ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5004
    Dolar
  • Euro
    34,6901
    Euro
  • Altın
    2.496,860
    Altın
  • Bist-100
    9.693,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/24°
    ADANA
  • ANKARA
    8/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/17°
    IZMIR
  • KONYA
    10/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Özgür Özel kilidi açan 3 anahtarı açıkladı... 'Tuzla buz ettik'
Özgür Özel kilidi açan 3 anahtarı açıkladı... "Tuzla buz ettik"
Piyasalarda deprem, borsalar çakıldı!
Piyasalarda deprem, borsalar çakıldı!
Rolex saati gündem olmuştu.. Nasıl aldığını açıkladı!
Rolex saati gündem olmuştu.. Nasıl aldığını açıkladı!
1 Temmuz 2020 Çarşamba - 12:15

EÜ'nün projesine AB'den 2 milyon avro destek

İzmir Ekonomi Üniversitesinin, kentte yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılmasına zemin hazırlamak ve hanelerde enerji tüketiminin azaltılması için bireylerde farkındalık oluşturmak amacıyla Avrupa'daki 5 ülkeden akademisyenlerle birlikte hazırladığı projeye, AB 2 milyon avro destek verecek

EÜ nün projesine AB den 2 milyon avro destek

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu tarafından hazırlanan proje, Avrupa Birliği'nden (AB) 2 milyon avro destek almaya hak kazandı. İEÜ'den yapılan açıklamada, projenin, ülke elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 6'sının gerçekleştiği İzmir'de enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji yatırımları için uygun zemini oluşturmak ve 38 milyon lira seviyesinde tasarruf sağlamak amacıyla hazırlandığı belirtildi. Avrupa'daki 5 ülkeden akademisyenlerle iş birliğine gidilerek hazırlanan "ENCHANT" adlı projenin AB'den destek almaya hak kazandığı ifade edilen açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ve Gediz Elektrik'in de ortak olarak yer aldığı bu çalışma sayesinde karbon salımının en az 1 milyon ton azaltılması ve hane halkının enerji tüketiminde de yüzde 15 tasarruf sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.

YÜZDE 30'U HANE HALKI KULLANIMI KAYNAKLI

Açıklamada, Türkiye'de kişi başına yıllık elektrik tüketimi yaklaşık 3 bin 700 kilovatsaat iken İzmir'de bu rakamın 4 bin 400 kilovatsaati aştığına ve toplam enerji tüketiminin yüzde 30'unun hane halkı kullanımı kaynaklı olduğuna işaret edildi. İzmir'deki ortalama tüketimin azaltılması ve enerji tasarrufunda öncü olunması için proje yürütücüsü olarak Biresselioğlu ve araştırmacı olarak Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muhittin Hakan Demir'in çalışmalara başladığı belirtilen açıklamada, İtalya, Norveç, Avusturya, Romanya ve Almanya'dan akademisyenler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve enerji sağlayıcılarıyla birlikte çalışan İzmir Ekonomi Üniversitesi ekibinin ortak olduğu projenin, Avrupa ülkelerinde de uygulanmasının kararlaştırıldığı ve Ufuk 2020 programı kapsamında 2 milyon avro destek almaya hak kazandığı kaydedildi.

EN YÜKSEK TÜKETİM KONAK, KARABAĞLAR VE BORNOVA'DA

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Biresselioğlu, İzmir'de enerji tüketimi en yüksek ilçelerin Konak, Karabağlar ve Bornova olduğunu ifade etti. Vatandaşlarda enerji tüketimine ilişkin farkındalık oluşturmak gerektiğini belirten Biresselioğlu, şunları kaydetti: "Örneğin, evlerdeki beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinin bilinçsiz kullanımı bunda çok etkili. Çamaşır ve bulaşık makinesi gibi aletlerin kullanım şekli ve hangi saatte çalıştırıldığı dahi belirleyici oluyor. Klimalar birçok evde yanlış kullanılıyor, bir açılıp bir kapatılıyor. Tüm bunları projede aktaracağız. Hanelerde yapılan yanlışlar, en çok enerji kaybının hangi gerekçelerle olduğu gibi birçok konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gediz Elektrik ile beraber çalışarak reçete sunacağız. Vatandaşlar üzerinde etkili olacak söylemleri anlatacağız. Sosyal medya kanalları, toplu ulaşım araçları, billboardlar ve spor tesislerindeki panolar gibi mecralar aracılığıyla, nasıl bir etkileşim sağlanması gerektiğini aktaracağız. İzmir özelinde, etkili bir iletişim kampanyası hazırlayacağız." 

"İKİ MİLYON KİŞİYE ULAŞMAYI AMAÇLIYORUZ"

Biresselioğlu, İzmir'de enerji tasarrufu potansiyelinin yüksek ve düşük olduğu bölgelerin de belirleneceğini bildirdi. Prof. Dr. Biresselioğlu, şunları ifade etti: "Yenilenebilir enerji yatırımları için İzmir'de yıllık 4 milyon avroluk zeminin oluşturulmasını hedefliyoruz. İzmir'de en az 2 milyon kişiye ulaşmayı amaçlıyoruz. AB üyesi ülkeler, gelecek 10 yılda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında 380 milyar avro yatırım yapmayı planlıyor. İçinde bulunduğumuz çağ, enerji verimliliğini şart koşuyor. Bu konuda herkes bilinçlenmeli. Temel politikalar arasında enerji verimliliğini artırmaya, enerji tüketimini ve karbon yoğunluğunu azaltmaya yer verilmeli."

 
Ticaret Borsası'nda 'Dijital dönüşüm' konuşuldu
 
Kabotaj Bayramı kutlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in 'Ekolojik köprüsü' hazır..
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İzmir-Çeşme Otoyolunda yaban hayvanlarını ...
Hatipoğlu’ndan bir tartışmalı atama daha
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü ilahiyatçı Nihat ...
Şanslı Çankaya! Büyük ikramiyeler yine oraya çıktı!
Süper Loto, Sayısal Loto ve 10 Numara oyunlarında son çekilişlerde büyük ...
 
İzmir'den asker uğurlaması manzaraları!
İzmir Otobüs ve Terminal İşletmelerinde (İZOTAŞ) yeni tip koronavirüs ...
Berat Albayrak ve Esra Albayrak hakkında paylaşım yapan kişi gözaltına alındı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel ...
Kampçılara sıkı denetim!
İzmir'in Urla ilçesinde orman alanları ve sahilde 20.00 ila 06.00 saatleri ...
 
Barolardan miting kararı!
AK Parti'nin çoklu baro yasa teklifine karşı baro başkanları ortak açıklama ...
Vaka sayısı binin altına düşmüyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 16 yurttaşın daha koronavirüs salgını nedeniyle ...
Van Gölü'nde 5 kişinin cesedi bulundu!
Van'da, 3 gün önce göle açılan bir teknenin kaybolduğu ihbarı üzerine ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri