ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2634
    Dolar
  • Euro
    34,6852
    Euro
  • Altın
    2.403,070
    Altın
  • Bist-100
    10.337,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/27°
    ADANA
  • ANKARA
    10/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    14/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/30°
    IZMIR
  • KONYA
    10/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Okuldan atılan öğrenci müdürü vurdu!
Okuldan atılan öğrenci müdürü vurdu!
Bahadır Erdem CHP'ye katıldı... Rozetini Özel taktı!
Bahadır Erdem CHP'ye katıldı... Rozetini Özel taktı!
Tarifsiz acı... Yan yana gömüldüler!
Tarifsiz acı... Yan yana gömüldüler!
Ablasını bıçaklayarak öldürdü!
Ablasını bıçaklayarak öldürdü!
6 Ağustos 2021 Cuma - 09:19

Fazla kilo meme kanserini tetikliyor

Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci, obezite ve insülin direncinin meme kanserini tetikleyici etkisine dikkat çekti. Obezite ve insülin direncinin sağlığı ve yaşamı tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Bahçeci, “Pek çok çalışmada obezitenin hem meme kanseri riskini hem de kanser nüksünü ve kanserden ölümü yüzde 25-50 oranında arttırdığı ortaya çıkarılmıştır. Üstelik bu artışın meme kanserinde önemli olan östrojen hormon reseptör durumundan da bağımsız olduğu gösterilmiştir” dedi.

Fazla kilo meme kanserini tetikliyor

İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bahçeci, obezitenin diyabet, yağlı karaciğer, hipertansiyon, inme, kanser, insülin direnci, uyku apnesi gibi hastalıkların sorumlusu olarak gösterildiğini söyledi. Özellikle kadınların korkulu rüyası olan meme kanserinin de gelişiminde obezitenin ve insülin direncinin büyük payı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bahçeci şöyle konuştu;

“Meme kanseri riski, özellikle göbek çevresindeki artışla kendini gösteren şişmanlık yani santral obezite (Karın-bel çevresinde daha fazla yağ birikiminin olduğu obezite tipidir) ve yüksek insülin seviyesi olarak tanımlanan insülin direnci sendromuna atfedilir. Obezite, özellikle santral obezite yani karın bölgesindeki yağ dokusunun artışı hem sağlıklı kadınlarda hem de meme kanseri olan kadınlarda insülin direnciyle yakından ilişkilidir. Pek çok çalışmada insülin direnci ile bağlantılı olan yüksek insülin ve veya insülin salgı artışını gösteren C-Peptid düzeylerinin daha diyabet gelişmeden bile meme kanseri nüksü ve erken evre meme kanserinden ölme riskini arttırdığı gösterilmiştir. Bu risk insülin düzeyi ne kadar yüksek ise o kadar daha belirgin olmaktadır.
Bunun nedenine bakacak olursak; Meme kanseri hücreleri insülin reseptöründen oldukça zengindir ve bunların çoğu fötal yani anne karnındaki reseptörlerdir (IR-A). Bu reseptörler hücre büyümesi ve çoğalmasını sağlayan ‘İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü-1’ (IGF-1) ile etkileşime kolayca girmekte ve sonuçta insülin hormonunun hücre çoğalmasını yani mitoz bölünmesini uyarmasına yol açmaktadır. Böylece bir kadında insülin düzeyi ne kadar yüksek ise hem kanser hücrelerinin gelişmesi hem de bu hücrelerin çoğalmalarını neden olmaktadır.”

MEME KANSERİ RİSKİNİ YÜZDE 25-50 ARTIRIYOR

Öte yandan obezitenin hem meme kanseri riskini hem de kanser nüksünü ve kanserden ölümü yüzde 25-50 oranında arttırdığının saptandığını belirten Prof. Dr. Bahçeci, “Üstelik bu artışın meme kanserindeki önemli olan östrojen hormon reseptör durumundan da bağımsız olduğu gösterilmiştir” dedi.

Prof. Dr. Bahçeci, son yapılan çalışmalarda insülin direncinde sık olarak kullanılan Metformin’in Adenozin Monofosfat-Aktive Protein Kinaz yoluyla kanser gelişme ihtimalini ve kanserden ölüm riskini azalttığının da ortaya konulduğunu söyledi.  İnsülin direncinin yaşlanmayla da ilişkili olduğunu belirten Dr. Bahçeci, yaşlanmayla birlikte hemen hemen herkeste insülin direncinin ortaya çıktığına da dikkat çekti. İnsülin direncinin önlenmesinin yaşlanmayı da yavaşlattığını belirten Bahçeci, “Bu nedenle düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme tip 2 diyabeti önlemesi yanında yaşlanmayı da yavaşlatıyor” dedi. Bahçeci, yine insülin direncini azaltan etken maddesi Metformin olan ilacın yaşlanmayı da azaltırken, ortalama yaşam süresini de yüzde 5.8 civarında arttırdığını sözlerine ekledi. Dr. Bahçeci, “Sonuç olarak dengeli ve sağlıklı beslenerek, düzenli egzersiz yaparak azaltılan insülin direnci sağlığımızı koruması yaşlanmayı da geciktirmekte ve bir anti-aging etkiye de sahip olmaktadır” diye konuştu.

 

 
CNN, aşı olmayan çalışanlarını kovdu!
 
26 gün sonra yeniden çift maaşlı oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de ürküten hava!
İzmir'de sabah saatlerinde gökyüzünü kaplayan duman ve bulutlar vatandaşlarda ...
Katliam gibi kaza: 6 ölü, 37 yaralı!
Manisa'nın Soma ilçesinde otobüsün tıra çarpması sonucu ilk belirlemelere ...
Ziya Selçuk istifa etti, işte yerine gelen isim!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk görevinden istifa ett. Resmi Gazete'de ...
 
Kayınvalidesini öldürüp oğlunu yaraladı!
Denizli'nin Honaz ilçesinde, tartıştığı damadı Aydın A. (33) tarafından ...
İzmir'de korkunç kaza!
İzmir'in Bornova ilçesinde çekicinin çarptığı motosiklet sürücüsü, hayatını kaybetti.
Halk TV yayınına baskın!
Halk Tv'nin Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı İçmeler'de yapılan özel ...
 
Bergama'da köy mallarının satışı iptal oldu!
İzmir'in Bergama İlçesi'nde büyük tartışmalara neden olan, 831 bin 938 ...
108 kişi daha yaşamını yitirdi!
Sağlık Bakanlığı, 5 Ağustos koronavirüs tablosunu paylaştı. Tabloya göre, ...
Bakan Koca'ya İzmir'den eleştiri....
Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanı Fahrettin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri