir meclisinde gerginlik
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık ayı meclis toplantısının üçüncü ...
 
Kuşadası'nda 3 ton mandalina ücretsiz dağıtıldı
Kuşadası Belediyesi, üreticiden satın aldığı 3 ton mandalinayı ihtiyaç ...
Torbalı'da kritik protokole onay!
Torbalı Belediyesi’nin aralık Ayı olağanüstü Meclis Toplantısı gerçekleşti. ...
Soyer'den Yerli Malı haftası mesajı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yerli Malı Haftası etkinliğinde ...
 
Buca'da çiftçilere eğitim!
Buca Belediyesi, kırsal mahallelerde üretim yapan çiftçilere destek olmaya ...
Narlıdere'de beslenme çantaları boş kalmayacak
Narlıdere Belediyesi, ihtiyaç sahibi ailelerin okul çağındaki çocuklarına ...
Konak'ta Sinan Meydan rüzgarı!
Konak Belediyesi’nin düzenlediği Konak Söyleşileri'ne konuk olan tarihçi, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri