ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3374
    Dolar
  • Euro
    34,8108
    Euro
  • Altın
    2.393,270
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/22°
    ADANA
  • ANKARA
    10/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/15°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/21°
    IZMIR
  • KONYA
    10/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Fenerbahçe-Monaco maçında ortalık karıştı!
Fenerbahçe-Monaco maçında ortalık karıştı!
Seçil Erzan davasında yeni gelişme... İki yeni iddianame hazırlandı!
Seçil Erzan davasında yeni gelişme... İki yeni iddianame hazırlandı!
Türkiye'de kaza yapmıştı... Sudan cumhurbaşkanının oğlundan kötü haber!
Türkiye'de kaza yapmıştı... Sudan cumhurbaşkanının oğlundan kötü haber!
O ülke de İsrail ile ilişkilerini kesti!
O ülke de İsrail ile ilişkilerini kesti!
3 Şubat 2020 Pazartesi - 08:36

Emlak Vergisi’ne, suya, çöpe zam

Emlak vergilerine evin bulunduğu sokağa, mahalleye göre büyük zamlar yapılacak. Çöp vergileri yüzde 213 artacak, su fiyatına büyük zam gelecek. Sigortalar yüzde 10 zamlanacak.

Emlak Vergisi’ne, suya, çöpe zam

AK Parti'nin hazırladığı yerel yönetimler düzenleme taslağından vatandaşın hayatını daha da zorlaştıracak bir dizi yeni zam çıktı. Taslak düzenlemeye göre, emlak vergileri artık 4 yıl yerine 2 yılda bir ve semt, muhit ve mevki bazında belirlenecek. Bu düzenleme yasalaşırsa emlak vergileri her 2 yılda 1 artacak ve halkın oturduğu sokağa, mahalleye göre olağanüstü zamlar yapılabilecek. Düzenlemeyle ayrıca Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) yüzde 41 ile yüzde 213 oranında artırılacak. Dolayısıyla su faturaları olağanüstü zamlanacak, su fiyatları elektrik ve doğalgaz faturalarıyla yarışacak. Bu zamların yanı sıra evine konut sigortası yaptıranlardan da yüzde 10 ilave para tahsil edilecek.

GAYRİMENKULÜ OLAN YANDI

Halen emlak vergileri takdir komisyonları tarafından 4 yılda bir belirleniyor ve her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılıyor. Emlak Vergisi ve Tapu harcına esas teşkil eden gayrimenkul birim fiyatları 4 yılda bir arttırıldığı için hem emlak hem de arsalar için her yıl ödenen vergiler kısmen düşük düzeyde kalıyordu. Yeni düzenlemeye göre ise bu vergiler artık 2 yılda bir, yani daha kısa sürede belirlenecek. Dolayısıyla vergiler 4 yılda bir yerine her 2 yılda bir zamlanacağı için çok daha hızlı artacak.

OTURDUĞUN YERE GÖRE VERGİ

Ev ve arsa vergileri daha kısa sürede zamlanmakla birlikte vergileri olağanüstü düzeylerde artıracak yeni bir kriter daha getiriliyor. Halen emlak vergileri il ve ilçe bazında belirleniyor. Örneğin İstanbul'da Beşiktaş İlçesi için belirlenen birim fiyat, sokak ya da mahalle ayrımı yapılmaksızın tüm ilçe için uygulanıyor. Yeni düzenlemeyle ise vergiye esas alınacak birim fiyatlar semt, muhit ve mevki ayrımı yapılarak tek tek belirlenecek. Dolayısıyla evi merkezde olan, ‘iyi bir muhitte' oturan semti güzel olan ev sahiplerinin emlak vergisi olağanüstü düzeylerde artacak. Emlak Vergisi hesaplama sisteminde yapılacak olağanüstü değişiklik gayrimenkul alan ve satanların ödediği tapu harcını da olağanüstü boyutlarda artıracak. Alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 ödenen tapu harcına esas emlak değerleri artacağı için ev alan da satan da konutun bulunduğu muhite göre çok yüksek düzeylerde harç ödemek durumunda kalacak.

AK Parti'nin yeni düzenlemesiyle, su faturalarına eklenerek tahsil edilen Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) tutarlarına da büyük zam yapılacak. Düzenlemeye göre su tüketiminde metreküp başına 12 kuruş ile 15 kuruş alınan ÇTV, 15 kuruş ile 47 kuruş düzeyine çıkarılacak. Böylece ÇTV tutarları yüzde 42 ile yüzde 213 arasında zamlanacak. ÇTV'ye yapılan zam su faturalarına büyük zam olarak yansıyacak. Halkı bezdiren elektrik ve doğalgaz faturalarına bir de su faturaları eklenecek.

Yapılacak yasal düzenleme ile birlikte Emlak Vergisi oranları ilçelere göre değil, sokak ya da muhit bazında belirlenebilecek.

Konut sigortası da zam olacak

Belediye gelirlerini artırmak amacıyla yapılacak bu zamlara konut sigortaları da eklendi. Mevcut düzenlemede yangın sigortası yaptıranlar prim tutarının yüzde 10'u kadar da belediye payı ödüyor. Yeni düzenlemeyle ismi yangın sigortası olmasa da konut ve işyeri sigortası yaptıranlar, poliçenin içinde yangın güvencesi varsa, yangın riskine isabet eden primin yüzde 10'u oranında vergi ödeyecek.


 

 
İdlib’de dört şehit, dokuz yaralı
 
Zabıta denetimlerinde yeni dönem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar yeni haftaya nasıl başladı?
Haftayı 5.98 seviyesinden kapatan dolar/TL kuru, gece saatlerinde 6 seviyesini ...
Araç sürücüsünden alıp belediyeye verecekler!
Motorlu Taşıtlar Vergisi içindeki “yol ve trafik katkı payı” yüzde 10 ...
Şaka gibi açıklama! Gayrimenkule yatırımın tam zamanı!
İşsizliğin rekor seviyelere çıktığı, faturaların kabardığı ve geçim sıkıntısının ...
 
Yeni vergiler geliyor!
AK Parti’nin hazırlıklarını sürdürdüğü yerel yönetim taslağında, belediyelerin ...
Dolarda son durum...
Dolar/TL haftayı 6.00 seviyesinin altında kapamaya hazırlarken gözler ...
Dolar son 5 ayın zirvesinde...
Dolar/TL hafta boynuca 5.95 civarında dar bantta bir seyir izledikten ...
 
Binlerce işçi 5 Şubat'ta greve gidiyor
Devrimci İşci Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş ...
Dev banka Türkiye’den çıkıyor mu?
HSBC'nin maliyet azaltma programı kapsamında Türkiye'den çıkmayı değerlendirdiği ...
Büyük grevde anlaşma tamam... İşte zam oranı
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası'nın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri