ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3651
    Dolar
  • Euro
    34,9645
    Euro
  • Altın
    2.325,480
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    13/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
25 Eylül 2020 Cuma - 20:32

Fahrettin Koca: Karşımızda artık iki virüs var

Sağlık Bakanı Koca, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında konuştu. Koca, ''Grip halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürüklerle ortaya çıkan mevsimsel hastalıktır. Aynı şikayetler Covid-19'da da ortaya çıkmaktadır. Asıl düşmanımız olan salgınla mücadele olan zaman azalacak. Karşımızda artık iki virüs var'' ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca: Karşımızda artık iki virüs var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgınla mücadelede Samsun, Ordu, Çorum, Tokat, Amasya ve Sinop’ta son durum ve Türkiye değerlendirmesinde bulundu.

Koca, ''Hastanelerde tedavi gören hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Şikayeti olmayan fakat test sonucu pozitif sonucu çıkan kişi sayısındaki artış aynı derecede olmasa da önemlidir. Asıl uyarıcı olan hasta sayısıdır. Bu sayıyı azaltmak salgına karşı başarı sağlamak, taşıyıcı kaynaklı yayılımı hızla önlemeye bağlıdır'' ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

'KARŞIMIZDA ARTIK İKİ VİRÜS VAR'

Koca, ''Koronavirüse karşı aldığımız tedbirleri ihmalsiz uygularsak, virüsün yol açtığı gripten de korunmuş oluruz. İki virüsle aynı anda mücadele etmek zorunda kalmayız. Sebebi grip olan bazı şikayetlerle siz Covid-19 olduğunu düşünebilirsiniz. Grip halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürüklerle ortaya çıkan mevsimsel hastalıktır. Aynı şikayetler Covid-19'da da ortaya çıkmaktadır. Asıl düşmanımız olan salgınla mücadele olan zaman azalacak. Karşımızda artık iki virüs var. Elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe'' ifadelerini kullandı.

VAKA SAYISI DÜŞEN İLLER

Gün boyunca Samsun, Amasya, Çorum, Ordu, Sinop ve Tokat'ın mücadelede geldiği noktayı bütün hastalıkları içerecek şekilde sağlık hizmetlerini gözden geçirdik diyen Koca, ''Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi. Hızlı ve etkili müdahalelerle son bir haftada üçte bir oranında yani yüzde 30'dan fazla düşüş sağlandı. Amasya'da yüzde 40, Çorum'da son bir ayda vaka sayısı yarı yarıya azalmış oldu. Son bir haftada polikliniklere başvran hasta sayısında yüzde düşüş var. Ordu'da yüzde 30, Sinop 'ta yüzde 50 düşüş var'' dedi.

YOĞUN BAKIM VE YATAK DOLULUK ORANI

Koca, ''Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğum bakım doluluk oranı yüzde 68'' diye konuştu.

6 İLİN YATAK VE YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI

Koca, ''Bugüne kadar Türkiye olarak bir çözümsüzlükle karşı karşıya kalmadık. 6 ilimizde yeni aldığımız kararlarla mevcut imkanlarımızı takviye etmiş olmaktayız. Samsun'da yatak doluluk oranı yüzde 62, yoğun bakım yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40. Önümüzdeki aylarda olası viral enfeksiyon sebebiyle Samsun'a 74 yoğun bakım ilave ediyoruz. Amasya'da yoğun bakım doluluk yüzde 75. İlave olarak 36 yoğun bakım ilave ediyoruz. Çorum'da yatak doluluk yüzde 47, yoğun bakım yüzde 60, solunum cihazı yüzde 41. Çorum'da ise 27 yoğun bakım ilave ediyoruz. Ordu'da yatak doluluk yüzde 38, yoğun bakım yüzde 69. 76 yatak daha ilave ediyoruz. Sinop'ta yoğun bakım yüzde 71. Sinop için yoğun bakım ilavemiz 19 yatak oldu. Tokat'ta yoğun bakım yüzde 70, solunum cihazı yüzde 36. 18 yatak ilave ediyoruz'' dedi.

'BÜYÜKELÇİNİN BU ŞEKİLDE AÇIKLAMASI TALİHSİZ OLMUŞTUR'

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, ''Sayın Büyükelçinin yaptığı açıklamayı talihsiz buluyorum. Bu dönemde özellikle Maliye Bakanlığımız dahil olmak üzere üniversite hastanelerimiz ve bakanlığımızın bu anlamda ilaç ve tıbbi malzemeyle ilgili eskiden beri gelen ödeme sorununu çözmek üzerine bir yaklaşım içinde oldu. Bugüne kadar olan borçları bir takvime bağlayarak ödeme planı yapılması istendi. Bununla ilgili görüşmelere başlandı. İlaçla ilgili genel anlamda bir sorun olmadığını söylemek istiyorum. Bu süreçte ilgili firmalarla görüşüldüğü dönemlerde de ödeme planı yapılması istendiği dönemde sayın büyükelçinin bu şekilde açıklaması talihsiz olmuştur. Sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor. Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını bilmelerini hatırlatmak istiyorum'' ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE GENELİNDE İLAVE BİR YASAK DÜŞÜNÜLMÜYOR'

Özellikle şu dönemde ilave daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımızın olmadığını söyleyebilirim diyen Koca, ''Şu an aldığımız tedbirlerle vaka sayısının giderek düşmeye başladığını ifade etmiştim. Bu yer yer bazı illerimizde artış sözkonusu olduğunda il hıfzıssıha kurullarımız bu kararları alabilme yetkisine sahip. Şu an Türkiye genelinde ilave bir yasak düşünülmüyor. Ama özellikle şu dönemde bizim tedbirlere uyumumuz son derece önemli'' şeklinde konuştu.

 
CHP'li İlhan Cihaner'den muhalefet liderlerine 'HDP' çağrısı
 
Başsavcılık: 7 HDP’li vekil hakkında fezleke düzenlenecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rıdvan Dilmen baltayı taşa vurdu!
NTV'deki açıklamalarıyla spor ve siyaset dünyasında geniş yankı uyandıran ...
Fahrettin Koca, güncel koronavirüs verilerini açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 73 yurttaşın daha koronavirüs salgını nedeniyle ...
Halk TV'ye bir kapatma kararı daha
RTÜK tarafından Halk TV’ye verilen 5 gün yayın durdurma kararı yargıya ...
 
Narbel yoluna iptal kararı
İzmir'in Narlıdere ilçesinde Narbel yolu olarak bilinen yolun yapımı için ...
Ve beklenen oldu! ATATÜRK'ÜN VAGONU GİTTİ AÇIK HAVA MESCİDİ GELDİ!
TCDD yetkilileri tarafından İzmir Alsancak Garı önünden kaldırılıp kapalı ...
Profesöre yüzde 16, din adamına yüzde yüz ödeme
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü “Covid-19 Pandemisi İl Sağlık Müdürlüklerine ...
 
İzmir'de 'Şahinler' göreve hazır
İzmir'de güvenli sürüş teknikleri eğitim kursu alan 21 polis memuru, Trafik ...
Diyanet kriz dinlemiyor! 5 bin imam daha alıyor!
Atanamayan öğretmenler bir bir intihar ederken, Diyanet İşleri Başkanlığı ...
Cübbeli Ahmet 'silahlanan tarikatlar' için ifade verdi
2 bin selefi derneğin silahlandığı yönündeki iddiaları ile dikkat çeken ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri