ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2403
    Dolar
  • Euro
    34,8347
    Euro
  • Altın
    2.425,220
    Altın
  • Bist-100
    10.269,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/29°
    ADANA
  • ANKARA
    12/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
8 Nisan 2023 Cumartesi - 15:31

Emrah Apartmanı davasında belediye görevlilerine hapis istemi

İzmir'de depreminde 30 kişinin öldüğü Emrah Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili 2 belediye görevlisi hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava, yıkıma ilişkin fenni mesul Turgay Akkoçlu ve müteahhit Hayati Uzun'un yargılandığı İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davayla birleştirildi.

Emrah Apartmanı davasında belediye görevlilerine hapis istemi

Seferihisar ilçesi açıklarında, 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayraklı'daki Emrah Apartmanı'nda 30 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi de yaralandı. Soruşturma kapsamında binanın müteahhidi Hayati Uzun, statik-betonarme proje müellifi ve fenni mesulü Turgay Akkoçlu ve sürveyanı Hüseyin Bilgin Sert gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Turgay Akkoçlu, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanırken, Hayati Uzun ve Hüseyin Bilgin Sert de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Şüpheliler hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yargılama sürerken Hüseyin Bilgin Sert hayatını kaybetti, 3'üncü duruşmada Turgay Akkoçlu da tahliye edildi.

PROJEDEKİ KUSURLARA RAĞMEN ONAY VERDİKLERİ İDDİA EDİLDİ

Emrah Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin yeni bir dava açıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Emrah Apartmanı'na ilişkin yapı ruhsatının düzenlendiği tarihte Bornova Belediyesinde görevli İmar İşleri Müdürü olan Mehmet Ali U. ile betonarme tetkik masasında görevli inşaat mühendisi Şerife Seyhan H. hakkında, ‘projedeki kusurlara rağmen onay vermiş olmaları sebebiyle ölüm olayında sorumlu oldukları' ve 'üzerlerine atılı suçlardan haklarında kamu davası açmaya yeterli şüpheye ulaşıldığı' gerekçesiyle iddianame hazırlandı. Mehmet Ali U. ve Şerife Seyhan H. için ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6'şar ay hapis cezası istenen iddianame, ana davanın görüldüğü 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Mehmet Ali U. ve Şerife Seyhan H.’nin dosyası, yıkıma ilişkin fenni mesul Turgay Akkoçlu ve müteahhit Hayati Uzun'un yargılandığı ana dava ile birleştirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin raporuna da iddianamede yer verildi. Bilirkişi raporunda Emrah Apartmanı'nın projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedenleriyle yıkıldığı belirtildi. Binanın statik hesabında ise; bazı perdelerdeki boyuna donatı seçimlerinin yetersizliği ile deprem yükü hesaplarının, etriye hesaplarının, bina yer değiştirme hesaplarının 1975 tarihli Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmaması nedeni ile statik proje müellifinin ve statik betonarme projeye onay verenlerin sorumlu olduğunun tespit edildiği vurgulandı.

'YAPININ TÜMÜNÜN TAMAMLANMIŞ OLDUĞUNDAN TESPİT YAPMAK MÜMKÜN OLMADI'

İddianamede Mehmet Ali U. ve Şerife Seyhan H.'nin ifadelerine de yer verildi. Mehmet Ali U. ifadesinde, yapı kullanma izni verilmesi aşamasında yapının tümünün tamamlanmış, sıva, badana ve boya işlemleri bitmiş olduğundan tespit yapmanın mümkün olmadığını söylediği belirtildi.

Şerife Seyhan H. de ifadesinde önüne gelen projeyi 1975 yılında yürürlükte bulunan deprem yönetmeliği mevzuatına göre ve o tarihteki teknik şartlara ve imkanlara göre inceleyip, onayladığını söylediği kaydetti. Şerife Seyhan H., projenin uygulama aşamasında kullanılan malzemeleri denetleme ve inceleme imkanının bulunmadığını ifade ettiğine de iddianamede yer buldu.

Mahkemenin iddianameyi değerlendirme sürecinde, yeniden istediği bilirkişi raporunda da "Ruhsat eki betonarme hesaplarda yönetmeliğe uygun olmayan hususlar bulunmakla, meydana gelen depremin büyüklüğü de dikkate alındığında yıkımın imalat ve denetim hatasından meydana geldiği tespit edilmiştir" ifadesi yer aldı. Şerife Seyhan H. ve Mehmet Ali U. 4 Mayıs'ta hakim karşısına çıkacak.

 
İYİ Parti’de İdris Naim Şahin sürprizi!
 
Aya Yorgi'yi yapılaşmaya açacak planlara yargı freni
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Parti’de İdris Naim Şahin sürprizi!
Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İYİ Parti’nin milletvekili adayı ...
Bülent Arınç'tan Hizbullah çıkışı!
AK Partili Bülent Arınç: "Bir Hizbullah anlayışının sahip olduğu Müslümanlığı ...
İttifak ve siyasi partilerin pusuladaki yerleri belli oldu!
Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel ...
 
Binayı dönüşüme girsin diye delik deşik etti!
Büyükçekmece'de iddiaya göre 4 katlı binaya sahibi tarafından kentsel ...
MİT yalanıyla 15 milyonluk vurgun!
Muğla'nın Marmaris ilçesinde kendilerini 'MİT görevlisi' olarak tanıtıp, ...
İzmir’e yeni yaşam vadisi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Narlıdere Belediyesi’yle ...
 
Narlıdere Metrosu'nda ilk deneme!
İzmir büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Narlıdere Metrosu'nda ilk ...
Jandarmadan siber farkındalık eğitimi!
İzmir'de jandarma ekipleri Menderes ve Seferihisar ilçelerinde 8 okuldaki ...
Bahçeşehir'de dev gurur buluşması!
Bahçeşehir Kolejinin farklı kentlerdeki 35 kampüsünde eğitim gören, aralarında ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri