ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3772
    Dolar
  • Euro
    34,9877
    Euro
  • Altın
    2.326,030
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    13/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
14 Ocak 2022 Cuma - 11:06

Egeli ihracatçıdan faiz ve enerji fiyatları uyarısı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sanayicilerin krediye erişimde sorun yaşadığını belirterek, "Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 14 iken bankalar yüzde 30-35’le kredi kullandırıyor. İhracat yapabilmek için paraya, krediye ihtiyacımız var. En büyük dileğimiz Türkiye'nin yurt dışı görünümünü düzeltilmesi ve Merkez Bankası tarafından sağlanacak kredilerin açılması. Enerjinin yüzde 50'den fazlasını karbondan muaf üretilmesi gerekiyor" dedi.

Egeli ihracatçıdan faiz ve enerji fiyatları uyarısı

SONKALEİZMİR-İzmir'de Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki başkanların katılımı ile düzenlenen basın toplantısında 2021 yılı değerlendirmesi ve 2022'deki hedefler anlatıldı. Renaissance İzmir Otel'de düzenlenen toplantıya EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'nin yanı sıra Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı ile Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş katıldı.



Birlik başkanları sektörlerine yönelik sıkıntıları ve talepleri anlatırken EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi sanayicilerin krediye ulaşmada sıkıntı çektiklerine vurgu yaptı. Ege Bölgesi'nin 2021 yılı ihracatının önceki yıla göre yüzde 29'luk artışla 21,8 milyar dolardan 28,1 milyar dolara çıktığını belirten Eskinazi, 2022 hedeflerinin yakalanabilmesi için Merkez Bankası tarafından sağlanacak kredileri işaret etti.



"YURT DIŞI GÖRÜNÜM DÜZELTİLMELİ"

2030 yılına kadar karbon ayak izi hedeflerinin bazı sıkıntılar yaratabileceğini dile getiren Eskinazi şöyle konuştu:

"Karbon ayak izi ile ilgili firmalarımızı bilgilendirip birlik olarak buna hazır olmak için çalışmalar yapıyoruz. Düşünün ki bir firma bankadan kredi alırken düşük faiz için karbon ayak izi sorulacak. Türkiye'deki sıkıntılar hepimizin malumu. En önemli şeylerden biri krediye erişimimiz. En büyük sıkıntılardan biri bu. Sadece biz dillendiriyoruz bunu. Merkez Bankası ile yaptığımız toplantıda bütün birlik başkanları bunu söyledi. Türkiye'nin her şeyi belli, paramız, mevduatımız her şey ortada. Bizim paraya, krediye ihtiyacımız var bu ihracatları yapabilmek için. Cumhurbaşkanı'nın önünde 250 milyar dolarlık ihracat yapacağız diye söz verdi sayın TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) başkanımız. Sözün arkasındayız. Önümüzdeki sene 18 milyar dolarlık ihracat sözü verdik ama bunlar için ortamın hazır olması lazım. En büyük dileğimiz Türkiye'nin yurt dışı görünümünü düzeltilmesi ve Merkez Bankası tarafından sağlanacak kredilerin açılması."


"BÜYÜK ENERJİ YATIRIMI GEREKİYOR"

Artan enerji maliyetlerine de değinen Eskinazi şöyle devam etti:

"Enerji maliyetleri dünyanın sorunu. Türkiye enerjisinin yüzde 50'den fazlasını kömürden üretiyordu ve bunun çoğunu da ithal ediyordu. Özellikle demir çelik sektöründe bu daha fazlaydı. Yenilebilir enerjiye geçmek mecburiyetindeyiz ama bu çok kolay bir geçiş değil. Türkiye yenilenebilir enerji kabul ettiğimiz rüzgar ve güneş enerjinin yüzde 17'sini üretebiliyordu. Hidroelektriği de katınca yüzde 40'lara geliyordu. Biz bu enerjinin yüzde 50'den fazlasını karbondan muaf bu tür enerjilerle üretmeye çalışacağız. Bu çok büyük bir yatırım gerektiriyor."

"TİCARET BAKANLIĞI DESTEKLERİNİ KULLANAMIYORUZ"

Ticaret Bakanlığı'nın verdiği destekleri tam olarak kullanamadıklarını vurgulayan Eskinazi, "Geçen sene bütçeye konan desteğin yarısını bile kullanamadık. Merkez Bankası'nın kaynakları Ticaret Bankası'nın katı tutumları dolayısıyla bazı destekleri alamaz hale geldik. Bütçede önümüzdeki rakam 4 milyar lira. Biz bunu kullanabilmek için proje geliştiriyoruz. Bakanlığın da yardımcı olması gerekiyor" diye konuştu.

SORUNLARI ANLATTILAR

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan da Türkiye’de ihracatın bir yaşam biçimi haline geldiğini, İzmir’de de ihracatı daha ileriye götürmek istediklerini belirtti.

Son aylarda kur hareketliliği, finansmana ulaşım zorluğu gibi bazı zorluklar yaşandığını anlatan Ertan, bunların üstesinden gelinebilecek sorunlar olduğunu ifade etti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ise salgın sonrası için katma değeri yüksek ihracata ağırlık vermek üzere çalıştıklarını anlattı.

 

 

 
Nazım Hikmet'in 120. yaş günü Çiğli’de kutlanacak!
 
Urla'daki taş ocağı meclis gündeminde!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomotivde ÖTV düzenlemesi!
Otomobil alımında uygulanacak matrah limitlerinin değiştirilmesine yönelik ...
Türkler Tether'e akın etti!
Türk lirası, 2021'in son çeyreğinde Tether karşısıda en fazla işlem gören ...
İstasyon sahiplerinden ''batıyoruz'' uyarısı!
Akaryakıta ardı ardına gelen zamlarla birlikte kar marjı düşen sektör ...
 
Kuşadası'nda öğrencilere ücretsiz akşam yemeği!
Kuşadası Belediyesi, ‘Kara Kış Destek’ paketi kapsamında ARYA AŞ’nin Gazibeğendi ...
Anlaşma sağlandı: Yüzde 57 zam!
Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasındaki ...
EPDK'dan aralık ayı elektrik faturalarına inceleme!
EPDK, 1 Ocak'tan itibaren geçerli elektrik tarifelerinin aralık faturalarına ...
 
Memurlara yüzde 30 zamlı menü!
Öğle yemeği servisinden faydalanacak memur ve sözleşmeli personellerden ...
Araç sahiplerine kötü haber!
Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlara bir yenisi daha ekleniyor. Sektör ...
Bitcoin tepetaklak... Kripto piyasası kırmızıya büründü!
Kripto para piyasasında satıcılı seyir sürüyor. Cumartesi günü 42 bin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri