ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5645
    Dolar
  • Euro
    34,7240
    Euro
  • Altın
    2.487,200
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Et fiyatlarına büyük zam!
Et fiyatlarına büyük zam!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
11 Ocak 2020 Cumartesi - 09:28

En büyük gök taşı İzmir'de

İzmir Kemalpaşa'daki Asya ve Avrupa'nın en büyük gök taşı koleksiyonunlarından birine sahip olan Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, 17 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatilinde öğrencilere kapılarını açacak. Uzay meraklısı öğrenciler, gözlemevinde karadeliklerden dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesine kadar birçok bilgiyi somut şekilde pekiştirecek. Aynı zamanda öğrenciler, gözlemevindeki 5 milyar yaşındaki Türkiye'ye düşen en büyük gök taşına dokunabilme imkanı bulacak.

En büyük gök taşı İzmir de

Kemalpaşa'da 1965 yılından beri faaliyet gösteren Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, içeriğinde bulunan çeşitli deney araçları ile öğrencilere uzayla ilgili birçok bilgi veriyor. Sömestr ve ara tatillerde yapılan eğitimlerle ilkokul ve ortaokul öğrencileri, küçük yaştan uzay çalışmalarıyla ilgili bilgi dağarcıklarını geliştiriyor. Asya ve Avrupa'daki en büyük gök taşı koleksiyonunu bünyesinde bulunduran gözlemevi, aynı zamanda, 1961 yılında Eskişehir'e düşen 5 milyar yaşındaki, Türkiye'nin en büyük gök taşı olan Kayakent Gök taşı ile de dikkat çekiyor. Gözlemevinde bulunan karadelik simülasyonuyla öğrenciler ve öğretmenler, karadeliklerin uzayda yarattığı etkiyi, uzayda nasıl bir deformasyona neden olduklarını görebiliyor. Gökyüzünde görülen ve görülemeyen yıldızların hikayelerini öğrenirken, Foucault Sarkacı deneyi sayesinde de Dünya'nın kendi ekseni etrafında döndüğünü bizzat deneyimlemiş oluyor. Ayrıca, öğrenciler gözlemevinin dışında bulunan güneş saatiyle deney yaparken, teleskoplarla güneşi gözlemleyebiliyor.

'DÜNYANIN YAŞAM OLAN TEK GEZEGEN OLMASI ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURUYOR'

Son bir yıldır eğitimlere başladıklarını belirten Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, "Bu eğitim programlarında ilk hedefimiz, bir araştırma üniversitesi olarak çocuklarımızın ilgi ve alakalarını uzay ve uzay çalışmalarına çekmek. Bunun nedeni de bu konuda atılım yapan Türkiye'nin gelecek kuşaklarda yetişmiş personel sayısını yükseltmek. Çocuklarımızın ilgi ve alakalarını uzay çalışmalarına çeksek de bu süreç içinde yanlış bilgi almamaları için öğretmenlerine de eğitim veriyoruz. Bunun yanında, çevre kirliliği ve dünyanın geleceği hakkında bilgiler veriyoruz. Dünya'nın uzayda yaşam olan tek gezegen olduğunu anlatıyoruz, bu da öğrencilerde çevre bilinci oluşmasını sağlıyor. İlkini Kasım ayındaki ara tatilde yaptığımız eğitimde, çocukların okulda öğrendikleri bilgileri deneyerek ve gözleyerek görmeleri onların aldıkları bilgilerin hayatın gerçeği olduğunu görmüş oldular" dedi.

'UZAY ÇALIŞMALARI İLE İLGİLENEN KİŞİ SAYISINI ARTTIRMALIYIZ'

Türkiye'de uzay çalışmalarıyla ilgilenen kişi sayısının yükselmesi gerektiğini söyleyen Dal, "Dünya standartlarına baktığımızda, bir ülkenin gelişmişliği, kültürel ve bilgi düzeyinin yüksekliği, o ülkede bilimle uğraşan kişi sayısının nüfusa oranıyla temsil ediliyor. Özellikle astrofizik ve astronomi alanında uzay çalışmalarıyla uğraşan kişi sayısına bakılıyor. Türkiye'nin nüfusu yaklaşık 80 milyon, kabaca 80 bin kişinin astronomi ve uzay bilimleri ile ilgilenmesi bekleniyor. Ülkemizde bu sayının 1500 civarında olduğunu görüyoruz. Bunlardan doktoraya sahip kişi sayısının ise 250 civarında olduğunu görüyoruz. Ülkemizdeki uzay çalışmalarının hızlanması için bu sayının yükselmesi gerekiyor, bunun için de eğitimlerin planlı olup ilginin artması gerekiyor. Bizim çocuklara yönelik yaptığımız bu eğitimler, bu amaca ve hedefe hizmet ediyor" diye konuştu.

 
Her şey 30 metrekarede başladı!
 
Ege'de donarak can verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yatık binalar dert oldu! Boşaltıldı ama...
Karşıyaka Bostanlı'da 40 yılı aşkın süredir yanlarındaki binaların üzerine ...
Skandal sınav sorusu hakkında soruşturma!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Adana Çukurova ÇEAŞ Anadolu Lisesi'nde, ...
Okul bahçesinde oynarken vücutlarında yanıklar oluştu!
Afyonkarahisar’da iki ayrı ilkokulun bahçesinde oynayan öğrencilerinin ...
 
Uyuşturucu satıcısı polisle çatışmaya girdi!
Düzce’de polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan ve hakkında yakalama ...
Evcil hayvanlar otobüslerde yolcularla seyahat edebilecek!
Şehirlerarası otobüslerde artık evcil hayvanlar sadece bagaj bölümünde ...
Devlet eliyle katliam
Ahmet Güler 'Av Turizmi' adıyla açılan ihaleleri yazdı...
 
Beydağ Barajı'nda yüzde 80'e ulaşıldı
İzmir'in Beydağ ilçesindeki yapımı bir süre önce tamamlanarak su tutmaya ...
Botoks obezlerin emrinde
Düne kadar özellikle yüzlerindeki kırışıklıklarından kurtulmak isteyenlerin ...
İzmir'de 'İnciraltı planı' beklentisi
İzmir'in en değerli alanlarından birisi olan Balçova İnciraltı bölgesindeki ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri